Okula uyum haftası

Eylül ayı itibariyle okullarda oryantasyon sürecinin heyecanı başladı. Oryantasyon haftası, çocuklar için yeni başlangıçların kapısını aralar. Çocuk, aile yanında kazandığı ilk deneyimlerden sonra, okulda akranlarıyla sosyalleşir ve arkadaşlık ilişkilerini kurmaya başlar. Oyunlarla, sohbetlerle öğrenir. Oryantasyon, çocuğun duygularını dengelemesi ve daha önce tanımadığı bir çevre ile kendi benzersiz ilişki tarzını oluşturması için altın değerinde bir fırsattır. Bu nedenle, ailelerin bu dönemde okulla işbirliğinde, sabırlı, sakin ve tutarlı bir yaklaşım sergilemesi kritik öneme sahiptir. Eğer okulunuz bu süreçte size destek olma imkanı sunuyorsa, bu fırsatın eğitimde ne kadar kıymetli olduğunu unutmayın. Öğretmenlerin tavsiye ve isteklerini daima göz önünde bulundurun.

Okula uyum haftası

Bu hafta, okullarda oryantasyon sürecinin heyecanı başladı. Oryantasyon haftası, çocuklar için ayrışmanın başladığı dönemdir. Çocuk, aile yanında kazandığı ilk deneyimlerden sonra, okulda akranlarıyla sosyalleşir ve arkadaşlık ilişkilerini kurmaya başlar. Oyunlarla, sohbetlerle öğrenir. Oryantasyon, çocuğun duygularını dengelemesi ve daha önce tanımadığı bir çevre ile kendi benzersiz ilişki tarzını oluşturması için altın değerinde bir fırsattır. Bu nedenle, ailelerin bu dönemde okulla işbirliğinde, sabırlı, sakin ve tutarlı bir yaklaşım sergilemesi kritik öneme sahiptir. Eğer okulunuz bu süreçte size destek olma imkanı sunuyorsa, bu fırsatın eğitimde ne kadar kıymetli olduğunu unutmamalıyız. Öğretmenlerin tavsiye ve isteklerini daima göz önünde bulundurmayı ihmal etmemeliyiz.

Bunların yanında şuna da değinmeyi önemli buluyorum. Ebeveynler olarak okula başlayacak çocuğumuz için her şeyin en iyi ve en sağlıklı şekilde ilerlemesi umuyoruz. Peki  çocuğumuzdan ayrışmak için hazır mıyız? Öncelikle kendi içimize dönüp "Bu süreçte kaygılı mıyım? Çocuğumun benden ayrılıp yeni şeyler keşfetmesi bende ne his uyandırıyor?" diye kendimize sormakla başlamalıyız.Çünkü güvende hissettiğimiz bir yolculukta, çocuğumuz da bize eşlik eder ve güvende hisseder. Onlara güvendiğimiz bir yolda eşlik emeliyiz.

Bu güvenli yolculuğun nasıl mümkün olacağını bu sıralar veli oryantasyon sürecinde de dile getiriyoruz. Ebeveynlerle uyumlanma süreci hakkında konuşurken sık sık kendi yaşamlarımız üzerinden örnekler vermeye çalışırım. Çünkü özellikle okul öncesi eğitimde çocuklar oyunlarında ve sohbetlerinde gerçek hayatın provasını yaparlar. Biz yetişkinlerin iş hayatında ya da günlük yaşantımızda karşılaştığımız zorluklar, anlaşmazlıklar ya da hayal kırıklıkları üzerinden öğrendiğimiz gibi, çocuklar da kendi deneyimlerinden ders alır. Nasıl ki biz de iş arkadaşımızla tartışabiliyorsak, sıra beklerken öfklenebiliyorsak, trafik cezaları, talebin reddedilmesi gibi gerçekler varsa; gerçek hayatta karşılaştığımız stres, bekleme, reddedilme gibi durumlarla nasıl başa çıkıyorsak, çocuklarımızın da bu durumlarla kendi deneyimleri ölçüsünde başa çıkmasına fırsat tanımalıyız. Bunun için okula başlama ve uyum sürecinde sabırlı ve tutarlılığımızı korumalıyız.

Bu makale 2 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Seda Soylu

Psikoloji lisans eğitimini Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde, lisans eğitiminin yarı dönemlik akreditesini ise University of Szeged’de tamamlamıştır. Lisans eğitimi sırasında özel eğitim merkezi ve toplum ruh sağlığı merkezinde stajyer psikolog olarak görev almış, sivil toplum kuruluşlarında dezavantajlı gruplara yönelik projelerde gönüllü çalışmalar yapmıştır. Lisans eğitiminin ardından online görüşmeler yaparak görev hayatına başlamış, sosyal sorumluluk projelerinde ücretsiz olarak danışmanlık vermiştir, çocuk ergenler için grup psikoeğitimleri düzenlemiştir. Şu anda psikolog olarak İzmir'de görevini sürdürmekte, çocuk-ergen danışmanlığı, ebeveyn ve aile danışmanlığı, yetişkin danışmanlığı vermektedir. ACT(Kabul ve KararlılıkTerapisi), Bilişsel Davranışçı Terapi uygulayıcısıdır.

Etiketler
Aile danışmanlığı
Psk. Seda Soylu
Psk. Seda Soylu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube