Okul öncesi çocuklarda çalma davranışı

Okul öncesi çocuklarda çalma davranışı

Kasiyer görmeden minik bir şeker,kirtasiyeden bir tane kalem arkadaşın silgisi. Kendine ait olmayan bu ufak "ödünç" almalar, her çocuğun anılarında yer alır. Çok beğendiğimiz kırmızı kalem veya renkli bir silgi birden çantamızda buluveririz. Bu yer "değişimler"  çalma davranışına nasil dönüşür? Okul öncesi dönemler çocukların benmerkezci özelliklerinin yoğun olduğu, Dünyanın kendilerinin etrafında döndüğünü düşündükleri bir dönemdir. Bu türde yaşanan bir sahiplenme duygusu bazen çocukların kendilerine ait olmayan bir varlığa izinsiz ve sormadan sahip olmak istemelerine sebep olabilir. Bu yaş çocuklarında henüz tam gelişmeyen mülkiyet kavramı, onların başka çocuklardan kendilerine ait olmayan bir varlığa izinsiz ve sormadan sahip olmak istemelerine sebep olabilir.  Küçük yaşlarda görülen (ç)alma davranışında çocuk kötü bir şey yaptığını bilmez. Bunun bir başkasının malını izinsiz almak olduğunu, toplum kurallarına uymayan bir durum olduğunu ve yapılmaması gerektiğini yaşı büyüdükçe anne ve babasından, çevreden ve toplumsal kurallardan öğrenir. 

Bir çocuğun kendine ait olmayan bir varlığı izinsiz almasına;

-Olumsuz şekilde ilgi çekme ihtiyacı

-Arkadaşlık problemleri

-Ev içi huzursuzluk

-Dürtüsellik

-Malını aldığı kişiyi cezalandırma isteği

-Anne babaya veya otoriteye tepki

-Mutsuzluk, yetersizlik hissi,

-Travma derecesinde bir yaşam olayı

-Arkadaş baskısı

-Sosyal çevre / sosyal statüye özlem

sebep olabilir. Eğer devam eden çalma davranışı varsa, bu davranışa başka uyum problemleri eşlik ediyorsa, anne babanın yaklaşımları sonuç vermiyorsa bir uzmandan yardım almak gerekli olabilir.

Bu makale 4 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Müge Ertuğrul

Müge ERTUGRUL 1980 ANKARA doğumludur. Lisans Anadolu Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bitirmiş, ardından Çocuk Gelişimi üzerine çalışmalarını Atatürk Üniversitesi de sürdürmüş, Topkapı Üniversitesi Yüksek Lisans  Genel Psikoloji alanında  devam eden kariyerine ; "3 - 6 yaş oyun terapisi , riskli cocuklar  otizim ,disleksi, cocuklarda kaygı bozukluğu , kardeş kıskandığı,  üstun zekalı bireylerin eğitimi vb. " alanlarda çalışmalar yapmış halen 3. 6 ve 12  yaş aralığı  çocukların ve Ailelerine  özel eğitim destegi ve psikolojik destek eğitimlerine devam etmektedir.

Etiketler
Okul öncesi
Çocuk Gelişim Müge Ertuğrul
Çocuk Gelişim Müge Ertuğrul
Ankara - Çocuk Gelişim
Facebook Twitter Instagram Youtube