Panik depresyon dehb

Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu
Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu
25 Haziran 2021122 görüntülenme
Randevu Al
Panik depresyon dehb

Panik bozukluğu beklenmedik durumlarda ortaya çıkan, yineleyici, şiddetli korku, rahatsızlık hissi yaratan ve panik atağın ardından yaşanan başka panik atakları yaşayacağına ilişkin kaygı yaratan bir anksiyete bozukluğudur. Panik bozuklukta özellikle sosyal ve mesleki alanlarda işlev bozukluğu meydana gelmekte, algılanan fiziksel ve duygusal sağlığı olumsuz yönde etkilediği içinde yaşam kalitesini düşürmektedir.

Panik ataklar bedensel duyumların çok kötü bir durumla sonuçlanacağı şeklinde hatalı yorumlanmasından kaynaklanmaktadır. Bedensel duyumlar çoğu zaman normal anksiyete tepkileri ile ilişkili olan çarpıntı, nefes alamama hissi, baş dönmesi, el ve ayaklarda soğuk terleme gibi belirtilerdir.

Bu belirtiler egzersizle ya da farklı duygu yaşantılarında da ortaya çıkabilmektedirler. Kişi bu doğal duyumları bir tehlike ve felaket etkisi yaratacağı şeklinde yorumladığında, bu duyumlar yakın bir tehlikenin kanıtları olarak görülmektedir. Çarpıntı bir kalp krizinin, baş dönmesi hissi kontrol kaybının habercisi olarak yorumlanmaktadır. Bu tür yorumlamalar bedensel duyumların şiddetini arttırır ve uyarılmaya neden olur. Sonuç olarakta, tehlike algısı daha kötü bir şey olacağı ve daha şiddetli kaygı ile bir kısır döngü halini alır. Kişi ilk atağın sonrasında yeni atakların olacağına ilişkin endişeye kapılır ve atakların yinelemesiyle birlikte içsel ve dışsal uyarılara daha duyarlı hale gelinir. Hastaların, yalnız başına kaldığında Panik Atağı geçireceklerini düşündükleri yerlere gidememe, o tür yerlerde kalamama durumlarına da Agarafobi denir.

Panik Atağın Belirtileri

Çarpıntı

Nefes darlığı, nefesin kesilmesi

Göğüste sıkışma

Terleme

Baş dönmesi, sersemlik, bayılacak gibi olma

Karıncalanma ya da uyuşma hissi

Bulantı

Üşüme ya da ateş basması

Titreme

Kendisi ya da çevresindekileri değişmiş, farklı hissetme

Kontrolü kaybetme ya da çıldırma korkusu

Ölüm korkusu

Panik Bozukluğunun Tedavisi

Panik Bozukluğu tedavisi mümkün bir hastalıktır. İlaç tedavisi ve Bilişsel Davranışçı Terapi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış tedavi yöntemleridir.

Etiketler

Panik bozukluk nedirPanik atak nedirPanik bozukluk nedenleriPanik bozukluk tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu

Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu

Prof. Dr. Baybars VEZNEDAROĞLU, İzmir’de doğmuştur. İlkokul öğrenimini İzmir Namık Kemal İlkokulu’nda, lise öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini de başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1995 yılında Psikiyatri Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.