Doktorsitesi.com

ÖFKEMİ NASIL KONTROL EDEBİLİRİM?

Uzm. Psk. Funda Egeli Bora
Uzm. Psk. Funda Egeli Bora
11 Ekim 2016556 görüntülenme
Randevu Al
ÖFKEMİ NASIL KONTROL EDEBİLİRİM?

Öfke yönetiminin diğer duyguların kontrolünden daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni; öfkeli olduğumuzda ısrarla kendimizi haklı görmemizdir.

Öfkemizi kontrol edebilmek için önce;

öfkenin sebeplerinin neler olduğu,

aynı durumda bazı insanlar sinirlenirken bazı insanların neden sinirlenmediği,

öfkelendiğimizde hangi bedensel ve fizyolojik değişikliklerin ortaya çıktığı,

öfkenin kimlere ifade edildiği,

öfkenin ne şekilde gösterildiği

gibi bazı sorulara yanıtlar bulunmalıdır. Bulduğumuz yanıtlar öfkemizi tanımlamamızı sağlar ve öfkeyle ilgili kazanılan farkındalık öfke kontrol mekanizmalarını kullanmamız konusunda bizi harekete geçirir. Eğer öfkemizi göremezsek, ona karşı eyleme de geçemeyiz. Öfkenin nedenini bulmak, çözebilmek için ilk adımdır.

Öfkeyi kontrol edebilmenin ikinci adımı, öfkeye neden olan olay ve durumlara ilişkin algımızı değiştirmeye çalışmaktır. Öfkenin bizim düşünce, felsefe ve inançlarımızdan, hatta bazen mantık dışı inançlarımızdan doğduğunu düşünecek olursak; bu inançları değiştirdiğimiz taktirde öfkeyle ilgili duygusal durumda da değişiklikler olacaktır.

Her insan zaman zaman öfkelenir. Hatta makul miktarda hissedilen öfkeden başarı elde etmek için yararlanıldığını söyleyebiliriz. Fakat bazen öfkelendiğimizde mantıklı düşünemeyip, saldırganlık, düşmanlık gibi davranışlar sergileyebilir, sosyal ilişkilerimizin olumsuz etkilenmesine neden olabiliriz. Önemli olan öfkemizi nasıl ifade ettiğimizdir.

Hedefimiz hiç öfkelenmemek değil, ona neden olan faktörleri keşfetmek ve nasıl kontrol altına alabileceğimizi öğrenmektir. Öfkemizin dışa vurum şeklini belirlemek bizim elimizdedir. Öfke yönetilebilir ise en uygun dışa vurum şekli seçilerek öfkemiz olumlu şekilde ifade edilecek; bu durum da bize daha pozitif sonuçlar getirecektir.

Öfke yönetiminde spor yaparak bedensel enerjinin uygun yollarla boşaltılması, öfkelenilen anlarda hemen tepki göstermektense sakinleşmek için kendine zaman ayırma, nefes egzersizleri, stresli ortamlardan mümkün oldukça uzak kalma, taşıyabileceğimizden daha fazla sorumluluk almamaya çalışma, küçük kırgınlıkları ve kızgınlıkları bastırıp biriktirmek yerine olumlu cümlelerle ifade etme gibi alternatiflerde kullanılabilinecek yollar arasındadır.

Etiketler

ÖfkeÖfke kontroluÖfke yönetimiÖfke yenmenin püf noktalarıÖfke kontrol yöntemleriÖfke ifadesiÖfkeyle başa çıkmaÖfke kontrolü nedir?Öfkeli tepkilerÖfke nedir ve nasıl baş edilir ?Öfke kontrolü nasıl sağlanabilirÖfke kontrolü ipuçlarıÖfkenin içe yönelmesiÖfkenin dışa yönelmesiÖfkeli

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Funda Egeli Bora

Uzm. Psk. Funda Egeli Bora

Uzm. Psk.Funda EGELİ BORA, lisans eğitimini burslu olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji bölümünde dereceyle ve "üstün onur belgesi" ile tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır Yine aynı üniversitede burslu olarak lisansüstü eğitimine başlamış ve uzman unvanını almaya hak kazanmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır