Endometriozis ve kadın sağlığı

Endometriozis ve kadın sağlığı

ENDOMETRİOZİS (ÇİKOLATA KİSTİ )

Endometriozis, kadınlarda %3-%10 arasında  görülebilen ,iyi huylu jinekolojik bir problemdir. Özellikle üreme çağında görülür ve sıklıkla tek taraflıdır. En sık gördüğümüz şikayetler, ağrılı adet görme ,alt karın ağrısı,cinsel ilişkide ağrı, gebe kalmakta zorluk ve barsaklarda düzensiz sindirim problemleridir. .

Tıbbi olarak üç farklı tipte karşımıza çıkar .yüzeyel endometriozis,derin endometriozis ve endometrioma. . Endometrioma dediğimiz çikolata kistleri  ortalama  %30 -40 oranında ilerleme göstereblirler. Bu yüzden düzenli olarak takip ve gerekli tedavi düzenlenmelidir. Çikolata kistleri  sağlam yumurtalık dokusuna zarar vererek, çevre dokularda yapışıklıklar yaparak şikayetlere sebep olur..Çikolata kistlerini gerekmedikçe ameliyat etmek mevcut yumurtalık rezervini daha da kötüleştirebileceğinden ve ameliyat edilse bile 2 -3 yıl içerisinde %40-50 oranında tekrarlayacağını bildiğimiz için Tedavi hastanın yaşı, çocuk isteyip istemediği , mevcut şikayeti ve derecesi göz önününde bulundurularak mutlaka bireyselleştirilmelidir.

Bu makale 11 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ertan Öztürk

Op. Dr. Ertan Öztürk, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Başkent Üniversitesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ertan Öztürk, Mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
linkedin
Etiketler
Çikolata kisti
Op. Dr. Ertan Öztürk
Op. Dr. Ertan Öztürk
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube