Panik atak

Son zamanlarda hayatımızda ‘’Bende panik atak var.’’ cümlesini birçok kişiden duymuş olabilirsiniz. Peki, nedir panik atak? Belirtileri nelerdir? Nasıl ortaya çıkar? Bu yazıda pek çok kişinin aklına takılan panik atak ile ilgili sorulara yanıt verilmesi amaçlanmıştır.

Panik atak

Son zamanlarda hayatımızda ‘’Bende panik atak var.’’ cümlesini birçok kişiden duymuş olabilirsiniz. Peki, nedir panik atak? Belirtileri nelerdir? Nasıl ortaya çıkar? Bu yazıda pek çok kişinin aklına takılan panik atak ile ilgili sorulara yanıt verilmesi amaçlanmıştır. Panik atak kişide beklenmedik bir zamanda aniden ortaya çıkan, ne kadar süreceği bilinmeyen aşırı korku veya huzursuzluk şeklinde hissedilen bir kaygı bozukluğudur. Göğüste sıkışma, çarpıntı, kalp atışında hızlanma, nefes almada güçlük çekme, ellerin ve ayakların uyuşması, baş dönmesi, bulantı gibi belirtiler panik atak sorunu yaşayan kişilerde görülmektedir. Kişi günlük hayatına devam ederken bir anda göğsünde bir sıkışma hissedebilir veya kişi kalp krizi geçiriyorum, öleceğim gibi olumsuz düşünceler içine girebilir. Bu olumsuz düşünceler panik atak yaşayan kişilerin semptomlarının daha
fazla artmasına neden olur. Semptomların artmasıyla beraber kişi daha çok korkar, korktukça daha çok panik atak nöbetleri geçirebilir.
Panik atak bir semptomdur ve her türlü psikiyatrik hastalıkta ortaya çıkabilecek bir durumdur ama bu sürekli olarak tekrarlıyorsa orada sıkıntı var demektir. Eğer sizde de herhangi bir şekilde sakin ve dinginken, uykudayken, su içerken, yemek yerken yani beklenmedik bir anda aniden kaslarda kasılma, terleme, kalp atışında hızlanma gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa ve bu durum sürekli olarak devam edip sizin günlük hayatınızı olumsuz etkileyecek boyuttaysa bir uzmandan yardım almanız fayda sağlayacaktır.

Bu makale 4 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. İlknur Karakoyunlu

Uzman Klinik Psikolog İlknur Karakoyunlu, İstanbul Altınbaş Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) bölümünden mezun olmuştur. Daha sonra İstanbul Kent Üniversitesinde Klinik Psikoloji yüksek lisans programını tamamlamıştır. Lisans eğitim yıllarında KAÇUV’da (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı) Çapa Tıp Fakültesinde gönüllü psikolog olarak çalışmıştır. Yine aynı yıllarda Özel Safa Hastanesinde psikiyatrist yanında staj yapmıştır. Birçok eğitime katılarak alanda bilgiler edinmeye çalışmıştır. Yüksek lisans yaparken Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde staj yaparak psikiyatri servisindeki hastaların görüşmelerine ve visitlerine katılarak gözlemleme yapmıştır. Mezun olduktan sonra özel bir klinikte Çocuk, Ergen ve Yetişkin üzerine çalışmaya başlamıştır. Daha sonra Birleşmiş Milletlere bağlı bir proje kapsamında geri gön ...

Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Psk. İlknur Karakoyunlu
Uzm. Psk. İlknur Karakoyunlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube