Psikolojik desteğe ihtiyacımız olduğunu nasıl anlarız?

Öncelikle psikolojik bir destek almak için illaki psikolojik,ruhsal veya zihinsel bir rahatsızlığa sahip olmamız gerekmiyor. Bilinenin aksine günlük hayatta baş etmekte zorlanmaya başladığımız herhangi bir konu hakkında da destek alamaya ihtiyaç duyabiliriz. Psikolojik destek bazen çözmekte zorlandığımız konularda destek/danışmanlık aldığımız bir hizmet türüdür.(sınava hazırlık,evlilik,iş değişikliği,şehir değişikliği,ebeveynlik ile ilgili konular vs)

Psikolojik desteğe ihtiyacımız olduğunu nasıl anlarız?

Öncelikle psikolojik bir destek almak için illaki psikolojik,ruhsal veya zihinsel bir rahatsızlığa sahip olmamız gerekmiyor.

Bilinenin aksine günlük hayatta baş etmekte zorlanmaya başladığımız herhangi bir konu hakkında da destek alamaya ihtiyaç duyabiliriz. Psikolojik destek bazen çözmekte zorlandığımız konularda destek/danışmanlık aldığımız bir hizmet türüdür.(sınava hazırlık,evlilik,iş değişikliği,şehir değişikliği,ebeveynlik ile ilgili konular vs)

Sadece zihinsel/bilişsel olarak yaşadığımız problemlerde değil ayrıca fizyolojik olarak karşılaştığımız ve bunun sonucunda  doktora başvurduğumuzda bir fizyolojik sorunun olmadığını gördüğümüz durumlarda da psikolojik destek alabiliriz. Çünkü zihinsel olarak baş edemediğimiz bazı problemler vücudumuz aracılığıyla bize bir sinyal verebiliyorlar.  Peki bir desteğe ihtiyacımız olduğunu genel bir şekilde nasıl anlayabiliriz?

1)Üzgün olma halim, kızgınlığım, umutsuz olma halim uzun süreli devam ediyor ve geçmek bilmiyor diyorsanız.

2)Eskiden baş edebildiğiniz durumlarla şimdi baş etmekte zorlanıyorsanız.

3)Eskiden kolaylıkla yaptığım ve zevk alarak yaptığım şeylerden artık zevk almıyorum diyorsanız.

4)Yaşadığınız bir olaydan/durumdan etkilendiyseniz

5)İlişkilerimde zorlanıyorum diyorsanız.

6)Ya da yeni karşılaştığınız bir konu hakkında danışmanlık almak istiyorsanız örneğin boşanma, yeni bir şehre taşınma, iş /okul tercihi gibi konularda sağlıklı seçimler yapmakta zorlanıyorsanız.

7)Gün boyu nedensiz bir kaygı,mutsuzluk halindeyseniz veya sürekli aynı konuyu düşünerek bir çözüm yolu bulamıyorsanız.

Bu gibi konularda destek almak istediğinizde dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var:

En önemlisi destek alacağınız kişinin veya kurumun güvenirliliği, etik kurallara olan hassasiyeti. İlgili alanlarla alakalı lisansının olması ve yeterli eğitim donanımına sahip olması.

 Bunları sorgulamak sizin en doğal hakkınız bunu unutmayın.

 

 

                                                                                                                              Psikolog Zeynep GÜLÇETİNER.

Bu makale 23 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Zeynep Gülçetiner

Psikolog Zeynep Gülçetiner lisans eğitimini F.M.V Işık Üniversitesi Psikoloji %100 İngilizce ve burslu bir şekilde 3.5 senede başarıyla tamamlamıştır.Lisans eğitimi esnasında ÇAPA Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümünde Prof. Dr Öget Öktem TANÖR gözetiminde Amzeni alanına çalışmalar yapmıştır.İş Kulübü bünyesinde yapılan  İŞ ARAYAN VE PSİKOSOSYAL DESTEK ALMAK İSTEYEN BİREYLER için yürütülen bir projede GÖNÜLLÜ bir şekilde bireylere psiko-sosyal destek hizmeti vermiştir.Bu gibi sayısız bir çok psikolojik destek almak isteyen bireylere Gönüllü bir şekilde psikolojik destek sunmuştur Ve AİLEDER Derneğinin Başkan yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Nebraska Omaha'da bulunan , 3-5 yaş arasındaki dezavantajlı çocukların bulunduğu bir kreşte online bir şekilde psikolog olarak çalışmıştır.  Farklı şehir ve ülkelerden kişilere O ...

Etiketler
Psikolojik destek
Psk. Zeynep Gülçetiner
Psk. Zeynep Gülçetiner
Van - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube