Nedir bu fonksiyonel tıp?

Nedir bu fonksiyonel tıp?

Fonksiyonel Tıp (FT) gerçek sağlık hizmeti veya tıbbın geleceği olarak tanımlanabilir. Günümüzün en büyük sorunu adeta salgın gibi yaygınlaşan kronik hastalıklardır ve FT kronik hastalıklarla savaşmak için elimizdeki en iyi silahtır. Bir gemide olduğunuzu ve geminin su aldığını düşünün. Suyu boşaltmaya çalışabilirsiniz ancak su alan yerler onarılmadıkça buna devam etmeniz gerekir. Bu konvansiyonel (standart) tıp yaklaşımıdır. Oysa sorunun çözümü su alan yerlerin onarılmasıdır. Bunu yaparken başlangıçta bir yandan su boşaltmak da gerekebilir ama sızdıran yerler onarılınca tekrar su alması da önlenmiş olur. İşte bu da FT yaklaşımıdır.

Konvansiyonel tıp aslında sağlık hizmeti olmaktan çok hastalık yönetimi hizmetidir; hastalık semptomları ilaçlarla bastırılmaktadır. Elbette ilaçlar veya ameliyat yerine göre ve zamanı geldiğinde kullanılacaktır ancak tüm sağlık hizmetini ilaçlar üzerine kurmak sorun teşkil ediyor.
FT uygulayıcıları öncelikle hastalıkların oluşmaması için uğraşır. Oluştuğunda ise altta yatan nedenleri ortadan kaldırarak tamamen iyileştirmeye yönelir. Bu amaçla kullanılan temel araçlar beslenme, yaşam tarzı değişiklikleri ve çevresel etkenlerin kontrol edilmesidir.
Konvansiyonel tıp yaklaşımını hastalık dedektifliği olarak görürsek FT yaklaşımı sağlık dedektifliğidir. Kronik hastalıklarla mücadelede bireysel, bütüncül ve birleştirici yaklaşımıyla FT çare olarak görünüyor. O nedenle de FT için geleceğin tıbbı diyoruz.
.
Siz de FT ağacındaki sağlık sorunlarından bir veya birkaçını yaşıyorsanız mutlaka FT ile tanışmanızı öneririm ve buna vesile olmak isterim. Yıllardır doktor doktor gezip, onlarca ilaç kullanarak bulamadığınız şifayı ve iyileşmeyi FT ile bulabilirsiniz. Bu konuda bir çok örnek vaka var. Siz de bunlardan biri olabilirsiniz.

Bu makale 12 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Yusuf Kenan Özkaraman

2014 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden (%100-Tam Burslu) başarı ile mezun olmuştur. Lisans eğitimi boyunca uygulamalı eğitimlerini Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Hastanesi ve Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde tamamlamıştır. 2015 yılında T.S.K İzmir Asker Hastanesi'nde diyetisyen olarak askerlik görevini yapmıştır. 2016 yılında Burhaniye Belediyesi bünyesinde Obezite İle Mücadele Merkezini kurarak diyetisyen olarak görev almıştır. Ayrıca bayanlar için ücretsiz zumba ve pilates kursları düzenleyerek sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından olan sporu yaşam tarzı haline getirmelerine olanak sağlamıştır. Burhaniye'de faaliyet gösteren çeşitli özel eğitim merkezleri, anaokulları ve ilköğretim okullarında seminerler düzenleyerek ve menüler planlayarak çocukların sağlıklı beslenmelerine ...

Etiketler
Fonksiyonel tıp
Dyt. Yusuf Kenan Özkaraman
Dyt. Yusuf Kenan Özkaraman
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube