Neden terapiye gidilir?

Neden Terapiye Gidilir?

Neden terapiye gidilir?

Beyin geçmiş ilişkileri kullanarak güncel deneyimleri anlamlandırır. Bu da gerçekliği çarpıtma riski doğurur. Mesela terapist nötral bir duruş sergilediğinde danışan bir anda "neden bana öyle sert baktınız?'' diye sorar.
Aslında bu bakışı anlamlandıran ötekinin geçmiş nesne ilişkileridir(anne,baba,kardeş, diğerleri vb...). Buna benzer bakışlar kişinin geçmiş ilişkiler dünyasında her zaman "sert" olduysa terapist ya da bir diğerinin nötral duruşunu sert algılayacaktır. Gerçekliğin bu şekilde çarpıtılması da ilişkileri bozma ihtimali taşır. Farklı bir örnekle açıklayacak olursak, karşımda biri var, bana kendi ile ilgili bir şeyler anlatıyor. Dinliyorum, benim herhangi bir duygu vermeden (nötral) duruşum karşısında bir anda cümlesini bitiriyor.  Geçmiş ilişkilerindeki ‘’nötral’’ duruş kişiyi içindeki bir duyguya  götürür. Kişi bunun farkında bile değildir. Farkında bile değil. Çünkü OTOMATİK. Geçmişte yaşadığı ilişkilerden oluşturduğu otomatik bir örüntü. Belki geçmişi bile hatırlamıyor. 
Ne oldu az önce diyorum. Farkında bile değil. Bir şey olmadı ki diyor. Cümleni apar topar bitirdin ne oldu orada? Biraz düşününce sıkıldığın sandım diyor. Ama ben sıkılmadım, ne oldu da benim gerçekliğimi yanlış değerlendirdin? Bilinç dışı şekilde geçmiş referans alınarak oluşturulan otomatik davranış örüntüleri bu tarz öz farkındalıklar biriktikçe değişmeye başlar. Ve iyi haber şu ki; geçmişi hatırlamasanız bile olur. İşte terapide bu deneyimlerle yeni bir dünyaya adım atmanıza yardımcı olur!

Bu makale 12 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Emre Murat

Emre MURAT 1992 yılında Ankara'da dünyaya geldi. 2017 yılında Atılım Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji(%100 İngilizce/Tam Burslu) bölüm birinciliği ile mezun oldu. 2017 Yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Aile ve Evlilik Danışmanlığı yüksek lisans eğitimini, 2021 yılında Üsküdar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans eğitimini  tamamladı. Ankara, Gaziantep, İzmir, İstanbul illerinde Bakanlık ve STK'lar bünyesinde travmalar üzerine çalışma deneyimi bulunmakla birlikte kriz ve afet dönemlerinde sahada aktif görev almaktadır. Duygu Odaklı Bireysel Terapi, Aktarım Odaklı Terapi, EMDR I, EMDR II ve İleri Düzey EMDR 2.0 Eğitimi, Rüya Analizi, CETAD(Cinsellik ve Cinsel İşlev Bozuklukları Temel Eğitimi), Çözüm Odaklı Terapi, Çocuklarda Davranış Bozuklukları, Çocuk ve Ergenlerle G ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
neden terapi almalıyım
Klinik Psikolog  Emre Murat
Klinik Psikolog Emre Murat
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube