Nedir bu anksiyete?

Anksiyete hakkında bilmeniz gerekenler.

Nedir bu anksiyete?

İlk olarak biraz anksiyete üzerine bilgi sahibi olmamız gerek. Nedir bu anksiyete denen şey ve gerçekten çözümsüz mü yoksa çözümsüz gibi mi ? Bedenimizde ve ruhumuzda hissettiğimiz tehlike bizi huzursuz hissettirir ve bu huzursuzluk beraberinde kaygı ve korkuyu ortaya çıkarır. Gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya kalma durumunda hissedilen korku olarak ifade edilirken somut bir tehlike olmamasına rağmen yaşanan huzursuzluk, tedirginlik kaygı ( anksiyete ) olarak ifade edilir. Anlık gelişen kaygılar durumsal kaygı ve korkuyla ifade edilirken, geçmiş yaşantılarımızın oluşturduğu, nedeni belli olmayan öznel bir duruma duyulan ya da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsiz olan durumlara duyduğumuz kaygı halini sürekli kaygı ( anksiyete ) olarak isimlendiriyoruz. Bu kısmı ayırt ettiğimize göre oluşum süreci hakkında da biraz konuşabiliriz. Etkenlerden biri elbette çevresel faktörler. Ebeveynlerimizden aldığımız geri dönütler, olaylara yaklaşımı onlarla olan ilişki biçimimiz birçok noktada etkili olabiliyor. Aynı zamanda öğretmenler, arkadaşlar… elbette tek etken bu değil. Kişisel yaşam deneyimlerimiz, olayları algılama biçimimiz hepsi bir bütünün parçaları.

Anksiyete sıklıkla kullanılan ve tek bir şey gibi görülen ancak bir çok durumu kapsayan bir kelimedir.Anksiyete başlığının altında panik ataklar ve kaygı bozuklukları yer alır. Panik bozukluk, agorafobi, özgül fobi, sosyal kaygı, seçici konuşmazlık, sağlık durumuna bağlı kaygı bozuklukları, madde kullanımına bağlı kaygı bozuklukları, ayrılma kaygısı bozukluğu,yaygın kaygı bozukluğu ve başka türlü adlandırılamayan kaygı bozukluğu.

Peki bu anksiyete dediğimiz şeyin bir çözümü var mı ? Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir. Psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi, ilaç tedavisi, EMDR, stres yönetimi teknikleri bu noktada olumlu sonuç alınan yöntemler arasındadır. Büyük bir çoğunlukla bununla baş etmek elbette ki mümkün, ancak bunun için bilinçli ve doğru adımlarla ilerlemeniz gerekiyor.

Bu makale 15 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Bersun Demir

Psikolog Bersun Demir 2021 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Lisans dönemi sonrası psikolojik danışmanlık merkezlerinde stajlarını bitirmiş, online ve yüz yüze danışan kabulüne başlamıştır.
 

Lisans Haricinde Aldığı ve Katıldığı Eğitimler 
Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi
Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi
Şema Terapi Eğitimi
Oyun terapi Eğitimi
Çocuk ve Ergenlerde bdt
Cinsel terapi Eğitimi
Çift ve Aile Terapi Eğitimi
Bağımlılık Danışmanlığı Eğitimi
Montessori
Kabul ve kararlılık terapi eğitimi
Çocuklar için zeka uygulayıcısı eğitimi
Çocuk resimleri psiko-pedagojik analizi eğitimi

Etiketler
Anksiyete
Psk. Bersun Demir
Psk. Bersun Demir
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube