Psikolog'un görevi danışanı avutmak değildir

Terapi yüzleşmektir ve kişinin kendi hayatının sorumluluğunu almasını gerektirir.

Psikolog'un görevi danışanı avutmak değildir

PSİKOLOG'UN YA DA TERAPİSTİN GÖREVİ DANIŞANI "AVUTMAK  DEĞİLDİR."
Terapi süreci zor ve sancılı bir süreçtir. Kişinin kendi gerçekliğiyle yüzleştiği ve davranışlarının sorumluluğunu alması gerektiği bir süreç.
Ancak malesef toplumumuzda terapiden beklenen bu değildir.
Terapiye " Rahatlamak için " gidilir gibi bir yanlış anlayış vardır.
Terapiye gitmekle Kuaför' e gitmeyi aynı kefeye koyan bir anlayışa sahip bireylerin terapiden bir fayda sağlaması elbette düşünülemez.
Özellikle çift terapisinde eşler kendileri hakkında duymak istemedikleri şeyle karşılaştığında hemen savunmaya geçmeyi ya da terapiyi sonlandırmayı tercih edebilmektedir.
Ya da bizden duyduğunu "Doğru anlamayıp " zihninde çarpıtarak değerlendirebilmektedir. Bu yüzden hoşunuza gitmeyen şeyler duyduğunuzda bununla yüzleşebilme cesareti göstermeniz, veyahut bu sorununuzu yine bizimle paylaşmanız ( arkadan konuşup şikayetlenmek yerine) daha anlamlı ve sağlıklı bir tutum olacaktır.
Terapi uzun vadeli bir süreçtir. Bu süreç kitap okumak değil eğitim almak değildir ya da tavsiye almaya indirgenmemelidir. Süreç içerisinde nasıl iyileştiğimizi gözlemlememiz kendiliğinden olur. Bildiğimiz ancak yapamadığımız şeylerin nasıl kendiliğinden olmaya başladığını görmeye başlarsınız. Ancak bu suçlamayı bırakıp kendine dönebilen  insanların varabileceği bir sonuçtur.
Terapide sonuçtan çok süreç odaklı olunur. Sonuca odaklandığınızda beklenti anksiyetesi süreci olumsuz etkiler ancak sürece odaklanmak hem bizi daha sakin kılar hem de o sonuca kendiliğinden ulaştırır.
Terapi sürecinde fark edeceğiniz en önemli gerçekliklerden biri " Kaygı frekansında " olduğumuzu görmektir. Bunu sadece fark etmekle kalmaz yavaş yavaş aşmaya başlarız. "Korkudan korktuğunuzu" gördüğünüzde ve bunların etkisinden nasıl kurtulacağınızı keşfetmeye başladığınızda gerçek huzur, mutluluk bize dokunmaya başlayacaktır. Ve bu geçici bir haz değil sürekli inşa edilen ve daha iyiye gidilecek olan bir yoldur. İnsan bu yolda kendini,zaaflarını ve  korkularını yönetebilmeye başlar. İşte o zaman hayatta karşılaştığımız çoğu şey bizi kolay kolay içinden çıkılmaz hale sokamaz.

 

PSİKOLOG FATMA ÇALIŞKAN

Bu makale 25 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Fatma Çakır Çalışkan

PSİKOLOG FATMA ÇAKIR ÇALIŞKAN    1984 yılında Nevşehir 'de doğdu. Lise' yi Ürgüp İmam Hatip Lisesinde, Üniversite' yi Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölümü (Eğitim dili İngilizce 2009) tamamladı. 2013' de Pozitif Psikoterapi master eğitimini İstanbul 'da tamamladı ve Pozitif Psikoterapist ünvanını aldı. Bu sırada Özel bir Rehabilitasyon merkezinde 18 ay Psikotik Hastalarla çalıştı. Ardından Özel Hastane'de çalışmaya başlayan Çalışkan, 6.5 sene hastanede deneyiminden sonra Atlantis Eğitim Merkezinde 1.5 yıl Terapistlik yaptı ve sonrasında 2019'da Nevşehir Psikolojik Danışmanlık Merkezi' ni kurdu. O tarihten beri kurucu üyesi olduğu Nevşehir Psikolojik Danışmanlık Merkezin'de Psikolog & Psikoterapist olarak çalışmaya devam etmektedir.  2016'da İstanbul Psikodrama Enstitüsüne bağlı Kayseri Psikodrama Enstitüsünde "Psikodrama Temel Eği ...

Etiketler
Psikoterapi nedir
Psk. Fatma Çakır Çalışkan
Psk. Fatma Çakır Çalışkan
Nevşehir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube