Oyun terapisi nedir?

Oyun terapisi, oyunların ve oyuncakların kullanıldığı, çocukların duygularını ifade etmesini sağlayan bir terapi çeşididir. Oyun çocuğun dili, oyuncaklar çocuğun kelimeleridir. Terapi sırasında güvende hisseden çocuk kendini açar ve sorunlara yoğunlaşır. Çocuklar için güvenli ortam hazırlanması çocuğu cesaretlendirir.

Oyun terapisi nedir?

Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar kendilerini yetişkinler gibi ifade edemezler. Çocuğun dili oyundur kelimeleri ise oyuncaklardır. Çocukların problemlerini, söylemek istediklerini, sıkıntılarını, canlarını sıkan şeyi kelimelerle ifade edemezler. Oyun terapisi çocuğa duygularını, neye gereksinimi olduğunu, düşüncelerini oyun vasıtasıyla bildirme fırsatını sunar.

Oyun terapisi, problemlerini çözmeyi, kendisini ve dünyasını anlamayı ve olası problemleriyle baş etmek için beceriler geliştirmeyi öğretir.    

Oyunlar çocuğun iç dünyasını anlamaya yardımcı olur. Kendini rahat bir şekilde ifade etmesine olanak sunar. Oyuncaklar özel anlam taşıyan, terapötik amaçlarla seçilip düzenlenmiştir. Oyun Terapistleri hem eğitimini almış hem de mizaç olarak hassas, içten, üretici, duyarlı ve empati sahibi olmalıdırlar.

Terapist ile güvenin esas olduğu Oyun Terapisi, bu kabul görülen güven ile nerdeyse herşeyi yapabileceği, tüm oyuncaklarla oynadığı (ki silah, tabanca da dahil olmak üzere) oyuncak kısıtlamasının olmadığı oyun esnasında bunları bilen çocuk kendini açar, davranış, düşünce ve duygularında özgürleşir.

Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite,

Kaygı Bozuklukları,

Depresyon,

Kardeş Kıskançlığı,

Alt Islatma,

Yas,

Travma,

Sosyal Beceride Eksiklik,

Ebeveyn Boşanması,

Beslenme Sorunları,

Özgüven Eksikliği,

Arkadaş edinmekte zorluk çekme,

Takıntılar,

İstismar,

Uyku Problemleri,

Genel olarak korku, gibi sorunlarda kullanılabilmektedir.

Oyun Terapisinin Yararları Nelerdir?

Oyun Terapisinin faydası, oyuncaklar aracılığı ile çocukların düşüncesel ve davranışsal olarak kontrol etme kabiliyetini geliştirmek ve problemlerle karşılaştığında bu problemleri çözme becerilerinin gelişmesine yöneliktir.

Oyunlar yoluyla çocuğun duygularının, düşüncelerinin açığa çıkmasına yardımcı olur. Oynanan her oyunun, seçilen her oyuncağın iç dinamikleri ve değerlendirmeleri bulunur.

Oyun Terapisi Kaç Seans Sürmektedir?

Oyun Terapileri genellikle 3-12 yaş aralığında uygulanılmaktadır. Seans aralığı çocuğa özel olduğu için probleme ve problemin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Oyun Terapilerinde seans aralıklarının düzenli olması oldukça önemlidir. Sıklıkla haftada bir ya da problemin yoğunluğa göre haftada iki olarak belirlenebilir. Ortalama seans planlanması 16-20 seanstır.

Oyun Terapisi Teknikleri

Oyun terapisinde temelde 2 farklı teknik kullanılmaktadır. Bu tekniklerin amacı motor becerilerin ve dil yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olmaktır.

1.Yönlendirici Yaklaşım

Bu yaklaşımda Oyun Terapisti, yönlendirici konumdadır. Oyunun seyrine müdahale etmektedir. Belirli amaçlara yönelik oyun ve oyuncaklar seçmektedir.

2.Yönlendirici Olmayan Yaklaşım

Çocuğun başrolde olduğu yaklaşımdır. Ancak danışan (çocuk) isterse oyun terapisti dahil olabilir. Oyun Terapisti sadece gözlem yapmaktadır. Müdahale yoktur, oyun terapisti terapi esnası boyunca yönlendirme yapmaz. Hangi oyunun ve oyuncağın seçileceğine çocuk karar vermektedir.  

Terapilerde en sık kullanılan başka destekleyici teknikler ise;

  • Müzikal oyunlar,
  • Dans ve üretici aktiviteler,
  • Kum oyunları,
  • Hikaye anlatıcılığıdır.

 

Kaynaklar

Klinik Psikoloji Alan Okumaları

Değişim Terapi, Oyun Terapisi

Çatı Psikoloji, Oyun Terapisi

Bu makale 9 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Halenur Kavrazlı

Psikoloji lisans eğitimini 2018 yılında Maltepe Üniversitesi’nde tamamlamış olup lisans süreci içerisinde Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi , Adatepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde stajlarını tamamlamıştır. Ardından hiç ara vermeden 2019 yılında Üsküdar Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını yüksek derece ile tamamlamıştır. 2019 yılında “Uykunun Nörobiyolojisi ve Bilgi İşleme Süreçleri İle İlişkisi” projemi teslim edip aynı sene NP Beyin Hastanesinde stajını tamamlamasının ardından Uzman Klinik Psikolog ünvanını almıştır. Lisans ve yüksek lisans döneminin ardından Üsküdar Devlet Hastanesinde psikiyatri bölümünde staj yapmaya başlayıp bir çok alanda eğitimlerini almaya devam etmiştir. Öncelikle Aile ve Çift Terapisi eğitimi ardından Oyun Terapisi, Çocuklarda Resim Analizi ve Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimlerini ...

Etiketler
Çocuklarda depresyon
Klinik Psikolog  Halenur Kavrazlı
Klinik Psikolog Halenur Kavrazlı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube