Peroneal sinir tuzaklanması nedir?

Peroneal sinir tuzaklanması nedir?

Siyatik sinir dizimizin arka kısma kısmında ikiye ayrılır ve bunlardan biri peroneal sinir olup fibula kemiğinin başından çaprazlayarak kasın içine doğru ilerler. Elimizi dizimizin arka dış kısmına getirdiğimizde fibula kemiğini ve siniri hissedebilirsiniz. Sinir burada sıkışmasıyla ağrısız düşük ayağa sebep olur.

Sebepleri nedir?

En sık karşılaşılan sebepler travmadır. Aynı zamanda ayak ayak üstüne atıldığı zaman bu sinir o esnada sıkışabilir.

Nasıl tanı konur?

Hastada genellikle ağrısız düşük ayak (ayağımızı çekip ve de itemeyiz) gelişir ya da kuvvetinde azalma olur.  Hasta muayene edilir ve hikayesi dinlenir.  Böyle bir durumda birkaç hastalığın mutlaka ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Bel fıtığının mutlaka ayırıcı tansı yapılmalıdır ki Lomber MRI çekilir, beyindeki bir patoloji  bu durumu yapabileceğinden Beyin MRI mutlaka çekilmesi gerekir ve sinirin iletim hızını ölçmek içinde EMG yapılır. Bu üç test mutlak süretle yapılmalıdır. EMG testiyle de tanı kesin konulur.

Ne zaman medikal tedavi ne zaman cerrahi tedavi gerekir?

EMG nin sonucuna göre ve hastanın şikayetine göre medikal tedavi ya da cerrahi tedavi karar verilir.  EMG genellikle hafif, orta yada ağır sıkışma şeklinde sonuçlanır. Hafif ve orta olanlar genellikle medikal tedavi, fizik tedavi ya da steroid tedavisine yönlendirilir. Ağır olanlar ise cerrahi tedaviye. Eğer hasta da orta derecede sıkışıklık varsa fakat şikayetleri belirgin diğer tedavilerden fayda görmemişse cerrahiye yönlendirilir.

Nasıl bir cerrahi işlem yapılmaktadır?

Hastanın durumuna göre lokal ya da genel anestezi altında işlem yapılır. Diz arka dış kısmında 3-4 cmlik bir kesi ile  peroneal sinir bulunur ve üzerindeki yapışıklıklar temizlenir ve sinir serbestleştirilir. İşle yaklaşık 10 dk sürmektedir. Ameliyat sonrası ayaktaki kuvvetsizlik cerrahi için  çok geç kalınmamışsa düzelmeye başlar. Hasta aynı gün taburcu edilir. Pansuman gerektirmez ve 4. günden sonra egzersizler başlanır ve hasta gün geçtikçe iyileşir, 10.günden sonra düşük ayağı belirgin hastalarda fizik tedaviye yönlendirilir ve hasta 1 kaç ay içerinde ayağındaki kuvvetsizlik düzelir.

Bu makale 20 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Gökhan Serbes

Op. Dr. Gökhan SERBES, 1976 yılında Tarsus'da doğmuştur. Liseyi TEV Özel Tarsus Lisesi ile Tarsus Lisesi'nde bitirdikten sonra, 2001 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Sonrasında Yıldırım Bayezit Araştırma ve Eğitim Hastanesi 1. Nöroşirurji Kliniğinde Uzmanlık eğitimi alarak ihtisasını yapmıştır. Mesleki çalışmalarına şu an Özel Ataköy Hastanesi'nde devam eden Op. Dr. Gökhan SERBES, uzmanlık eğitmini sonrasında Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van Özel Medisina Hastanesi, Van Medical Park Hastanesi, İstanbul Cerrahi Hastanesi ve Akkor Sağlık Kliniği'nde ve Haznedar Medicana Hastanesinde görev yapmıştır. Op. Dr. Gökhan SERBES'in mesleki ilgi alanları arasında mikrodisk, omurga, minimal invaziv omurga ve periferik sinir cerrahileri ile ağrı tedavisi bulunuyor.  ...

Etiketler
Ayak bileği
Op. Dr. Gökhan Serbes
Op. Dr. Gökhan Serbes
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube