Otizm tanı ve tedavisi nedir ?

Otizm tanı ve tedavisi nedir ?

Otizm günümüzde en sık rastlanan nörobiyolojik bozukluklardan biri. Nedeni tam bilinmiyor fakat genetik faktörlerin çevresel faktörlerden daha baskın olduğu düşünülüyor.

Yaşamın ilk 3 yılında belirtiler gözlenmeye başlıyor. Peki çocukta hangi işaretlere dikkat etmeliyiz?

Sınırlı göz teması varsa

Otizmli çocuklar kısa süreli göz kontağı kurarlar ve karşısındakini anlamaya yönelik olmayan, çekingen bakışlara sahiptirler.

Temastan hoşlanmıyorsa

Anne kucağı anları sakinleştirmez, aksine rahatsız edebilir.

Konuşma problemleri gözleniyorsa

Konuşma gecikir, bazen konuşmama olabilir. İhtiyaçlarını, karşılayacak kişinin kolunu çekerek, kaldırıp götürerek ve ağlayarak gösterirler.

Ses, ışık ve kokuya karşı aşırı duyarlıysa ve beklenmedik tepkiler veriyorsa

Yaşıtları veya büyükler ile iletişim kurmada isteksizse

Sosyal etkileşim ve iletişime zarar veren, sınırlı ilgi alanlarına ve tekrarlanan hareketlere yol açan davranışları bulunur. Kendisine söyleneni papağan gibi tekrar edebilirler. Ben-sen gibi zamirlerin ters söylendiği görülebilir.

Grup oyunlarına katılmıyor  ve oyuncaklar ile anlamlı şekilde oynamıyorsa

 Akranlarıyla olmak yerine kendi halinde olmayı tercih ederler. 2-3 yaşına geldiklerinde cansız objelere daha çok ilgi gösterirler. Objeleri sıralı dizmek veya bir tekerleği döndürüp uzun süre onu izlemek gibi alışılmadık oyun hareketleri vardır. Genelde bütün yerine bir parçayla oynamayı severler. Onlar için canlı cansız arasında fark yoktur.

Sallanma, el çırpma, kollarını çırpma gibi tekrarlayan hareketler veya koridorda koşturma, ışığı açıp kapama gibi takıntılı davranışlar dikkatinizi çekiyorsa bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.

Tedavi

Çocuğun gereksinimlerine göre planlanmalıdır. Küçük yaşlarda yoğun ve süreğen eğitim programları şarttır. Bireysel veya grup olarak özel eğitim programları hazırlanır, bunlar uzman kişilerce uygulanır. Davranış terapileri çocukların kendilerine bakabilme, sosyal beceriler ve iş yetileri kazanabilmesine yardımcı olur. Böylece belirtilerin şiddeti ve uygunsuz davranışlar azalır. Otizmin tedavisinde özel eğitim uzmanı, dil terapisti, çocuk psikoloğu ve veya çocuk nöroloğu bir ekip şeklinde çalışmalıdır.

Bu makale 2 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Irmak Aygül

Uzm.Psk.Irmak Aygül,  Başkent Üniversitesi psikoloji bölümünü burslu olarak kazanmış ve başarı ile mezun olmuştur. Klinik Psikoloji tezli yüksek lisansını İstanbul Arel Üniversitesi’nde 3.90 ortalama ile tamamlamıştır. Osmangazi Rehberlik ve Araştırma Merkezinde 1, Uludağ Üniversitesi Psikiyatri Klinik ve Polikliniğinde ise iki dönem staj yapmıştır. Şu anda Özel Doruk Esentepe Tıp Merkezinde psikoterapist olarak danışanlarına hizmet vermektedir.

 

Etiketler
Otizm tedavisi
Psk. Irmak Aygül
Psk. Irmak Aygül
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube