Doktorsitesi.com

Obezite Cerrahisinden Önce ve Sonra Psikolojik Desteğin Önemi

Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
20 Ocak 2016102 görüntülenme
Randevu Al
Obezite Cerrahisinden Önce ve Sonra Psikolojik Desteğin Önemi

Obezite, fizyolojik birçok eşlik eden hastalığın yanı sıra, depresyon, kaygı bozukluğu, özgüven problemleri gibi bir takım psikolojik rahatsızlıklarla beraber gidebilen kronik bir hastalıktır. Kişilerdeki obezite derecesi arttıkça beraberinde görülen rahatsızlıkların da arttığı bilinmektedir.

Bu bireyler aynadaki görüntülerinden mutsuz olmanın yanı sıra toplum tarafından dışlanma ve ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Fazla kiloları ve beden imajlarındaki  olumsuz algıları, tekrarlı kilo verme deneyimleri ve ardarda gelen başarısız denemelerin sonucunda yaşadıkları öfke, çaresizlik ve depresyon daha da artmaktadır.

Tüm kilo verme deneyimlerinin ardından ameliyat söz konusu olduğu noktada psikolojik problemleri ile ameliyata hazırlanan hastaların, depresif semptomlarının ve beden algılarındaki memnuniyetsizliklerinin ameliyat sonrasında da devam etme olasılığı %50 oranında olduğu bilinmektedir. 

Buna ek olarak ameliyat öncesi, yaşam tarzları, ameliyata yükledikleri anlam, ameliyatın ne olduğu ve beklentilerinin ne kadar gerçekçi olduğu, ameliyat öncesi motivasyonları, kaygı ve depresyon düzeyleri ameliyat sonrası memnuniyetlerinde ciddi oranda belirleyici olmaktadır. Bu sebeplerden ötürü ameliyat öncesinde hastaların psikolojik açıdan ayrıntılı değerlendirilmesi ve aşağıdaki hususlar konusunda dikkatli olunması oldukça önemlidir.

Herhangi bir yeme davranış bozukluğunun olup olmaması (özellikle tıkınırcasına yeme bozukluğu)

Depresif veya psikotik bir bozukluğun ya da madde kullanım öyküsünün olup olmadığı

Ameliyatın yaşamındaki tüm sosyal ve duygusal sorunlara çare olacağına ilişkin inancının olması

Ameliyat sürecindeki zorluklardan haberdar olmaması ya da inkâr etmesi

Obsesif kompulsif kişilik yapısına sahip olması

Yetersiz sosyal destek ağına sahip olması

Ailesinin ve sosyal çevresinin ameliyata ve sonrasındaki sürece ilişkin tutumları

Cinsellikle ilgili karmaşalara sahip olması

Düşük motivasyonunun olması veya çevresindeki kişilerin ısrarı ile ameliyata karar vermiş olması.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır