Doktorsitesi.com

Ödem Nedir?

Dyt. Betül Yılmaz Dülger
Dyt. Betül Yılmaz Dülger
26 Nisan 202168 görüntülenme
Randevu Al
Ödem Nedir?

Kilo verme sürecinde danışmanlarımızla üzerinde çok durduğumuz ödem konusunu 3 aşamalı olacak şekilde anlatmak istiyorum, 1. Bölümde ödemin ne olduğu, 2 aşamada hangi hastalıkların belirtisi olduğu, 3. Aşamada ise nasıl tedavi edildiği, basit ödemlere iyi gelecek ödem atıcı tarifini görebilirsiniz.

Vücudumuzun büyük bir kısmının sıvılardan oluştuğunu hepimiz biliriz. Deri ve diğer dokularda bulunması gerekenden daha fazla miktarda sıvı olması durumuna ödem diyoruz. Mesela, kafamızı bi yere çarptığımızda şişmesi orada dokunun hasar almasına bağlı olarak ödem tutması demektir. Siroz gibi Karaciğer hastalıklarında veya kalp yetmezliklerinde karın şişmesi yine bir ödem örneğidir. Böbreklerin işlevlerinde sorunlar yaşandığında göz kapakları bacaklarda su birikmesi olabilir. Veya hamilelerde, tansiyon sorunu yaşayanlarda el ayak şişmeleri görülebilir, veya kadınlar premens dönemlerinde gerginlik ve vücutta şişkinlikler veya sindirim problemleri görülebilir bunlarda yine ödeme örnek gösterilebilir. Kilo takibinde bazı dönemler yağdan kilo verildiğini ama rakamda hiçbir değişiklik olmadığını görürüz. Bunun sebebi, yağ dokudaki küçülmeye bağlı vücut sıvılarında artış görülmesinden kaynaklı olabilir. Yani vücutta incelme ve yağda azalma görülse de rakam değişmeyebilir. Böyle durumlarda 1-2 hafta içerisinde ödem takip edilmeli, yeterli sıvı tüketildiğinden emin olmalı, hareketsizlik varsa hareket arttırılmalıdır.

Ödem; hareketsizlik,

Ortam veya hava değişikliği(lodos buna dahil), Stres, kaygı,uyku bozuklukları,

Az veya çok su içme,

Çok tatlı, çok tuzlu, gluten,hamur işi besinlerin yoğun tüketimi sonrasında da yaygın ödem görülebilir.

Etiketler

Ödem oluşumuÖdem nedirÖdem neden oluşurÖdem tedavisi

Yazar Hakkında

Dyt. Betül Yılmaz Dülger

Dyt. Betül Yılmaz Dülger

Dyt.Betül Yılmaz, 18 Mart 1992 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminlerinin ardından, Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak 2015 yılında Beslenme ve Diyetetik unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.