Ortoptik tedavi:yetişkin yaşta şaşılık ameliyatı olanlar

20 YAŞINDAN SONRA ŞAŞILIK AMELİYATI OLANLARDA TEKRAR KAYMAMA İÇİN ORTOPTİ TEDAVİ YANİ BAZI EGZERSİZ UYGYLAMALARI GEREKİR.

Ortoptik tedavi:yetişkin yaşta şaşılık ameliyatı olanlar

    YETİŞKİN YAŞLARDA ŞAŞILIK AMELİYATI OLANLAR

     20 yaş ve sonrasını yetişkin gruba sokmak gerekiyor. 20 li yaşlar göz numarasının oturduğu ve göz gelişiminin tamamlandığı yaş olarak düşünülebilir. Göz fonksiyonlarının gelişimi 12 yaş civarı tamamlanır ama şaşılıkta etkili olan gözlük numarası 20 li yaşları bulur.

     Şaşılığınız 3 yaştan sonra başladı ise füzyonun 3 yaşa kadar oluşması nedeniyle füzyonunuz olabilir, bu sizin için büyük bir şanstır. Buna bağlı olarak da birçok göz fonksiyonunuz kolay düzelecektir.

     Göz tembelliği tedavi şansını yitirdiniz ama bazı gözler için hâlâ bu şans devam ediyor olabilir.

     İnatçı çift görme en önemli sorununuz olabilir. Prizmatik gözlük camı ile rahatlamanız sağlanırken bir taraftan da çift görmeye neden olan durumlar egzersizle giderilir.

     Tekrar kaymaması için mutlaka ortoptik tedavi yapılmalıdır. Tedavinin süresi ve uygulama alanları gözler değerlendirildikten sonra belirlenebilir.

     İki gözle tek görme önemlidir. İki göz de kullanılır hale getirilmelidir. Bu görmenin kalitesini ve görme alanı genişliğini sağlayacaktır. Gözler tek tek kullanılırsa kayma yeniden ortaya çıkabilir.

     Yaş arttıkça gözlerin tonusu (gerginliği) azalır ve gözler dinlenme pozisyonu olan hafif dışa kaymaya başlar. Bu dışa şaşılığın artması olarak ortaya çıkar. Şaşılık ameliyatı dışa şaşılık nedeniyle yapılmışsa bu göz önünde tutulmalı, gözdeki tonusun korunması sağlanmalıdır.

           

      DURUM DEĞERLENDİRİLME MUAYENELERİ

    Ciddi bir muayene: Şaşılık ameliyatı olmuş bir hastada şaşılıkta bozulan onlarca göz fonksiyonunun ciddi bir muayene ile belirlenmesi gerekmektedir. Özel şaşılık aletleri ve bu konuda deneyimi olan göz hekimi ile bu mümkün olur.  Aşağıdaki konularda gözün durumunun değerlendirilmesi gerekmektedir:

6 bakış yönünde göz hareketlerinin değerlendirilmesi

Göz kaslarının durumu

Gözlerde kayma derecesi:

Konverjans-diverjans’ ın durumu

Görmenin ve göz tembelliği

Gözlüğün değerlendirilmesi

İki gözle tek görme:

Füzyon:

Uyumun değerlendirilmesi

Odaklamanın değerlendirilmesi

Fiksasyonun değerlendirilmesi

3 boyutlu görmenin değerlendirilmesi

Gözleri tek tek kullanma

     a.Göz dış kaslarının değerlendirilmesi: Göz dışında gözün hareketlerini sağlayan 6 kas bulunur. Bunların değerlendirilmesi tedavide yol haritası çıkaracaktır.

*Kas hareketlerinin değerlendirilmesi: Yukarı, aşağı, sağa, sola ve göz hareketleri değerlendirilir. “Gerdiren kas var mı?”

“Gevşek, harekette geciken kas var mı?”

*Karşıya bakış: 30 cm yakında ve 5 metre ileriye bakarken açma kapatma testleri ile şaşılık durumu belirlenmeli ve şaşılık miktarı göz önüne konan prizma cetveli ile ölçülmelidir.

*6 bakış yönü: 6 bakış yönünde (sağ, sol, yukarı, aşağı, sağ dış-yukarı ve sol dış yukarı, 135-45 derecelere bakarken) göz kası hareketleri hem uzakta hem de 30 cm yakında izlenmelidir. Harekette sınırlılık veya gereğinden fazlalık araştırılır. Gözlerden biri bakmayabilir, bakmakta gecikebilir veya daha az bakabilir.

     b.Göz içi kaslarının değerlendirilmesi: Göz içinde lensin çevresinde uyumu ve odaklamayı sağlan siliyer kas vardır. Göz bebeğini daraltan ve genişleten kaslar da görmede etkilidir. 

     c.Konverjans-diverjans: Parmak göze 30 cm.den yaklaştırılırken gözler izler ve içe şaşı olur. İçe şaşı olmayan, geciken veya belli bir süre sonra kaçarak dışa kayan gözde hareket bozuk olarak değerlendirilir. Her iki göz içe bakarken eş değer oranda içe bakmalıdır.

 

            DR. SELİM HÜSREVOĞLU / İSTANBUL

 

 

 

 

 

 

                                   

Bu makale 10 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube