Östrojen dominansının neden olduğu durumlar

Östrojen dominansının neden olduğu durumlar

MEME KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ



Meme kanseri ÖSTROJEN DOMİNANSİ tablosunun en tehlikeli sonuclarından biridir.Östrojen dominansinin ne olduğunu anlamak için önceki postlara bakınız.
*35-45 yaş arası kadınlar ( premenapoz dönemi ) östrojen azalmaya baslar ama meme kanserindne koruyucu progesteron daha cok azalır ve bu yaslarda meme kanseri riski daha coktur.Menapoza girdikten sonra azalan östrojene baglı olarak kanser riski azalır
*erken adet görmeye baslamak daha cok östrojene maruz kalmak demektir.
*geç manapoza girmek daha cok östrojene maruziyet demektir.
*genetik faktör meme kanserinde % 20 oranında rol oyanamaktadır.
*30 yas altı cocuk doğuran kadınların ve birden cok cocuk dpguran kadınların progesterone ( gebelik sırasında ) cok maruz kalmalarından dolayı meme kanseri geliştirme riskleri daha düşüktür.
*yumurtalıkların alınması durumunda daha az östrojene maruz kalınacagından meme kanseri riski azalır ama bu durum da östrojenın asırı azalmasından dolayı baska risklier beraberinde getirir.
*doğum kontrol haplarını kullanmaya 18 yas altında baslayan kadınların meme kanseri görülme riski oldukca yüksektir.
*bio esdeger olmayan hormon replesman terapilerinin meme kanseri yapma olasılıkları oldukca yüksektir.
*obezite olan kadınlarda yag dokusundakia romataz enzimi aktivitesinden dolayı daha cok östrojen bulunmaktadır ve buyüzden meme kanseri riski artmaktadır. ( %16 oranında meme kanseri riski obezite ile baglantılıdır! genetikle neredeyse ayn oranda )
*alkol kullanımı = alkol fazlası östrojen metabolizmasını bozdugundan oldukca önemlidir.Günde bir kadehten fazla alkol tğketen kadınlarda meme kanseri riski haftada 2 kadeh alkol tüketen kadınlara göre oldukca artmıstır.
*insülin direnci = fazla insülin overlerden androjen hormonların salınmasına neden olabilir ; östrojen dominansi tablosunun en önemli nedenleri ve soncuları arasındadır.
*pcos ve diğer östrojen dominansi ile baglantılı hastalıklar vücutta sötrojen baskınlıgının habercileridir.Çalısmada pcos görğlen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin % 40 kadar arttıgını belirtmektedir.
*melatonin =uyudugunuzda salgılanan bu hormon overlerden yüksek oranda 
östrojen salgılanmasını durdurur ve daha cok progesteron salgılanmasını sağlar.
hipotirodizm = trioid hormonları azaldıgında vücutta SHBG ( sex hormon bindingglobulin ) üretimi de azalacaktır.Shbg östrojeni baglayan ve hücrelere girmesini engelleyen bir globulindir.Esikliği östrojen dominansi tablosuna neden olacaktır.
*ksenoöstrojen = vücutta östrojen gibi davranıp östrojen dominansi tablosuna vekarsinogenesise neden olurlar.
*kimyasallar hem östrojen metabolizmalarına etkilerinden hem de karsinojen etkilerinden meme kanserini arttırırlar.
*stress = stress özellikle progesteronunuzdna çalar! progesteron kansere karsı koruyucudur.BAna sorarsanız meme kanserine enden olan sessiz öldürücüdür kendisi.

ÖSTROJEN METABOLİZMASINI BOZAN NEDENLER (Östrojen Dominansinin Altındaki Gizli Suçlular)


 •        1-ziraii ilaçlar
 •        2-hormon dengesizliği olan hayvanları tüketmek ( hormon verilen – gebe iken süt vermeye zorlanan hayvanların sütleri-gebelik hemen sonrası kesilen hayvanlar)
 •        3-petrokimyasallar = deodorantlar, şampuanlar, sabunlar, sac sprayleri, losyonlar, pvc kaplamalar, benzin ve türevleri, oyuncaklar, ojeler, plastik kaplar
 •        4-organik solventler = boyalardaki parfümlerde, ojelerde, aseton, yapıştırıcılar, boyalar, cila, temizlik malzemeleri 
 •        5-sentetik östrojenler
 •        6-ovar kisti ya da tümörü
 •        7-stress
 •        8-obezite
 •        9-karaciğer sorunları
 •        10-magnezyum ve b6 ve diğer vitamin mineral eksikleri
 •        11-kafein cok tüketimi ( günde 4-5 bardak kahve tüketen kadınlarda östrojen dominansi görülmesi yani östrojen fazlalığı günde 1 bardak kahve tüketen kadınlar göre % 70 daha fazla ( foliküler fazdaki östrojen miktarı )! 1 bardak = 100 mg cafein ortalama 4-5 bardak 400-5oo mg cafein

ÖSTROJEN DOMİNANSİ TEDAVİSİ

PROGESTERON GÖREVLERİ

1-kanserden korur ( östrojeni dengeleyerek )
2-enerji metabolizmasında rol oynar ( insülin metabolizma dengelemede –tiroid fonksiyonlarına etkisiyle)
3-yağ yıkımında rol oynar ( yağın enerjiye çevrilmesinde )
4-kemik yapımında rol oynar ( osteoblastları arttırarak )
5-vücutta su tutulmasını önler ( diüretik özelliği ile )
6-vücutta çinko ve bakır seviyesinin korunmasında önemli rol oynar
7-iyi hissetmenizi sağlar ( doğal entidepresandır )
8- libidonun korunmasında rol oynar
9-gebeliğin oluşumunu ve devamlılığını sağlar
10-adet döngülerinin düzenli olmasını sağlar.

DOĞAL OLARAK PROGESTERON NASIL ARTAR?

Bundan sonraki birkaç postta progesteronu arttırma yollarından bahsedeceğiz.
fazla alkol tüketimi progesteron miktarını düşürür.östrojen miktarını arttırır. Çünkü östrojen karaciğerde metaboliza olur. Metaboliza olacağı yolaklara alkol girer ise östrojen yeterli metabolize olamaz ve kanda dolasan östrojen miktarı fazlalaşır.
Aynı benzer etkiyi daha önceki postlarda kahve için de paylaşmıştık …
Pogesteronun östrojen dominanside görevi ve önemini anladıysak bunların hepsi progesteronu doğal arttırma yöntemleridir..Progesteronumuzdan çalmayı bırakmak birinci kuraldır. yani progesteronu tüketen yolları durdurmak önceliklidir.. alkol tüketimini asgariye indirmek ve mümkün ise bırakmak önemlidir.

Stres arttıkca vücudunuzdaki progesteron ve ham maddemiz pregnelone sürekli kortizole dönüşecektir. kronik stress vücudunuzun progesterondan calma ve yasanabilecek birçok hormonal sorunun en baslangıc noktasıdır. olay sadece basit bir stress , kafana cok takıyorsun sakin ol demek kadar küçümsenmeyecek kadar önemlidir! hiçbirşey bulunamaz ise size stressten deniyor ya ! işte stressin hormonal mekanizması bu!!! stress hele ki sürekli ise önce pregnelone ve progesteronunuzu tüketecek kortizol üretimi için cok ilerleyen asamalarda da tüm hormonlarınıza mal olacaktır.( östrıjen , testesteron gibi ) oyüzden stress yönetimi olmadan hormonal hiçbir sorununuzu kalıcı olarak çözemezsiniz..östrojen dominanside de progesteronu azaltan nedenlerden biri olan stress düzeyini azaltmak progesteronu arttıran diğer yollardan biridir!

Eksik Progesteronu Yerine Koymaya Çalıştık; Şimdi Fazla Östrojeni Nasıl Temizleyeceğiz?

Öncelikle östrojenimizin yeterince metabolize olması lazım. Bu metabolize olma işi nerede oluyor peki? KARACİĞERDE!!!
O yüzden yapmamız lazım? Karaciğerimize destek olmak ve detoksifikasyon için maksimum verimde çalısmalı ki karaciğerde verim alalım.

YUKARIDA KABATASLAK ÖSTROJEN METABOLİTLERİNDENİ GÖRÜYORSUNUZ.
BURADA TEMELDE 2-0H-E1 (E2) ŞEKLİNDE GİDEN YOLAK SAĞLIKLI İKEN
4-OH-E1 (E2) SEKLİNDE GİDEN YOLAK KANSEROJENDİR.
BİRÇO ÇALISMA 16-OH-E1 İ DE TOKSİK OLARAK GÖSTERİRKEN BAZILARINI TOKSİK ETKİSİ OKADAR YOK DEMEKTEDİR.
BUNLAR NEDEN ÖNEMLİ? ÇÜNKÜ BU ÖSTROJEN METABOLİTLERİ DE BELİRLİ SEVİYEYE KADAR ÖSTROJEN RESEPTÖRLERİNE BAĞLANIYOR VE ÖSTROJEN GİBİ DAVRANIYOR.

*** KANDA ÖSTROJEN SEVİYENİZ AZ CIKMIS OLABİLİR AMA ZARARLI ÖSTROJEN METABOLİTLERİNİZ FAZLA İSE ÖSTROJEN DOMİNANSİ SEMPTOMLARI YASIYOR OLABİLİRSİNİZ..ÇÜNKÜ YUKARIDA BAHSETTİĞİM GİBİ BAZI ZARARLI ÖSTROJEN METABOLİTLERİ DE HALA ÖSTROJEN RESEPTÖRLERİNE BAGLANABİLİYOR VE ÖSTROJEN GİBİ DAVRANABİLİYOR.

ÖSTROJEN VE METABOLİTLERİ NASIL ARTAR? BU DURUMA NELER YAPMALIYIZ?

NOT: HER MADDE ARASINA POSTTA PAYLASIRKEN DE BİR SATIR BOSLUK KOYABİLİR MİYİZ ? COK KARISIYOR YOKSA OKUYAMIYORLAR.

1-KSENOBİYOTİKLER = KİMYASALLAR -PLASTİKLER -KSENOÖSTROJENLER = Bir önceki postta payalstıgımız yolakta östrojeni zararlı metabolik olan 4-0h yoluna doğru yönlendiriyor !! yani bu istemediğimiz birşey !!! yüzden hertürlü kimyasaldan ; plastikten uzak durmamız lazım … ÖNCEKİ POSTLARDA ÖSTROJEN DOMİNANSİNIN ALTINDAKİ GİZLİ SUCLULAR POSTUNA BAKINIZ :)

2-DOĞUM KONTROL HAPLARI , AYÇİÇEK YAĞLARI , TRANS YAĞLAR , MISIR , ANTİASİTLER , KATKI MADDELERİ , TATLILAR , ŞEKERLER !!! = Östrojenin metabolize yolunda gene bu gıdalar ve maddeler 4-oh olan yani zararlı olan yola doğru yönlendiriyor.. biz elimizde olan östrojen metabolize olurken olabildiği kadar 4-OH yoluna doğru gitmemesini istiyoruz ! = OZAMAN BU GIDALARI VE MADDELERİ TÜKETMEMİZ LAZIM

3- VÜCUTTA İNFLAMASYON = AROMATAZ ENZİM AKTİVİTESİNİ ARTTIRIR = aromataz enzim aktivitesi artması demek östrojen üretimi artması demektir. ( aromataz enzimi androjenlerden  yağ dokusundan da  östrojen üretimi artacak demek ).. biz östojenin artmasını istemiyoruz… vücuttaki enflamasyon bunu arttırdıgına göre zaman ne yapmamız lazım =  ANTİİNFLAMATUAR BİR BESLENME VE GEREKİRSE SUPLEMENTLER
 ( KRONİK HASTALIKLARDA BESLENME POSTUNA BAKINIZ )

4- ÖSTROJEN METABOLİTLERİNDEN 4-OH İLE BASLAYAN ZARARLI METABOLİTLERİ TEMİZLEYEN ENZİM = COMT ENZİMİ (CATECHOL-ORTHO-METHYL-TRANSFERASE ) İYİ ÇALISMASI LAZIM = Bunun için de metilasyon detoksifikasyon işleminizin iyi çalısması lazım..bunun için de en temelde magnezyum , b6-b9-b12  gibi metilasyon kofaktörleriniz yeterli olmalı.. homosisteininiz = 6-8 arası olmalı !!!  ( bu konuda ayrı bir post yapacagım )

5-östorjen metabolitlerini metabolize edecek yeterli glutatyon ve antioksidanlar yoksa da bu metablitler yeterince temizlenemiyor !!!  ( DETOKS İLE ALAKALI POSTLAR VE İNTERNET SİTEMDEKİ DETOKS YAZISINA BAKINIZ )

5- YABAN MERSİNİ , KETEN TOHUMU , AHUDUDU , DUT , NANE , BİBERİYE , KEKİK , BRASİCA SEBZELERİ = bu gıdalar östrojeni 2-OH yolunda metabolize olmasına yönlendiriyor!!

6-EGZERSİZ = hem hormonal dengede , hem detoksifikasyonda hem de inflamatuar yanıtta önemli! ama aynı zamanda egzersiz östrojeni 2-oh yolunda metabolize olmaya yönlendiriyor!! AMACIMIZ OLABİLDİĞİ KADAR 2-OH YOLUNA YÖNELMEK 4-OH YOLUNDAN KAÇMAK ÇÜNKÜ!

ÖSTROJEN VE METABOLİTLERİNİN FAZLASINI TEMİZLEMEDE YARDIMCI OLABİLECEK SUPLEMENTLER

YUKARIDA SAYDIGIM TÜM SUPLEMENTLERİ KULLANMANIZ , HELE Kİ RASTGELE KULLANMANIZ DOĞRU DEĞİL.. BU SUPLEMENTLER MEDİKAL ANLAMDA DETOKS MEKANİZMALARINI DESTEKLEMEK İÇİN BİR HEKİM KONRTOLÜNDE OLDUKCA FAYDALI İKEN RASTGELE KULLANIMI FAYDADAN COK ZARAR VEREBİLİR.
MESELA methionine kullanırken taurine , b6 , folik asit , isistein magnezyum vücutta yeterli değil ise yüksek doz methionine homosisteininizin artmasına neden olabilir! bu da asla istemediğimiz bir tablo..

Burada verebileceğim belirli tavsiyeler var sadece,
1- b12 kan seviyenizi 600-800 arası tutmak oldukça önemli
2-magnezyum ve krom mineral eksiğiniz var ise yerine koyunuz
3- bu mineralleri içerek gıdalara ağırlık veriniz ! ama bunları da herbirini denge içinde ! birine yüksek ağırlık vermek değil ! 
4- suplementler oldukça faydalı olabilirken rastgele ve bilinçsiz uzun süre kullanımı faydadan çok zarar verebilir.Bunu bilerek rastgele kullanmayınız.
5-d vitamini seviyenizi 60-80 arası tutmaya calısınız. gerekirse destek alınız.
6-stress yönetimi - su tüketimi - uyku düzeni - terlemek - düzgün dışkılama oldukça önemlidir !
çoğu vakada hayat tarzı değişiklikleri oldukça yeterli olmaktadır.
eğer hayat tarzınını düzenleyip sağlıklı bir beslenme ve stress yönetimi sonrası hala sorunlarda düzelme yok ise bir hekimden destek alınız..

LİF TÜKETİMİ VE DÜZGÜN DIŞKILAMA NEDEN ÖNEMLİ?

Östrojen dominansi tablosunda en önemli sorunlardan birinin vücuttaki fazla östrojen  oldugundan bahsetmiştik.
karaciğerde metabolize olan östrojen safra yolu ile bağırsaklara boşaltılır! 
bağırsaklarda da beklediği sürede bağırsak florasındaki bakteriler tarafından glukoronidaz enzimi ile bağırsaktan yeniden emilecek ve hepatit kan dolasıma karısacak hale getirilir.

Yani neoldu? biz östrojeni metabolize ettik , atmak için bağırsağa kadar geldi , ama burada çok uzun süre bekledi ve buradaki bakteriler onu metabolize edip yeniden dolasıma karıştırdı! haydaaaa !!! biz evi temizlemiştik , aynı kiri yeniden eve mi soktuk şimdi?
Hergün düzgün dışkılama işte buyüzjden çok önemli !!! kabız olan bir kadın ya da erkek her zaman bir tık daha risk grubundadır!

ÖSTROJEN DOMİNANSİ SON NOTLAR

1-östrojen dominansi
-birçok hastalığa ve semptoma neden olabilir = ENDOMETRİOZİS , POLİKİSTİK OVER SENDROMU , MEME KANSERİ , MYOM , FİBROKİSTLER, PREMENSTURAL SENDROM ! 
AĞRILI ADETLER, YOGUN KANAMALAR, LEKELENME KANAMALARI GİBİ…
-temelde östrojen ve metabolitleri fazla  ama bunu karsılaması gereken progesteron ise azdır
-tedavide östrojeni ve metabolitlerini temizlemek ve progesteronu artırmak vardır ( önceki postlara bakınız )
-gerektiğinde biyo esdeğer progesteron hormonları mutlaka hekim kontrolünde olmak tartıyla kullanılabilir.

2- düşük progesteron nedenleri ise sıklıkla

*yaşlanma
*stress
*yanlıs beslenme ( kafein , alkol , inflmatuar besinler )
*hipotiroidi
*yüksek prolaktin
*Yumurta yokluğu ya da testesteron fazlalığı ( kısır döngü seklindedirler )

ile alakalıdır.. progesteronu yükseltmek ile alakal önceki postlara mutlaka bakınız.gerekirse alttaki nedenlere ayrıntılı bir şekilde arastırımlası gerekmektedir.

3-PROGESTERON DİRENCİ TABLOSU BAZI KADINLARDA GÖRÜLEBİLİR!
progestron hormonu bir bakıma hem hormon hem nörotransmitterdir ve GABA  reseptörleri ile oldukça iç içe bağlantı halindedir. Progesteronun bir antidepresan gibi davranması da buyüzdendir.. ama Bazı kadınlarda nedeni tam olarak hala belli olmasa da PROGESTERON DİRENCİ OLUSUR.. bu direncin bu gaba reseptörleri ile bağlantısından kaynaklandığı düşünülmektedir. YANİ BAZI KADINLAR MALESEF PROGESTERON TEDAVİLERİNE BU DİRENCTEN DOLAYI OLUMLU YANIT VERMEMEKTEDİRLER!  KRONİK İNFLAMASYONU AZALTMAK VÜCUDUN YANITINI ONARMAK İÇİN VE  BAZI EKSTREM VAKALARDA SSRI ( ANTİDEPRESAN ) KULLANMAK MALESEF Kİ TEK CARE OLABİLİR. AMA ÖNCEDEN ALTTAKİ TÜM NEDENLERİ AYRINTILI ARASTIRMAK GEREKLİDİR.

4-FAZLA ÖSTROJENİ TEMİZLE!! ( MUTLAKA ÖNCEKİ POSTLARA  AYRINTILI BAKINIZ )
-BOL SU İÇ
-DETOKS MEKANİZMALARINI AKTİF TUT
-SPOR YAP ( AGIR DEĞİL! ÖNCEKİ POSTLARA BAKINIZ )
-KİLO VER  ( YAG DOKUSUNDAN KAYBEDEREK ÖSTROIEN MŞKTARINI AZALTIRIZ , ÇÜNKÜ YAĞ DOKUSUNDA AROMATAZ ENZİMİ İLE ÖSTROJEN ÜRETİLİR )
-İYİ VE KALİTELİ UYU
-BOL LİF TÜKET VE DÜZENLİ DISKILA ( YEDİĞİN ANA ÖĞÜN SAYISI KADAR DISKILAMAN LAZIM )
-EN ÖNERDİĞİM SUPLEMENTLER = DIM - MAGNEZYUM - MELATONİN -RESVERATROL - METHYL(B6-B9-B12)….

Bu makale 14 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Melek Vuslat Özdoğan

Dr. Melek Vuslat Özdoğan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Hemopati eğitimi, Medipol Üniversitesi'nde Mezoterapi eğitimi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Ozon Terapi eğitimlerini, İntegrative Nutrition School'da Beslenme eğitimini, Functional Medicine University ve Fonksiyonel Tıp Akademisi'nde Fonksiyonel Tıp eğitimini, başarıyla tamamlamıştır.


Dr. Melek Vuslat Özdoğan, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul Ataşehir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Beslenme düzeni
Dr. Melek Vuslat Özdoğan
Dr. Melek Vuslat Özdoğan
İstanbul - Fonksiyonel Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube