Polikistik over sendromu tanı bulgu ve tedavi yaklaşımları

Polikistik over sendromu tanı bulgu ve tedavi yaklaşımları

    Bir çok sistemi etkileyen Polikistik Over Sendromu ( PCOS ) uzun zamandan beri kadın doğum uzmanları tarafından en çok araştırılan konulardan biri olmuştur. Bu durumda kronik olarak yumurtlamanın olmaması ve adet düzensizliği ile giden bir durum sözkonusudur. Bu olaylar sonucunda da kanda erkeklik hormonunun yüksekliği, kıllanma ve ardından kilo artışı ile ortaya çıkan bir sendromdur

    PCO Sendromlu kadınların birinci derece akrabalarında PCOS görülme riski artmıştır. Bir çok yayında, genetik geçişin  olduğu bildirilmektedir.

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNDA BULGULAR VE YAKINMALAR

1.Şişmanlık

2.Kıllanma ve saç dökülmesi

3.Adet düzensizliği

4.1 yıl korunmamaya karşın gebelik oluşmaması(infertilite

POLİKİSTİK OVER TANISI NASIL KONUR

    Her 5 kadından birinde  PCO Sendromunun semptomları bulunmaktadır. İnfertilite yakınması olanlarda %20 de yumurtlama problemi ve bu problemlerin en önde gelen sebebi polikistik overdir.

    PCO Sendromunun tanısında en önemli kriter hastanın öyküsüdür. Ayrıca yumurtalıkların ultrasondaki görüntüsü ve hormon tahlilleri tanıyı güçlendirmektedir. Normal adeti  takiben aşırı kıllanmanın başlaması, kilo artışı ve bunu takip eden düzensiz adetler çoğunlukla rastlanan öyküdür.

    Şişmanlık, sendrom ilk tarif edildiğinden beri klinik bulgular arasında yer almıştır. Aşırı kilo alımı sözkonusu ise şeker hastalığı araştırmalarıda yapılmalıdır.

HORMON TAHLİLLERİ NELERDİR

    Hastaların yaklaşık yarısında; erkeklik hormonunda artış mevcuttur. Testosteron, androstenedion ve DHEAS düzeyleri yüksektir.

    PCOS hastalarında kadınlık hormonlarında da (luteinize edici hormon -LH) bir yükseklik dikkati çekmektedir. LH düzeyi bazı hastalarda 10 IU/L’nin üzerinde saptanmaktadır.

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI    Adet Düzensizliği olan hastalarda şişmanlık söz konusu ise ilk öneri zayıflaması olmalıdır. Hastalarda % 5 lik bir kilo verimi hastaların büyük bölümünde adetlerin düzelmesini sağlayacaktır.

Polikistik over sendromunda tedavi hastanın çocuk isteği olup olmamasına göre değişir.

      Çocuk isteği olmayan hastalar  için tedavideki esas amaç   yumurtalık dokusu içindeki küçük ve fazla miktarda olan kist sayısının artmasının önüne geçmektir. Bu amaçla çocuk isteği olmayan bir kadında yumurtlamanın olmamasına, çocuk isteği  olan bir kadında ise yumurtlamanın oluşmasına  yönelik tedavi yapılır

.          Çocuk isteği olmayan bir kadında tedavide genellikle doğum kontrol hapları tercih edilir. Bu ilaçlar yumurtlamanın  geçici olarak engellenmesine neden olurlar.  Tıbbi nedenlerle doğum kontrol hapı kullanamayan  kadınlarda adet düzeni başka ilaçlarla sağlanmaya çalışılır.

          Çocuk arzusu olan bir kadında ise yumurtlamayı başlatan ve artıran ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlarla tedavi hekimin öngördüğü şekilde farklı biçimlerde uygulanır.
Bu tedaviler ile polikistik overli kadınların % 80'inden fazlasında yumurtlama sağlanabilir.
           Diğer taraftan büyümüş ve çok sayıda kist içeren yumurtalıklara cerrahi olarak laparoskopi yöntemiyle kistlerin bir kısmının patlatılarak yok edilmesi hastalığın düzelmesine önemli katkılarda bulunabilir. Tabii bu yöntemin yumurtlamayı artırıcı avantajı yanında, cerrahi girişime ait riskler, anesteziye ait riskler, ameliyata bağlı yapışıklık oluşma özelliği de unutulmamalıdır.


       Polikistik overli özellikle şişman hastalarda  insülin direnci ile bu hastalık arasında yakın ilişki vardır. Bu nedenle  tedavide son yıllarda kan şekerini düşürücü özelliğe sahip,  ilaçların (metformin) kullanılması gündeme gelmiştir.

        Yumurtlama tedavisi ve metformin ile gebelik sağlanamaması durumunda bu tedavilere aşılama yöntemine geçilmesi uygun olacaktır.

       PKOS hastalığında tüm bu tedavi aşamalarından gebelik elde edilemezse tüp bebek tedavisi  son aşama olarak hastalara anlatılmalı ve tüp bebek tedavisine geçilmelidir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nuray Kitapçıoğlu

Op. Dr. Nuray Kitapçıoğlu, Bursa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1992 - 1996 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.  1999 - 2002 Yılları arasında Zübeyde Hanım Doğumevi'nde, 2002 - 2006 yılları arasında Yüksek İhtisas Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Nuray Kitapçıoğlu, 2006 yılında İstanbul Memorial Hastanesi'nde Tüp Bebek eğitimi programına katılmış ve Yardımcı Üreme Tedavi, Tüp Bebek sertifikası sahibi olmuştur. 2006 - 2009 yılları arasında Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevine devam etmiştir. Op. Dr. Nuray Kitapçıoğlu, 2009 yılından itibaren Bursa Koze Tüp Bebek Merkezi'nd ...

Etiketler
Pkos
Op. Dr. Nuray Kitapçıoğlu
Op. Dr. Nuray Kitapçıoğlu
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube