Panik Atak ve Panik Bozukluk nedir? Nasıl Anlaşılır?

Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz
Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz
31 Mart 2020233 görüntülenme
Randevu Al
Panik Atak ve Panik Bozukluk nedir? Nasıl Anlaşılır?

Panik atak belirtileri aniden başlayan, göğüs ağrısı, ürperme, sıcak basması, tıkanma, nefes darlığı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, karıncalanma, uyuşma, aşırı terleme, mide bulantısı, baş dönmesi ve titremedir. Panik atak, bu gibi semptomlardan birkaçının eşlik ettiği bir korku ve kaygı duygusudur. Bununla birlikte öleceğini düşünme sık görülür. Atak genelde aniden başlar ve hızlıca zirveye doğru yükselir; genellikle 30 dakikadan az sürer.

· Ataklar bazen uzun bir dönem boyunca devam ederken bazen de bir haftada birkaç kez ortaya çıkıp sonlanabilir.

· Panik atak oldukça yaygındır. Her 3 yetişkinden 1’i en az bir kez yaşar. 

· Bazı yetişkinler panik ataklarını paylaşmadığı için herhangi bir tanı almazlar.

· Bazı panik ataklar araba, sinema, alışveriş merkezi gibi özgül durumlarda görülebilir. Bazen de özgül bir uyaran olmadan kendiliğinden ortaya çıkar.

· Bazı kişiler atakları başladığında sakin görünürken bazıları yoğun kaygı hissedebilir.

Panik atak tek başına bir patoloji/hastalık olarak tanımlanmaz; daha çok bir semptom olarak görülür. Atakların aniden ortaya çıkması sonucunda kişi, tekrar panik atak yaşamaktan korkar ve ataklarını tetiklemiş aktivite veya yerlerden kaçınırsa Panik Bozukluk tanısı konabilir. Bu durumun en az 1 ay yaşanması gerekir.

Tedavi:

Panik atak ve panik bozukluk, anksiyete grubunda değerlendirilir. Tedavide psikoterapi son derece önemlidir. İlk olarak bireyin yaşam kalitesini arttırmak hedeflenir. Bu doğrultuda problemin temeline inmek ya da uygulama yapmak tercih edilir. Bazı durumlarda hastanın onayı sonucunda tedaviye ilaç desteği sağlanır.

Etiketler

Panik atak belirtileriPanik bozukluk nedirPanik atak nedirPanik atak nöbetiPanik bozukluk neden olurPanik atak neden olurPanik atak kimlerde görülürPanik atak en çok kimlerde görülürPanik atak tedavisiPanik bozukluk nedenleriPanik atak nedenleriPanik atak türleriPanik atak etkileriPanik atak hastalığıPanik bozukluk tedavisiPanik bozukluk ilaçlarıPanik bozukluk tedavi süresiPanik bozukluk tekrarıPanik ataklar kabusunuz olmasinPanik nöbetiKaygı bozukluğu nedirKaygı nedir

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz

Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz

Psk. Anıl Yılmaz, Beykent Üniversitesi'nde Tam Burslu olarak başladığı lisans eğitimini Onur derecesiyle tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Acıbadem Üniversitesi Klinik Psikoloji master programına 1. olarak kabul edilmiş ve lisans öğrenimi sürecinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Fransız Lape Hastanesi’nde staj yapmıştır.

Psk. Anıl Yılmaz, 2 dönem boyunca Psikeİstanbul’un Psikanalize Giriş Eğitimleri, Filika Akademi’nin Seans Arkası Süpervizyon Toplantıları ve Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği’nin Psikanaliz Eğitimi’ne katılmış ve 1 dönem boyunca da Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Yüksek lisans kapsamında Psikodinamik Psikoterapi eğitimi, ayrıca Türk Psikologlar Derneği’nin uzun süreli WISC-IV (WÇZÖ-IV) eğitimini tamamlamış ve İleri Düzey Psikodinamik Psikoterapi çalışmalarına devam etmektedir.

Psk. Anıl Yılmaz, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul'da bulunan Süreç Psikoloji Merkezi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır