ÖFKE KONTROLÜNÜ SAĞLAMAK MÜMKÜN MÜ?


Günümüzde insanların en çok merak ettiği sorulardan biri bu; öfke kontrolü sağlanabilir mi? Eğer bunun için çaba harcanırsa evet, sağlanabilir.
Öfkeyi kontrol edebilmek için öncelikle öfkenin ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu tam anlamıyla anlamak gerekir. Öfke; kişinin engellenme veya zarar görme durumu olduğunda hissettiği bir duygudur ve 3 aylıkken başlar. Öfke genelde ikincil bir duygudur; yani aslında altta yatan neden farklı olabilir. Kişi korku, kaygı, hayal kırıklığı gibi duygular yaşadığında bunları öfke ile yansıtabilir.
Öfke bir duygu olduğu için onu bastırmak yerine kontrol etmeyi öğrenmek gerekir. Öfkeyi ifade etmek sağlıklı ve normaldir. Çünkü öfke sınırlandırılabildiği sürece sağlıklıdır ve işe yarar. Örneğin, eğer bir saldırı riski varsa öfke kendimizi korumamızı sağlar. Kontrollü öfkenin kişiye motivasyon sağladığı da bir gerçektir. Öfke bastırılırsa baş ağrısı, yüksek tansiyon, kalp ve mide hastalıklarına yol açabilir. Amacımız öfkeyi yok etmek veya inkar etmek değil, sağlıklı bir şekilde ifade etmeyi öğrenmektir.
Öfkeyi kontrol edebilmek için birçok yöntem vardır. Bunlardan ilki öfkeye neden olan kişi veya durumları bulmaktır. Tetikleyiciler tanımlanırsa, peşinden öfkenin geleceği bilindiğinden daha tedbirli olunur. Öfkeyi denetleyebilmek için uygulayabileceğiniz diğer yöntemler şunlardır;
Sakin üç kere nefes alın
Kendinize motive edici cümleler söyleyin (“Sakin ol, geçecek” vs.)
Öfkeyi yaşamak için kendinize zaman verin
Mümkünse bir süre dışarı çıkıp hava alın
En az 10 dakika yürüyüş yapın
Karşınızdakinin asıl niyetini anlamaya çalışın
Hangi düşüncenizin sizi bu kadar öfkelendirdiğini fark etmeye çalışın
İletişim kurma biçiminizi gözden geçirin
Öfkenin yıkıcı sonuçlarını aklınıza getirin
Öfkenin aslında size ne söylediğine kulak verin (Altta yatan ikincil duygu ne?)
Düzenli spor yapın
Günlük tutun
Kendinizi sevdiğiniz bir yerde hayal edin
Olayları değiştiremiyorsanız onlara olan bakış açınızı değiştirin.
Eğer tüm bu önerilere rağmen öfkenizi kontrol etmeyi başaramıyorsanız öfkenin altında yatan daha ciddi bir neden olabilir. Bu durumda bir uzmandan yardım almak da bir seçenek olabilir.