Doktorsitesi.com

Nokturi

Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert
Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert
10 Şubat 2020126 görüntülenme
Randevu Al
Nokturi

Nokturi idrar yapma ihtiyacı ile gece bir veya daha fazla uyanmayı ifade etmektedir. Uykunun bölünmesi ve daha sonra yeniden uykuya geçmedeki zorluk nedeniyle kişinin günlük performansını ve yaşam kalitesini bozması açısından önemlidir. Nokturi sıklığı : yaşla görülme sıklığı artmaktadır. 50 yaş üzerinde daha çok erkeklerde olmak üzere kadınlarda da görülmektedir.

Nokturi nedenleri :

1)  Tip 1 ve 2 Diyabetes Mellitus
2)  BPH (İyi huylu Prostat büyümesi) ve Prostat kanseri
3)  Aşırı aktif mesane
4)  Konjestif kalp yetmezliği ve Ödeme yol açan hastalıklar
5)  Uyku apnesi ve horlama
6)  ADH hormonunun azalması

Nokturi Tanısı 

Bunun için en az 3 günlük alınan sıvı miktarı ile çıkartılan idrar miktarı ölçülmeli ve kaydedilmelidir.Bunun yanı sıra PSA, Üriner Ultrasonografi, Kan şekeri ölçümleri (Açlık, tokluk, gerekirse insulin direnci),Kardiyolojik ve ödematöz hastalıklara ait İç hastalıkları muayene ve tetkikleri yapılmalıdır.

Tedavi :

Tedavi nedene göre yapılır. BPH lı hastalara a blokür ilaçlar başlanmalı gerekirse bunlara antikolinerjik ilaçlar eklenmelidir.Bu tedaviye yanıt vermeyenlere TUR-P yapılmalıdır(kapalı prostat ameliyatı). Kalp yetmezliği olanlar tedavi olmalı diüretik ilaçlar gündüze kaydırılmalıdir. ADH yetersizliği olanlara Desmopressin dilaltı olarak verilmeli bu ilaç sodyum düşüşüne yol açabileceğinden hastaların aylık sodyum kontrolleri yapılmalıdır.Yaşam tarzında değişiklikler de gereklidir : gece çay,kahve,alkol ,aşırı sıvı alımı kısıtlandırılmalıdır.Akşam ağır yemeklerden kaçınılmalı
Sigarada bulunan nikotinin uyarıcı etkisi nedeniyle kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

Etiketler

Nokturinokturi nedirnokturi tanısı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert

Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert

Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT, 1972 - 1978 yılları arasında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisas eğitimini ise 1978 - 1982 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda almış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.