Panik atak beni bırak!!

Panik atak beni bırak!!

“Panik Atak” ; günümüzde bu adı sıklıkla duyuyoruz. Ya bu hastalıktan muzdarip bir tanıdığın öyküsünden ya televizyon veya gazetelerde bu hastalıktan nasıl kurtulabiliriz ile ilgili çeşitli alternatif tedavi yöntemlerinin tanıtımından ya da kendimizin bu hastalıktan sıkıntı duymasından. Yani gittikçe zorlaşan hayat şartları, yaşanan yoğun stres ve benzeri birçok olumsuzluk ile ortaya çıkan panik atak ,çağımızın psikolojik rahatsızlıklarının en önemlilerinden biri.

Peki nedir bu panik atak? Panik atak, en kısa ve öz tabiri ile ani olarak ortaya çıkan endişe-kaygı nöbetidir. Bu endişe ve kaygı nöbeti kişinin vücudunda bazı fiziksel belirtilerle kendini gösterir, bu yüzden de çoğu zaman kişide yoğun bir korku ve rahatsızlık duygusu yaratır. Çağın hastalığı olan ve olumsuz durumlarda ortaya çıkan panik atak, beklenmeyen bir anda herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Tabiki bu şekilde yoğun bir korku için de olan kişi, çok kötü bir şey olacağını, onun için sonun geldiğini, kalp krizi geçirdiğini ya da geçireceğini, ve ya öleceğini düşünür. Bu düsünceler ve duygular içinde olan ve fiziksel semptomlarla bunun kanıtlandığını düşünen, yoğun korku ve anksiyete içindeki kişi, bulunduğu ortamı terk edip, oradan bir an önce uzaklaşmak ister ve en yakın yardım alabileceği sağlık kuruluşuna gitmek ister. Çoğu zaman gidilen bir hastanede ya da acil serviste herhangi bir girişimde bulunmaksızın bu belirtiler geçer ve kişi kendini iyi hisseder.

Panik Atak Belirtileri:

Panik Atak hastaları her atakta ölüm korkusunu hissederler. Bu yüzden hiç de öyle kolay ve basit bir tablo değildir. Kişi, her atak olduğunda hissettiği hastalığı, tüm gerçekliği ile vücudun tüm sistemleri ile belirtileri yaşar. Bu belirtilere gelince;

·         Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama ya da kalp hızında artım olması

·         Terleme

·         Titreme ya da sarsılma

·         Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma duyumları

·         Soluğun kesilmesi

·         Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi

·         Bulantı veya karın ağrısı

·         Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma

·         Kontrolü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkuları

·         Ölüm korkusu

·         Üşüme, uyuşma ,karıncalanma , ürperme ya da ateş basmaları

Bu belirtilerden en az dördü 10 dakika içinde ortaya çıkarsa Panik Atak tanısı konulabilir.

Panik Atak insanın hayatını sınırlandıran  hayat kalitesi gerçekten düşüren zorlu bir hastalıktır. Çoğu hata atak gelir de müdahale yapılamaz korkusu ile hastanelerden çok uzaklaşmamaya çalışırlar. Hayat şartlarını her an hastaneye ulaşacak şekilde düzenlerler. Tabi bu düzende onlarda çok kısıtlı bir iş hayatına,gittikçe zorlaşan kişiler arası ilişkilere ve sınırlı bir sosyal hayata neden olur.

Tedavisi Mümkün müdür?

Panik bozukluğu tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Psikiyatri uzmanına başvurarak yardım alabilirsiniz. İlaç tedavileri panik bozukluğu tedavisinin temelini oluşturmaktadır. Nörobiyogeribildirim uygulaması bedensel tepkilerinizi anlamanıza ve bunların üstesinden gelmenize yardım eder. Düşüncelerimizin duygularımız ve davranışlarımız üzerinde çok güçlü büyük bir etkisi vardır. Ataklara sebep olan görünüşte otomatik düşüncelerin ve yanlış yorumların farkında olmayabilirsiniz. Psikoterapiler, özellikle bilişsel davranışçı terapiler duygu düşünce davranış ve belirti ilişkisini anlamamıza ve üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Psikoterapi de hastada panik atağa neden olan etkenlerin telkin yoluyla ortadan kaldırılması esasına dayanır. Hastaya panik atakla baş etme mekanizmalarıöğretilir. Atağı yatıştıracak nefes alıp verme ve gevşeme teknikleri öğretilir.

TMS Seansları: Özellikle ilaçlara cevap vermeyen ya da tam düzelmeyen hastalar , TMS seanslarını denemelidirler. Manyetik stimülasyonla, depresyon ve panik atak merkezi resetlenerek temelden tedavi imkanları araştırılır. Bun tedavinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Her yaşta hasta ve hatta hamile bayanlaa bile gönül rahatlığı ile TMS tedavisi görebilirler.

ESRA DALMAZ

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Esra Ezmeci

Uzm. Psk. Esra DALMAZ, Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünden birincilikle mezun olmuştur. Üniversite yıllarında Prof. Dr. Ayhan Kalyoncu gözetmenliğinde  Balıklı Rum Hastanesi , Psikiyatri bölümünde , Bağımlılık tedavi kliniğinde ve Prof. Dr. Alp Üçok gözetmenliğinde İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Psikiyatri kliniğinde stajını tamamlamıştır. Uzm. Psk. Esra DALMAZ, aynı zamanda Prof. Dr. Hakan Türkçapar'dan   Bilişsel davranışçı Terapi eğitiminlerini aldıktan sonra  sonra Haliç Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji  yüksek lisansına başladı  Prof. Dr. Özkan Pektaş danışmanlığında, yüksek lisans tezini danışmanlığında “ "Siber Zorbalık ve Siber Mağduriyetin Depresyon ve Anksiyete Üzerindeki etkisi" “hakkında  yazmistir. Yüksek lisans sırasında Universal Vatan Hastanesi, Psikiyatri kliniğinde, Prof. Dr. Özkan Pektaş gözetmeliği ...

Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Psk. Esra Ezmeci
Uzm. Psk. Esra Ezmeci
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube