Panik atak nedir, nasıl tedavi edilir

Panik atak nedir, nasıl tedavi edilir

Ülkemiz de son 10 yıldır sıklıkla duyduğumuz ve artık hemen hemen herkes de görülebilen bir rahatsızlıktır panik atak. Öncelikle nedir bu panik atak bununla başlayalım.

        Panik atak endişe, korku, (ölüm korkusu gibi) sıkıntı duygularını içinde bulunduran, nöbetler şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Psikolojik sorunlarla ya da bazı hastalıklarla birlikte görülebilir. Hasta ani bir nöbette tamamen korku içindedir. Öleceğini, kalbinde bir sorun olduğunu, kalp krizi geçireceğini düşünür. Atak 10 dakika içinde en şiddetli halini alır. Hasta panik içinde doktora başvurur. Bayılacağını, çok kötü şeyler olacağını düşünür. Yarım saat kadar sonra atak geçmeye başlar. Kişi kendini çok yorgun ve bitkin hisseder. Hiç bir şey yapmak istemez. Tahammülü kalmamıştır, yalnız kalmak istemez. Birinin yanında kendini güvende hisseder.

        Panik atağın belirtileri nelerdir?

Panik atağın 13 tane belirtisi vardır. Bunlardan en az 4 tanesi varsa panik ataklı olma ihtimali fazladır.

Çarpıntı, kalbin sert ve fırlayacakmış gibi atması,

Terleme (ateş basması, üşüme),

Titreme,

Nefes almada güçlük, boğulma korkusu, tıkanma,

Baş dönmesi, bayılacağını düşünme,

Bulantı, geğirme, karın ağrısı çekme,

Nefesi kesilmek, aldığı havanın yetmediğini düşünerek derin nefes alma,

Göğüs sıkışması, ağrı,

Kendini hissedememe, kendine yabancılaşma, algılama güçlüğü (depersonalizasyon),

Çevrenin gerçek olmadığını düşünme (derealizasyon),

Ölmekten korkmak,

Çıldıracağını düşünmek, başkasına zarar verme korkusu,

Vücutta uyuşma, karıncalanma.

        Nasıl tedavi edilir?

Panik atak tedavisinde kullanılan birçok yöntem vardır. Fakat tedavinin kalıcı olabilmesi ilk olarak size bağlı olduğunu unutmamalısınız. Daha sonra bu sorunla tek başınıza başa çıkamayacağını ve profesyonel yardım almanız gerektiğini bilin. Profesyonel yardım alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur daha önce panik atakla çalışmış ve kalıcı çözümler üretebilen bir psikologdan yardım almanızdır. Tedavi aşamasında ise bütün hayatınızı ve yaşam şeklinizi sorgulamak zorundasınız. Bu noktada sizin ataklarınızı tetikleyen unsurları fark edip bunlardan birer birer kurtulmalısınız. Ataklarınızı tetikleyen unsurların içinde düzenli beslenmeden tutun da uyku düzenize kadar her şeyi yeniden gözden geçirmeli ve hayatınızı ona göre yaşamalısınız. Bütün bunlardan sonra, panik atağın altında yatan sebeplerinizi ortaya çıkaracak gücünüz ve motivasyonunuz olacak. Sizin atak geçirmenize neden olan sıkıntılarınızı çözmeden kalıcı bir kurtulma yaşamayacağınızı bilin. Evet, süreciniz zorlu olacak, ama bu noktaya da sorunlarınızı, problemlerinizi ve en önemlisi kendinizi önemsemediğiniz için geldiniz. Artık yüzleşme ve başa çıkma zamanı. Sorununuzun çözümü var, çaresiz değilsiniz ve bu nokta artık ilk adımı atmak zorundasınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Gökhan Tezdoğan

Etiketler
Psikolojik destek
Uzm. Psk. Dan. Gökhan Tezdoğan
Uzm. Psk. Dan. Gökhan Tezdoğan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube