Panik Bozukluk ve EMDR Psikoterapi Yöntemi

Uzm. Psk. Dan. Pınar ELÇİ
Uzm. Psk. Dan. Pınar ELÇİ
25 Ocak 202185 görüntülenme
Randevu Al
Panik Bozukluk ve EMDR Psikoterapi Yöntemi

Panik bozukluk çoğu zaman beklenmedik ve yineleyen şekilde panik atakların yaşanması durumunda oluşan bir rahatsızlıktır (DSM-5). 

Panik bozukluğun veya panik atağın temelinde yaygın anksiyete, depresyon, travma, olumsuz yaşam deneyimleri gibi psikolojik sıkıntılar vardır. Bu sıkıntılar değersizlik, çaresizlik, tehlikede /güvende olmama, kontrol bende değil gibi olumsuz düşünceleri ortaya çıkarır.

Kişiler panik atak yaşadıklarında birden 
yoğun bir korku ya da içsel bir sıkıntı ile karşı karşıya kalırlar. Bu sıkıntılara kalp 
krizi geçirip ölme, nefes almada zorluk, boğuluyormuş hissi, baş dönmesi, bayılacak gibi olma, kalp atım hızında artış, uyuşma, mide bulantısı, titreme, terleme, kontrolünü yitirip çıldırma ya da felç geçirme gibi düşünceler eşlik eder. 

Bir panik atak genellikle 10 - 30 dakika devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. 
Ancak nadir de olsa bir saate kadar sürdüğü de olur. Bu durum evde televizyon izlerken, çay içerken, uykuya hazırlanırken yaşanabildiği gibi kaygılı ve gergin durumlarda da oluşabilir. 

Bireyler panik atak geçirdikten sonra hissettikleri aşırı endişeden dolayı bazen tekrar benzeri bir durum yaşayacaklarını düşünmeye hatta bazen bunu beklemeye başlarlar. Bu duruma da beklenti kaygısı 
denir. Yaşadıkları bu kaygı öylesine yoğundur ki kimi zaman otobüse, asansöre, uçağa, metroya binemez. Hatta dışarı dahi çıkamaz hale gelebilirler. Çoğunlukla da akıllarını kaybetmekten ölmekten veya bayılmaktan korkarlar.

Yaşadığınız kaygınızdan kurtulmanız EMDR PSİKOTERAPİ yöntemi ile mümkün. Panik atak yaşayan bireylerin EMDR 
psikoterapi yöntemi ile bastırdıkları kaygı kaynaklarını keşfetmesi ve oluşan bu negatif duygu, düşünce ve beden duyumunu beyinde nötr hale getirip 
duyarsızlaştırarak atak semptomlarından kurtulması ve kalıcı bir iyilik hali sağlanır.

Etiketler

Panik atak belirtileriPanik bozukluk nedirPanik atak nedirPanik atak nöbetiPanik bozukluk neden olurPanik atak neden olurPanik atak kimlerde görülürPanik atak en çok kimlerde görülürPanik atak tedavisiPanik bozukluk nedenleriPanik atak nedenleriPanik atak türleriPanik atak etkileriPanik atak hastalığıPanik bozukluk tedavisiPanik bozukluk ilaçlarıPanik bozukluk tedavi süresiPanik bozukluk tekrarı

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Dan. Pınar ELÇİ

Uzm. Psk. Dan. Pınar ELÇİ

Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Pınar ELÇİ, lisans eğitimini Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nde, yüksek lisansını Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programında tamamlamıştır.Yedi yıl silahlı kuvvetlerde görev yapmış ardından özel kurumlarda çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır