Özgüvenimi nasıl kazanırım?

Özgüvenimi nasıl kazanırım?

Sağlıklı bir özgüven; insanın kendisinin olması değeri, kendine güvenmek ve kendini kabul etmekten geçer. Gururlu ve kibirli olunduğu sürece diğer insanların sizi iyi sandığı düşüncesi yanlıştır. Kendinizi saygı duymaya layık gördüğünüzde, değerli hissetmeniz daha çok ön planda olacaktır. Bu durumda benmerkezcilik düşüncesinden uzaklaşabilirsiniz. Bunlar hedeflerinizi gerçekleştirmeniz için sizi hiçbir zaman harekete geçirmede yardımcı olmayacaktır. Bu nedenle özgüven başarılardan veya başkalarının sizler hakkında ne düşündüğünden tamamen bağımsız bir konudur. Yine de potansiyelinizi ve davranışlarınızı en üst seviyeye taşımanız için çaba sarf edebilirsiniz.

Zaman zaman davranışları kısıtlayan ve çekingenlik içinde kendinizi ifade etmenizde zorlanan ve kendi performansınızı göstermenizde yeteneklerinize bedensel olarak güven duymayan siz değil misiniz? İlk olarak yapmanız gereken şey kendinize bazı sorular sormaktır. Bunlar:

-Ben kimim?

-Güdülerimin arkasında ne var?

-Kendime ne kadar güveniyorum?

-Kendime saygı duyuyor muyum?

-Kendime değer veriyor muyum?

-Kendimi beğeniyor ve seviyor muyum?

Aslında kim olduğunuz tam olarak nerede olduğunuzla ilişkilidir. Şu an sahip olduğunuz bilinç, yaşamında doğduğunuz aile ve toplum sayesinde edindiğiniz tecrübelere hatta travmalara kadar şekillenebilir. Anne-babanız ve kardeşlerinizin sonrasında öğretmen ve arkadaşların bilincinizi şekillendirmenize etkileri vardır. Bazı dönemlerde hayatınızda yer edinen bu kişiler uyumunuza ve başarınıza katkı sağlarken üretkenliğinize ya da mutluluğunuza olumsuz etki de yaratabilir.

Bu durumlarda özgüveninizi kendi davranışlarınızla kazanmanız için bazı yollar vardır:

Gerçekçi Olmak

Her zaman kendinizi diğerleriyle kıyaslamak yerine kendi elinizden gelen başarı sağlayabileceğiniz alanlara yönelip en iyisini yapmaya odaklanmalısınız. Unutmayın ki en iyi gününüz günden güne değişim gösterebilir.

Başarıya Odaklanmak

Gün sonunda yapabildiğiniz bütün iyi ya da kötü aktiviteleri ya da zaman ayırdığınız şeyleri göz önünden geçirmelisiniz. Başarılı ilerlemeleriniz için de kendinizi takdir etmelisiniz.

Dış Koşullar Yerine Kendinize Bakın

En pahalı ev ya da arabaya sahip olmanız gerektiği düşüncesi ile kendinizi bunaltmamalısınız. Dışa dönük hedeflerden uzak durarak kendinizi herhangi bir zaman içerisinde gelebilecek ya da gidebilecek mal varlıkları ile tanımlamalısınız. Öz saygınızı bu kadar dayanıksız bir temel üzerine atmak yerine içsel olarak motive olabileceğiniz şeylere yönelmelisiniz.

Yaşamınızın Aktif Katılımcısı Olun

Hedefleriniz her zaman belirli olsun. Bu hedeflere ulaşabilmek için çıkılan yolda düzeni ve yönetimi elinizde tutmalısınız. Normal zamanda takım çalışması size sinerjik bir etki yaratabilmektedir. Ancak bu yüzden başkaları harekete geçmeden siz stratejik düşünerek kendi gücünüzü kullanın.

Olumlu Zihinsel İmgelemler Kullanın

Başarılı olduğunuz zamanları düşünerek kendinizi motive etmelisiniz. Kim ne olmak istediğinizde kendiniz için belirli bir vizyon yaratmalısınız. Bunu yaparken de kendinize güvenmeyi asla unutmamalısınız. Bu süreçte her zaman "Kendini seven ve kendisine saygı duyan bir insan ne yapar? diyerek adım atmalısınız.

Olumlu Düşüncelere Odaklanın

Alışkanlık halindeki düşüncelerinizin farkında olmalısınız. Olumsuz ve sizi sabote eden düşünceleri zihninizden eleyin. Bu tehlikelerin unutulduğu anlamına gelmez.

Sağlıklı Kişisel Bakım Egzersizleri Yapın

Her şeyi bir kenara bırakırsak ilk olarak bir insan olduğunuz için kendinize özgü değerleriniz olduğunun farkına varmalısınız. Kendinizi sevmek ve beslemek için harcadığınız zamana ve etkiye değecek inancınız olmalı. Normal süreçte ise sağlığınıza önem vermelisiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenme, uyku, egzersiz ve dinlenmeniz için özel vakitleriniz olmalı.

Bu makale 3 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker

Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker Lisans eğitimini İzmir Üniversitesi psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Sonrasında Yüksek lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır. Staj görevlerini Yozgat Devlet Hastanesi, Yozgat Adliyesi, İzmir Narlıdere Huzurevi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve NPİstanbul Beyin Hastanesi’nde başarıyla tamamlamıştır. İstanbul İRE Terapi ve Üsküdar Üniversitesi’nde asistan psikolog olarak görev almıştır. MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri), Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği, SCL-90 Belirti Tarama Testi, Çocuk Değerlendirme Testleri, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği gibi bir çok alanlarında ölçme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olan Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Terapi, Evlilik ve Çift Terapisi, Boşanma Adaptas ...

Etiketler
Özgüven nedir
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube