Doktorsitesi.com

Probiyotikler

Prof. Dr. Tarkan Karakan
Prof. Dr. Tarkan Karakan
9 Aralık 20112413 görüntülenme
Randevu Al
Probiyotikler
Probiyotikler hakkında ne biliyorsunuz? Aslında duyduklarımız dışında çok daha geniş ve derin bir konu. Probiyotik insanlara sağlık veren canlı bakteri veya mantarlara verilen genel bir ad. Tarihte ekşi süt veya yoğurt tüketiminin yararı bilinmekteydi. Ancak ilk kez 1900 yıllarında Rus bilim adamı Metchnikov Kafkaslarda yaşayan ve Kefir tüketen insanların neden uzun yaşadığı ile ilgili yaptığı araştırmalar oldukça ses getirmiş ve Nobel ödülü kazandırmıştır. Günümüzde birçok alanda probiyotikler ile ilgili çalışmalar yapılmakta. Çocuklarda probiyotikler mamalarda veya tablet / toz olarak değişik durumlarda önerilmektedir. Bunların başında nekrotizan enterokolit (yani barsak iltihabı) gelmektedir. Erişkinlerde ise antibiyotiğe bağlı ishaller, bazı iltihabi barsak hastalıkları, divertikülit, alerjik hastalıklar, atopik dermatit gibi durumlarda birçok çalışma yapılmıştır.  Muhtemelen probiyotikler geleceğin tedavilerinden biri. Antibiyotiklere direncin arttığı günümüzde insan doğasına uygun tedaviler daha çok tercih edilecek gibi görünüyor. Daha uzun yaşamla bağlantısı olup olmadığı ise yapılacak çalışmalarla görülecek. Ancak son yıllarda en çarpıcı bulgu obezite ve şeker hastalığı gibi durumlarla barsak bakterileri arasında bir ilişki bulunması oldukça şaşırtıcıdır. Bu konuyu sizlerle daha sonra detaylı paylaşacağım. Görüşmek üzere.  

Etiketler

Probiyotik ne demektirProbiyotik hakkında bilinmeyenlerProbiyotik detaylarıProbiyotikler nelerdir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Tarkan Karakan

Prof. Dr. Tarkan Karakan

Prof. Dr. Tarkan KARAKAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 2000 yılları arasında Gazi Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda yapmış ve İç Hastalıkları Uzmanlığını almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.