Psikolojik ilk yardım nedir ve nasıl uygulanır

Psikolojik ilk yardım nedir ve nasıl uygulanır

Hepimiz ilk yardımın ne demek olduğunu biliyoruz; birinin nefes aldığından emin olmak, kan kaybını durdurmak ve kriz durumlarında ona yardım edebilmek. Peki bir kişinin psikolojik olarak mücadele ettiği bir durumda ona nasıl ilk yardım uygulayabiliriz? Psikolojik ilk yardım (PİY), bilime dayalı ve herkesin uygulayabileceği bir müdahaledir. Psikolojik ilk yardımı bir kriz veya travma durumu söz konusu olduğunda, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) semptomlarının ilerlememesi ve hafifletilmesi gerektiği durumlarda uygulanır. Bu durumlardan bazıları afet, cinsel saldırı, terör olayları veya ölüm tehditinin söz konusu olduğu durumlardır.

1-Güvenli bir ortamın ve temel gereksinimlerin sağlanması: Bir kriz durumunda kişi doğası gereği her şeyden önce güvende olduğundan ve temel gereksinimlerinin sağlandığından emin olmalı. Böyle durumlarda öncelikle su, gıda, barınma gibi herhangi bir ihtiyacı olup olmadığı sorulmalı, akabinde ilgili kurumlara haber verilmelidir ve haber verileceği de kişiye söylenmelidir.

2-Bilgi toplama: Bu aşamada profesyonel bir yaklaşımla, kişinin olay ile ilgili deneyimleri, bunun kişiyi ruhsal ve fiziksel olarak nasıl ve ne kadar etkilediği nazik bir dille sorulur. Kişinin deneyimlerini sorarken, kişiyi daha fazla strese sokacak travmatik olayların detayları sorgulanmamalıdır. Bazı kişiler sorularınıza cevap vermek istemeyecektir, böyle durumlarda bu kişileri konuşmaya zorlamamalıyız.  

3-Sosyal Etkileşim: Travma semptomlarının ilerlemesini engelleyen en önemli unsurlardan biri kişinin yanında tanıdığı ve güvende hissedeceği insanların olmasıdır. Bu durumlarda kişiyi ailesi, arkadaşları, öğretmenleri veya evcil hayvanları ile olabildiğince zaman geçirebilmesini sağlamak ve teşvik etmek önemlidir.

4- Sağlıklı başa çıkma yöntemlerini teşvik etme: Bunun için kişinin düzenli olarak uyuduğundan ve fiziksel olarak aktif olduğundan emin olmak gerekiyor. Kişiye kas gevşetme ve nefes egzersizleri öğretilmeli, çocukların oyun oynamasını, zıplamasını veya resim çizmesini teşvik etmeli. Bireylerin kendilerine özgü sağlıklı başa çıkma yöntemleri de olabilir, bunların ne olduğunu ‘Sana ne iyi gelir? İyi hissetmediğinde neler yaparsın?’ gibi sorularla bulabiliriz. Sağlıklı başa çıkma yöntemleri arasında müzik dinleme, yürüyüş, ibadet etme, resim çizme, bir yakınını arama, meditasyon gibi aktiviteler bulunabilir.

Bu makale 5 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Nefise Shaban

Psk. Nefise Shaban, International Balkan University'den üniversite birinciliği ile mezun olduktan sonra Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini Prof.Dr. Hakan Türkçapar'dan almıştır. Terapide daha önce insanlar üzerinde denenmiş ve etkili olduğu görülmüş bilimsel tekniklere yer vermektedir. Bunların dışında Prof.Dr. Timothy Jordan danışmanlığında öğretim ve araştırma asistanlığı yapmaktadır. Farklı gazete ve dergilerde psikoloji üzerine yazılar yazmaktadır. Türkçe ve İngilizce dillerinde terapi yapmaktadır.

Çalıştığı alanlar: Depresif Bozukluklar, Panik Bozukluk, Anksiyete Bozuklukları, Yeme Bozuklukları, Obsesif Kompulsif Bozukluklar, Öz güven, Trikotillomani (Saç koparma), Bağımlılıklar, Öfke Kontrolü vb.

Etiketler
Psikolojik
Psk. Nefise Shaban
Psk. Nefise Shaban
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube