Obsesif kompulsif bozukluk (okb)

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), tekrarlayan ve istenmeyen düşünceler (obsesyonlar) ile bu düşünceleri azaltmak için yapılan zorlayıcı davranışlar (kompulsiyonlar) ile karakterize edilen bir ruhsal bozukluktur. OKB belirtileri arasında sürekli el yıkama, bulaşma korkusu,aşırı düzen takıntısı ve tekrar eden kontrol etme davranışları yer alır. Bu belirtiler kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Obsesif kompulsif bozukluk (okb)

OKB; istem dışı ve tekrarlayan obsesyonlar ile bunları kontrol altına almak için yapılan kompulsiyonlar şeklinde kendini gösterir. Obsesyonlar, sürekli zihinde dönen rahatsız edici düşünceler olabilirken, kompulsiyonlar bu düşünceleri bastırmak için yapılan zorlayıcı davranışlardır. OKB tedavisi, genellikle antidepresan ilaçlar ve bilişsel davranışçı terapi ile yürütülür. Tedavi sürecinde, kişinin belirtilerinin şiddetine göre kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur.

 

Obsesyon Belirtileri

Obsesyonlar, kişinin kontrol edemediği, sürekli zihninde yer eden düşünceler veya imgelerden oluşur. Yaygın obsesyon belirtileri aşağıdaki gözlemlenir.

Kirlenme korkusu ve mikroplardan kaçınma

Düzen ve simetri takıntısı

Kendisinin ya da sevdiklerinin zarar göreceğine dair korkular

Başkalarının dokunduğu nesnelere dokunamama

Kapı veya ocak gibi güvenlik unsurlarını sürekli kontrol etme ihtiyacı

Bir duayı, kelimeyi veya ifadeyi içten tekrarlama

Kompulsiyon Belirtileri

Kompulsiyonlar, obsesif düşüncelerin yarattığı kaygıyı azaltmak için yapılan tekrarlayıcı davranışlardır. Sık görülen kompulsiyon belirtileri aşağıdaki gibidir.

Sürekli el yıkama veya aşırı temizlik yapma

Kapıların kilitli olduğunu tekrar tekrar kontrol etme

Bir nesneyi belirli bir sayıda yapma veya bir düzen içinde yerleştirme

Sayma takıntısı

Sürekli duş alma isteği

 

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ile Başa Çıkabilme Yöntemleri

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ile başa çıkmak için kullanılan yöntemler arasında  kişinin hem düşüncelerini hem de davranışlarını yönetmesi bulunur. Obsesif kompulsif bozuklukla baş edebilmenin yolları şöyle sıralanabilir:

Oluşan düşünceleri tamamen yok etmeye çalışmak yerine, var olduklarını kabul etmek ve onları yönetilebilir hale getirmek gerekir

Bilişsel davranışçı terapinin bir tekniği olan maruz bırakma ve yanıt önleme, OKB ile başa çıkmada oldukça etkilidir. Kişi rahatsızlık hissettiği duruma sürekli maruz bırakılarak kaygının azalmasını sağlar.

BDT desteğiyle düşüncelerin doğruluğunu sorgulamak ve daha gerçekçi bir bakış açısıyla yeniden değerlendirmek sürece katkılı olur.

Gün içerisinde oluşan stresi azaltmak için meditasyon, derin nefes alma, yoga gibi gevşeme tekniklerinden yararlanmak önemlidir.

OKB semptomlarını bir anda tamamen yok etmek zor olabilir. Bunun yerine, daha küçük, yönetilebilir hedefler belirlemek sürecin iyi geçmesinde etkilidir.

Rahatsız edici düşünceleri yazarak onları zihinden uzaklaştırmak rahatlama verir.

Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve yeterli uyumak vücudun strese karşı dayanıklılığını artırır.

Bu makale 8 Mayıs 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu

Merhaba, kıymetli danışan;
29.08.1989’da Antakya’da doğdum, ilköğretimimi Serinyol'da, Ortaöğretimimi Antakya'da tamamladım, lisansımı Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde, Yüksek Lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler’de tamamladım.

10 yıldır terapilerimi şevkle ve faydalı olma umuduyla sürdürüyorum. 8 yıl İstanbul'da çeşitli terapi merkezlerinde çalıştım, 2 yıldır Antakya'da psikolojik danışma merkezinde çalışıyorum. Uzmanlık alanlarım çocuk, ergen, yetişkin, çift-evlilik, aile, emdr, kariyer, oyun terapisi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu terapileri..

 

Terapi sizin için ne ifade ediyor diye bir soru olsa; sağaltım, paylaşım ve katarsis derim..

Etiketler
Okb sorular
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Hatay - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube