Okul dönemi çocuklarda beslenme

Okul dönemi çocuklarda beslenme

Okul çağı çocukları hayatlarının sonuna kadar devam edecek alışkanlıklar edinirler. Onların sağlığı, iyi beslenmesi ve fiziksel aktiviteleri için bu dönem önemlidir.

Okul çağı çocukları yıldan yıla ne kadar büyüdüklerini ölçmeyi severler. Koşmak, oynamak ve okulda başarılı olmak için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Çocuklar sağlıklı büyümek, öğrenmek ve oynamak için gerekli enerjiyi elde etmek üzere nasıl beslenirler?

-Süt, peynir ve yoğurt, çocukların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olmak için gerekli olan protein, kalsiyum ve D vitamini sağlar.

-Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ve fındık, ceviz, güçlü kaslar ve sağlıklı kan için gerekli olan protein, demir B vitaminleri ve bazı mineralleri sağlar.

-Tahıllar (ekmek, makarna, pirinç…), B vitamini, demir ve posa ihtiyaçlarını karşılar, kompleks karbonhidratlar olarak çocuklara gereken enerjiyi sağlar.

-Sebzeler A vitamini (beta karoten), C vitamini, kompleks karbonhidratlar ve posa içerir.

-Meyveler; çocukların cildi, göz ve diş eti sağlığı için gereken A ve C vitamini, potasyum ve diğer mineralleri içerir.

Yetişkinler için olduğu gibi, çocuklar için de sağlıklı bir yeme planı dengelenmiş yeterli ve her besin grubundan aşırıya kaçmadan tüketim tarzını içermektedir. Çocuklar sevdikleri besinleri tüketebilirler: hamburger, patates kızartması ve dondurma gibi. Yalnızca bu besinleri diğerleriyle dengeleme konusunda dikkatli olmalıdırlar, aşırı ve sık yememelidirler. Buna karşın belli bir besin grubundan uzun bir zaman boyunca alınmaması, vücudun büyümek için ihtiyaç duyduğu bazı temel besin öğelerinden yoksun kalmasına sebep olabilir.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı

Uzm. Dyt. Özgecan ASTARLI, 1980 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme Diyetetik Bölümü’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2003 yılında ‘Total Parenteral Beslenen Hastaların Genel Durum Değerlendirmesi’ adlı tezi ile tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimi sırasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi yetişkin bölümü, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi  Kafeteryalar Müdürlüğü’nde staj yaparak deneyim kazanmıştır. 2008 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘Halk Sağlığı Bölümü’nde ‘Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. sınıf öğrencilerinde beslenme bilgi düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi’ adlı yüksek lisans tezi ile lisans üstü eğitimini tamamlamıştır. Ayrıc ...

Etiketler
Çocuklarda beslenme alışkanlığı
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube