Panik Atak Nedir ?

Psk. Gamze Polat
Psk. Gamze Polat
16 Haziran 20254 görüntülenme
Randevu Al
Panik atak, aniden başlayan yoğun korku ve endişe hissi ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Kişi aniden kendini kötü hissetmeye başlar.Panik atak esnasında kişi kalbinin çok çarptığını ı , terlediğini , nefes alamadığını , titrediğini, başının döndüğünü ve midesinin bulandığını düşünür veya öyle hisseder. Panik atak gibi zorlayıcı ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir bozuklukla başa çıkarken etkisi kanıtlanmış baş etme ipuçlarına ihtiyaç vardır. Aşağıdaki maddelerde ipuçlarını bulabilirsiniz:
Panik Atak Nedir ?

Panik atak sadece kaygı yaşatır, size başka zarar vermez.

“Panik atak gelmesin!” demek yerine “Bir süre gelebilir, geldiğinde baş etmek için neler yapabileceğimi biliyorum” derseniz belirtileriniz hafifler.

Panik atakla ilgili düşüncelerinizi gerçekçi hale getirmek ve pozitif baş etme cümlelerini tekrarlamak kaygı düzeyinizi azaltır. Panik atak esnasında diyafram nefesi alıp vermek, atağın olmadığı zamanlarda kas rahatlatma ve vücut tarama egzersizi yapmak panik atakla baş etmenizde önemli rol oynar.

Panik atak yaşama ihtimali nedeniyle belli durum ve ortamlardan kaçınmanız panik atağınızı geçirmez, güçlendirir.

Panik atak esnasında, dikkatinizi bedeninize değil, çevrenize odaklamanız ve çevrenizdeki kişilerin ya da eşyaların özelliklerini saymaya çalışmanız yararlı yöntemlerdendir.

Panik atak bazen size yavaşlamanız, yaşamınızda değiştirmeniz gereken şeylerin olduğunu gösteren bir alarmdır. Yaşantınızı gözden geçirip, sizi mutsuz eden, yoran, endişe yaratan durumlarıdeğiştirmek için adım atabilirsiniz.

Zihin ve beden birbiri ile etkileşim halindedir. Bu nedenle ruhunuza ve bedeninize iyi bakmaya çalışın. Böylelikle salgılanan mutluluk ve gevşeme hormonları sizin dayanıklılığınızı artırır.

Panik atak esnasında nefes egzersizlerini uygulayarak sakinleşebilirsiniz.

Sizin gibi panik atak yaşayan başka insanların varlığını unutmamalısınız. Onlarda bu zorlu süreçle başa çıkmaya çalışıyor tek değilsiniz.

Sizin yerinizde olan bir kişiyi düşünün ona neler söylerdiniz, nasıl tavsiyeler verirdiniz. Aklınıza gelenleri kendiniz için yapmayı deneyebilirsiniz.

Düzenli fiziksel aktivite yapmak da panik atağa iyi gelmektedir.

Panik atak, yaşayan kişi için çok zorlayıcı bir deneyimdir. Eğer kendiniz baş etmekte güçlük yaşıyorsanız, sürekli panik atak gelecek endişesi ile yaşıyorsanız ve bu endişe nedeniyle hayatınızı kısıtlamaya başladıysanız psikoterapi almak için başvurabilirsiniz. Panik atak terapisi tamamen yaşadığınız kaygınızı azaltma ve panik atak yerine sizin güçlenmenizi hedefleyen özel bir terapi yöntemidir.

Yazar Hakkında

Psk. Gamze Polat

Psk. Gamze Polat

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji bölümünü burslu olarak kazandım ve psikoloji lisans eğitimini “Onur Derecesi” ile tamamladım.

MEB onaylı Aile Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak “Aile Danışmanı” ünvanını aldım.

Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini ve süpervizyonunu tamamladım ve uygulayıcılığına başladım.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 120 saatlik Şema Terapi uygulayıcı eğitimini tamamladım.

Minnesota Multiphasic Personality İnventory (MMPI) eğitimini tamamladıktan sonra Değerlendirmede Projektif-Objektif testler eğitimini tamamladım.

Bu süreçler ve sonrasında yetişkin ağırlıklı çalıştım ve bine yakın danışanın sürecini yürüttüm.

Bunu eş zamanlı olarak özel bir kurumda bizzat “ Kurum Psikoloğu” olarak görev yaptım ve böylece hem kurum danışanlarının hem de kurum velilerin psikolojik sağlığı ile alakalı çalışmalar düzenledim.

Başka bir kurumda yetişkin, ergen, aile-çift ve ebeveyn danışmanlığı üzerine danışan kabülüne başladım ve yüzlerce insanın hayatına dokundum.

Aldığım eğitimlerle beraber Bonderline Kişilik Örgütlenmesi, Travma Psikolojisi, Çözüm Odaklı Terapi, Kayıp ve Yas Süreci, Temel Hipnoz Eğitimi, Cinsel Terapi Uygulayıcı Eğitimi gibi birçok eğitimi tamamladım. Tüm bu eğitimleri ihtiyaç halinde danışanlarıma aktardım.
Korku, kaygı bozukluğu, öfke kontrol bozukluğu, depresyon yaşayan danışanlarımda önemli sonuçlar aldım. Tahammülsüzlük, taciz geçmişi, ailesini affedememe, narsistlerle mücadele, öfke ve haklı çıkma çabası, değersizlik ve yetersizlik duyguları, özşefkat eksikliği gibi konulara eğildim ve yüzlerce danışanımla başarı elde ettik.

Psikolojik desteğin herkes için ulaşılabilir olması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle kliniğimde verdiğim yüz yüze seanslarımın yanı sıra online terapi seçeneği ile danışanlarıma en uygun terapi yöntemini belirleyerek farklı şehir ve ülkelerde ulaşabilme imkanı sunuyorum.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler