Pgd (preimplantasyon genetik tanı)

Pgd (preimplantasyon genetik tanı)

Doğal yollarla veya tüp bebek tedavisinde oluşan embriyolar, genetik olarak problemli olabilirler ve bu durum  gebelik oluşmaması veya gebeliğin erken kaybı ile sonuçlanabilir. Preimplantasyon Genetik Tanı tüp bebek tedavisi ile oluşan embriyoların, ana rahmine transfer edilmeden önce genetik yapılarının incelenmesi  işlemidir. Yapılan kromozom veya gen seviyesindeki inceleme sonucu normal olarak belirlenen embriyonun  transferi  ile hem  embriyonun tutunma şansı artmakta, sağlıksız gebelik riski düşmektedir.

PGD’nin Faydaları Nelerdir?

Tüp bebek uygulamasının başarı şansını arttırır.

Klinik gebelik oranını arttırır.

Gebeliğin düşük ile sonuçlanma riskini azaltır.

Gebeliğin tıbbi sonlandırılma gerekliliğini azaltır.

Çoğul gebelik oranını azaltır.

Tekrarlayan başarısız IVF denemelerinin getirdiği mali yük ve psikolojik baskıyı azaltır.

PGD Testi Nasıl Yapılıyor ?

Preimplantasyon genetik tanı yapmak için hastaya ait embriyoların herbirinden hücre örneği alınması gereklidir. PGT uygulaması sırasında embriyoların zarara uğrama ihtimali yok denecek kadar düşüktür.

Kullanılan yönteme göre değişmekle birlikte PGD testinin hatalı sonuç verme ihtimalinin %2-7 arasında değiştiği bilinmelidir.

Embriyolara 3. gün biyopsi işlemi uygulanır (her embriyodan bir veya iki adet hücre çıkarılır).

Embriyolara ait genetik test sonuçları 6-12 saat içerisinde elde edilebilmektedir.

Sağlıklı olduğu saptanan embriyolar anne adayına transfer edilmek üzere rapor edilir.

Sağlıklı olan ve aranılan hastalığı taşımayan embriyoların transfer edilmeleri, anneyi sağlıklı bir gebeliğe başlatmış olur.

3. günde (8 hücre aşaması) hücreler birbirinden farklı kromozomal yapılarda (mozaisizm) olabilir. Bu durumda yapılan biopsi ile embrionun problemi atlanabilir. Fakat 8 hücre aşamasında  birden fazla hücre alınamayacağı için 5. Gün (Blastosist aşaması) biopsi alınması seçeneği doğmuştur. Blastosist aşamasındaki embriodan birden fazla hücre alınabilir (Trofektoderm biopsisi). Böylece mozaisizmin getireceği risk azalır. Embriodan daha güvenli hücre alınmasıda bir başka avantajıdır. Biopsi sonrası embriolar dondurulur ve daha sonra çözülerek sağlıklı bulunan embriolar transfer edilir.

Bazı hastalarda da talasemi, hemofili, kistik fibrozis gibi tek gen hastalıkları mevcuttur ve bu nedenle PGD yapılarak bu genleri taşımayan  embrioların belirlenip  transferi ile mevcut hastalık çocuğa aktarılmamış olur.

PGD embriyonun 3. Ve 5. Gününde yapılabilir.

Klasik PGD yönteminde 3. Günde embrio 6-8 hücreli iken, bir hücre alınarak analiz edilir. En sık problem saptanan 9 kromozomun analizi yapılır. Her hastaya gerekmese de diğer kromozomal problemlerin tespit edilememesi bir dezavantajdır.

“Kapsamlı Kromozom Taraması – (CGH) ise 23 çift kromozomun tamamının incelenmesidir. Embrionun tüm kromozomal durumu %98 doğrulukla tespit edilir.

PGD Kimlere Yapılır?

36 yaş ve üzeri yaştaki anne adaylarına

İyi kalitede embrio transferine rağmen tekrarlayan başarısızlık (2 veya daha fazla)

Tekrarlayan erken gebelik kayıpları (düşükleri) olan çiftlere (translokasyon taşıyıcılığı dışı sebepli)

Eşlerden birinin veya her ikisinin genetiğinde translokasyon, inversiyon vs. bulunması

Ailevi Akdeniz anemisi, Orak Hücre Anemisi, Kistik fibrozis, SMA gibi tanısı mümkün olan bazı tek gen hastalıkları yönünden risk taşıyan eşlere

Aile bireyleri ile HLA uyumlu embriyonun seçilmesi

Önceki gebeliklerinden genetik hastalıklı bir çocuk sahibi olan çiftlere

Anöploidili (kromozom bozukluğu bulunan) gebelik öyküsü olan annelere

Gonadal mozaism (İki yada daha çok aynı anormalliğe sahip doğum ürününe rağmen eşlerin genetik test sonuçlarının normal olması) olgularına

TESE olguları (şiddetli erkek infertilitesi ile birlikte olan olgular)

Poor responder’lar (hiperstimulasyon protokolüne yetersiz cevap veren olgular)

X kromozomuna bağlı geçiş gösteren hastalıklar açısından eğer söz konusu hastalığın direkt genetik tanısı yapılamıyorsa embriyonel seks tayini.

Bu makale 29 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu

Op. Dr. Ahmet Emin MUTLU, 1982 yılında Kayseri'de doğmuştur. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2005 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını aynı üniversitede yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. 2016 yılına kadar Üreme Sağlığı, endoskopik - laparoskopik cerrahi ve tüp bebek alanında çalışmalarını sürdürmüştür. 2017 - 2018 Yılları arasında Prof. Dr. Tayfun Bağış ve Prof. Dr. Mehmet Cincik gibi Tüp Bebek ve Genetik alanında deneyimli hocalarla çalışmış, İstanbul Acıbadem Altunizade Hastanesi'nde tüp bebek temel eğitimini tamamlamıştır. Bu dönemde İstanbul’da birçok klinikte araştırma ve gözlemlerine devam etmiş, Tekrarlayan Tüp Bebek başarısızlığı konusunda deneyim kazanmış ve PRP uygulama eğitimi almış olup mesleki çalışmalarına ise, Kayseri Hüma Kadın Hastal ...

Etiketler
Pgd yöntemi
Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu
Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu
Kayseri - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube