Polikistik over hakkında bilgilendrime

Polikistik over hakkında bilgilendrime

Poliksitik Over Sendromunu ortalama %20-25  oranında görülebilen ve özellikle bizim gibi Akdeniz toplumlarında daha sık tespit edilen, genetik geçişli olduğu düşünülen sistemik – hormonal bir bozukluk olarak tanımlayabiliriz. Bu hormonal bozukluk ergenlik döneminden itibaren karşımıza çıkabilir. En çok görülen problemler; adet düzensizliği, kilo problemleri, tüylenme ve sivilcelenmede artma,metabolik sorunlar, yumurtlama düzensizliğine bağlı çocuk sahibi olmada güçlük olarak sıralanabilir. Ayrıca takip ve tedavisi düzenlenmeyen durumlarda ileriki yaşlarda diabet, kalp rahatsızlıkları ve rahim ile ilgili sorunlar görülme riski artar.

Polikistik Over Sendromunda ailesel geçiş önemli bir bilgidir, ailede polikistik over senromu tanısı almış anne, kızkardeşveya teyze gibi aile fertleri var ise riskin arttığını biliyoruz.

Tanıyı klinik öykü, ultasonda yumurtlaıkların değerlendirilmesi ve hormonal testler yaparak koyuyoruz. Tedavi klinik öykü, yaş, gebelik isteminin olup olmaması, eşlik eden diğer problemlerin durumuna göre kişisellendirerek şekillendirmek gerekir. Mutlaka yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları konusunda bilinçlendirme yapılmalıdır. Doğru tanı ve tedavi şekliyle istenilen sonuçlar rahatlıkla elede edilebilir.

Bu makale 8 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ertan Öztürk

Op. Dr. Ertan Öztürk, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Başkent Üniversitesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ertan Öztürk, Mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
instagram
youtube
linkedin
Etiketler
Akne
Op. Dr. Ertan Öztürk
Op. Dr. Ertan Öztürk
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube