Palmiye Yağı Gerçekleri

Dyt. Ayşe Duran
Dyt. Ayşe Duran
31 Mayıs 201883 görüntülenme
Randevu Al
Palmiye Yağı Gerçekleri

Hurma yağı olarak da bilinen palmiye yağının ana üreticileri Malezya ve Endonezyadır. Palm yağı, hurma yağı ağacından üretilen ‘’bitkisel bir yağdır.’’ Palm yağı, hem meyvenin taze kısmından hem de palm bitkisinin çekirdeğinden elde edilir.

Palm yağı; alfa, beta, gama, delta tokotrienoller ve tokoferoller, karotenoidler, steroller, fosfolipitler, glikolipitler ve koenzim Q10 içerir. Ayrıca bu yağ, pişirme yağı olarak da kullanılmak üzere margarinlere ve çeşitli hazır gıdalara eklenirken, FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak da kabul edilmektedir.

Bu yağın üretimi de talep doğrultusunda giderek artmaktadır. Palmiye yağının yılda yaklaşık 28 milyon tonluk üretimi ile dünya çapında en çok üretilen yağlar sınıfında soya yağından sonra ikinci sırada geldiği görülüyor. Bunun nedeni olarak palmiye yağının diğer yağlara göre dayanıklı ve ucuz olması gösteriliyor.

Bilinenin aksine sadece çikolata ve kek gibi besinlerde değil, şampuan ve krem gibi kozmetik ürünlerde de palm yağına rastlanmaktadır. Piyasada ki birçok marka ‘’palm yağını’’ ürünlerinde kullanmaktadır.

Sağlığa Olumsuz Etkisi var mı?

Yağlar yüksek ısıya maruz kaldıkları zaman kanserojen madde (glisidil esterleri) oluşabilir.

‘’Yüksek ısı(200-250 °C) verilerek ve çeşitli kimyasal-fiziksel işlemlerden geçirilerek elde edilen, içerisinde kanserojen bileşikler(glisidil esterleri) oluşan bir yağdır(EFSA).’’

Bitkisel yağların yaklaşık 200 derecede rafine edilirken oluşan glisidil esterleri (GE), 3-MCPD ve 2-MCPD ve bunların yağ asidi esterleridir. GE’nin kanserojen olduğunun araştırmalarla kanıtlanmıştır. EFSA, çocukluk döneminde bu maddeye maruz kalanlarda riskin 10 kat daha fazla olduğuna değinmektedir. Yine yüksek ısı ile maruz kaldığında ortaya çıkan palmitik asit kardiyovasküler hastalıklar için risk oluşturmaktadır.

EFSA palmiye yağı rafine edilirken zararlı bileşikler oluşuyorsa, rafine ayçiçeği/mısırözü/kanola/fındık/zeytinyağı üretilirken de kanserojen bileşikler oluşması da kaçınılmaz olduğunun altını çizmiştir.

Sonuç olarak zararlı olan palmiye yağı değil, ‘’rafine palmiye ‘’yağıdır. Sadece palmiye yağı içeren hazır gıdalara bakmak yerine, bütün yüksek ısıya maruz kalan bitkisel yağlara dikkat etmek gerekir.

Diyetisyeninizden Tavsiye:

Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi; yeterli ve dengeli beslenerek, günlük aldığımız besinlerin karbonhidrat, yağ ve protein dengesine dikkat ederek tüketmemiz gerek

Her öğün renkli tabaklar hazırlayın. Tabağınız ne kadar çok renkli olursa, o kadar çok sağlıklı olur.

Yağların 1 gramı 9 kalori, proteinlerin 1 gramı 4 kalori, karbonhidratların 1 gramı 4 kalori enerji sağlar. Yani yağların 1 gramı protein ve karbonhidratların 2 katından fazla enerji sağlar. Bu yüzden yağ içeriği yüksek besinlerle beslenmek, kardiyovasküler hastalıklar başta olmak üzere, obezite, karaciğer yağlanması ve diyabet gibi hastalıkların tetiklenmesinden önemli bir faktördür.

Paketli ürünlerden her zaman uzak durulması gerektiğini söylüyorum. Yoğurt, kek, pasta, çöreklerinizi evde sağlıklı unlardan yapmaya özen gösterin.

Kızartma, kavurma gibi işlemlerde kanserojen etki yükselmektedir. Besinlerde vitamin, mineral kaybı yaşanmaması için en sağlıklı pişirme yöntemleri; buğulama/ haşlama / fırınlama yöntemleridir.

Kendi sağlığınız ve en önemlisi geleceğimiz olan çocuklarınızın sağlığı için YAĞDA KIZARTMA yapmayın.

Etiketler

SağlıkDiyetSağlıklı beslenmePalmiye yağı

Yazar Hakkında

Dyt. Ayşe Duran

Dyt. Ayşe Duran

Diyetisyen Ayşe DURAN 1991 yılında Isparta’ da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Isparta'da bitirmiş, lise eğitimimi Isparta Yalvaç Anadolu Lisesinde tamamlamıştır. Lisans eğitimini, İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden 2013 yılında başarı ile mezun olarak ‘’ Diyetisyen’’ ünvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır