ERKEN BOŞALMA (PREMATÜRE EJAKÜLASYON)

Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert
Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert
9 Eylül 20132448 görüntülenme
Randevu Al
ERKEN BOŞALMA (PREMATÜRE EJAKÜLASYON)

Erken boşalma, çok küçük bir uyarı ile istenenden önce vajinal penetrasyon öncesi veya hemen sonrasında boşalmanın olmasıdır.

Bu durum kişide seksüel yaşam başladığından beri olabilir (primer) veya sonradan oluşan (sekonder) olabilir. Primer olan tiplerde  ejakulasyon (boşalma) çok erken olur (vaginal penetrasyon sonrası 1-2 dakika). Sonradan oluşan (sekonder) tiplerde bu kadar erken değildir.

Erken ejakulasyon(PE) erkeklerin  %20-30 unda görülen bir sorundur. Nedeni tam bilinmemekle beraber anksiyete, penil aşırı duyarlılık veya seratonin reseptör  bozukluğu  olabilir.

PE, kişide mental strese, anksiyete, utanç, depresyona neden  olur ve pek çok erkek bu konuda yardım da talep etmez.

Tanı; Hastanın kendisi veya partnerinden alınan öykü ile konur. Sertleşme sorunundan ayırmak da gereklidir.

Tedavi: Başlıca ilaç tedavisine dayanır. Kişinin  prostat  enfeksiyonu varsa öncelikle bu tedavi edilmelidir. Genç erkeklere cinsel ilişki öncesi masturbasyon öneren otörler vardır. Bunun dışında  farmakolojik tedavi yapılır. Farmakolojik  tedavi  davranış ve psikolojik tedavi desteği ile kombine edilirse başarı oranı daha da artar.

Yüzeyel anestezik kremler kullanılabilir. Bunlar kullanılırken  karşı cinsi  etkilememesi için kondom kullanılması da  önerilmektedir.

Seratonin gerialımını önleyici ilaçlar; Bu amaçla, Setraline vb ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçların  yan  etkisi;  boşalmanın  çok  uzaması, halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma ve ishal  olabilir.

Diğer bir ilaç tedaviside Silderafil grubu ilaçlardır. Bunlar da hem bir yandan tatmin edici bir sertleşme sağlar, hemde öz  güveni artırarak PE ‘u önler.

Etiketler

Erken boşalma tedavisiErken boşalma sebepleriErken boşalma sorunuErkeklerde boşalma sorunu

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert

Prof. Dr. Mehmet Şevki Sert

Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT, 1972 - 1978 yılları arasında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisas eğitimini ise 1978 - 1982 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda almış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.