Olgun ciltlerdeki deri bulguları

Deri yaşlanması Kronolojik yaşlanma ve Foto yaşlanma olarak ikiye ayrılır. -Kronolojik yaşlanma takvim yaşımızla ilişkilidir. Genetik olarak nasıl kodlandıysak, o zaman yaşlanma belirtileri oluşur. Aileden gelir. -Foto yaşlanma UV kaynaklı yaşlanmadır. Ne kadar güneş ışığına maruz kalınırsa o kadar erken ve şiddetli yaşlanma ve cilt bulguları ortaya çıkar. Ayrıca yaşlanmada hormonlar, besinler, sigara, kuru derimyer çekimi de diğer etkili faktörlerdir.Yaşlanma ne sebeple olursa olsun sonuçta epidermal yenilenme zamanı % 30-50 uzar, epidermis incelir, melanositler ve langerhans hücre sayısı azalır, dermiste fibroblast sayı ve işlevlerinde azalma olması nedeniyle kollajen ve elastin sentezi azalır ve deride gevşeme ve kırışma oluşur. Ter ve yağ bezlerinin fonksiyonları azaldığı için deri, kuruluğa daha eğilimli hale gelir.

Olgun ciltlerdeki deri bulguları

Cilt yaşlanması nasıl önlenir?

Güneşten korunmak cilt yaşlılığının önüne geçmemizde önemlidir. Güneş kremleri sadece güneşte ve sıcakta değil soğuk havalarda da uygulanmalıdır. Güneş ışınlarından korunmak, riskli saatlerde güneşlenmemek, koruyucu giyecekler, aksesuarlar (güneş gözlüğü, şapka, güneş şemsiyeleri) kullanmak ve gün ışığı olan her saatte, cildin açıkta kalan kısımlarının yüksek koruma faktörlü ürünler ile korunması önemlidir.

Güneşten koruyucular

En az 30-50 koruma faktörlü cilt ürünleri önerilir. Dışarı çıkmadan yarım saat önce yüksek koruma faktörlü güneş kremi sürmek öneriliyor. Ancak özellikle yaz aylarında krem sürdüm diye kendimizi güvende hissederek uzun saatler güneş altında kalmamamız da önemli. UVA ışınları cildin daha derin tabakalarına etki ederek tahribatlara ve yaşlanmaya sebep olur. UVB ise daha kanserojenik ve daha fazla yanık yapma riskine sahiptir. Bu yüzden güneş kreminizin hem UVA ve hem de UVB koruma faktörlü olmasına dikkat edin.

 

Beslenme

Doğal yiyeceklerle ve düzenli beslenmek cilt yaşlanmasını geciktirir. Fast food yiyeceklerden uzak durmak gereklidir. Kilo sorunu olan kişilerde cilt yaşlanması daha erken gerçekleşir. Kilonuzu kontrol altında tutarsanız cildiniz daha geç yaşlanır. Su içmek cilt sağlığı için önemlidir.

Beslenme

C vitamini içeren besinler almak cilt sağlığı için iyidir. E ve A vitaminleri içeren besinler de cilt yaşlanmasını geciktirmek için tüketilmelidir. Antioksidanların yaşlanmayı geciktirici etkileri bilinmektedir.

 

Sigara

Sigara içmeyen kişilerin ciltleri daha sağlıklı ve parlak gözükür. Sigara cildi içten ve dıştan bozar. Sigara cilt hücrelerini etkilerken aynı zamanda iç organlar için de zararlıdır. Sigaradan mutlaka uzak durulmalı, sigara dumanı olan ortamlarda bulunulmamalıdır.

 

Genç bir cilt için mutlu bir ruh lazım

Stresi düşük, uykusu iyi, olumlu yanı çok, kahkahası bol, korkusu endişesi az, umudu bol bir yaşam sürenlerde cilt yaşlanmasının geciktiği biliniyor. Olumlu ve hoşgörülü insanlarda cilt yaşlanması yavaşlıyor.

Cilt, stresten, hiddet ve öfkeden, mutsuzluktan, hüzünden, korku ya da endişeden hiç hoşlanmıyor.

Ruhsal yönden aşırı gelgitler yaşayanlar, kendini ifade etmede zorlananlar, gerginlik ve kasılmalarını fazlaca abartanlar daha hızlı bir cilt yaşlanması ile karşı karşıya kalıyor.

 

Bu makale 23 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Pınar Öztaş

Prof. Dr. Pınar Öztaş, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi  Üniversitesi'nde tamamlayarak Dermatoloji Uzmanı olmuştur.

Prof. Dr. Pınar Öztaş, Mesleki çalışmalarına Prof. Dr. Pınar Öztaş Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
Etiketler
Güneşten korunmak
Prof. Dr. Pınar Öztaş
Prof. Dr. Pınar Öztaş
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube