Neden hedefelerimizi gerçekleştiremeyiz ?

Belirlediğimiz hedeflerin sonuçlanması, gerçekleşmesi için bu hedeflerin sürdürülebilir olması önemlidir. Ben de sizlere bu yazımda bundan bahsedeceğim..

Neden hedefelerimizi gerçekleştiremeyiz ?

NEDEN HEDEFELERİMİZİ GERÇEKLEŞTİREMEYİZ ?

Belirlediğimiz hedeflerin sonuçlanması, gerçekleşmesi için bu hedeflerin sürdürülebilir olması önemlidir. Ben de sizlere bu yazımda bundan bahsedeceğim..

Öncelikle iki terimden bahsetmek istiyorum, bunlar;

Amaç ve hedef kavramları. Amaç, genel ve muğlaktır. Hedef ise somut ve nettir. Örneğin yabancı dil öğrenmek bir amaçtır. Nerede, ne kadar sürede öğreneceğini belirlemek ise hedeftir.

1)Belirlediğimiz hedefler gerçekçi olmalıdır.

Örneğin hale hazırda bir işte çalışmıyorsunuzdur ve bu yıl 40.000 dolar biriktirmek gibi bir hedef belirlemişsinizdir. Bu hiç rasyonel değildir. Fakat her ay min. 100 tl biriktirme hedefi mantıklı ve sürdürülebilir olanıdır.

2)Hedeflerinizin basamaklarını ayrıntılı bir şekilde planlamak.

Bu madde hedefiniz için yapmanız/atmanız gereken adımları belirlemekte size çok yardımcı olacaktır. Hatta motivasyonunuzu kaybettiğiniz zamanlarda bu madde sizi ayakta tutacaktır. Çünkü hedefe ne kadar adımınız kaldığınızı görmenizi sağlar. Çok çabaladığınızı yada hiçbir şey yapmadığınızı düşündüğünüz zamanlarda ise ne kadar ilerleme kaydettiğinizi görmenize yardımcı olacaktır.

3)Hedeflerimizi açık ve net şekilde belirlemeliyiz.

Hedef belirlerken süre, yöntem, amaç gibi faktörleri belirlemek çok önemlidir. Eğer belirlemezsek hedeflerimiz gözümüze karmaşık ve zor görünebilir. Bunun sonucunda da hedefimize ulaşamaz yani sürdürülebilir bir hedef belirlememiş oluruz.

Örneğin yabancı dil öğreneceğim demek çok genel bir hedeftir. Hangi dil, hangi seviye, ne kadar sürede, nereden öğreneceğiniz gibi sorulara yanıt verebiliyor olmanız gerekiyor ki hedefinizi gerçekleştirip gerçekleştiremediğinizi ölçebilin.

Ufak bir ipucu vereyim, hedeflerimizi olumlu bir şekilde belirlemeliyiz. Örneğin fakir olmak istemiyorum değil zengin olmak istiyorum gibi çünkü beynimiz olumsuzu algılamakta pekte iyi değil.... Nasıl iyi değil derseniz.. Beynimiz ''İSTEMİYORUM'' u anlamlandıramıyor ve fakirlik terimine takılıyor o yüzden hedefinizi yanlış algılıyor. Bu çok ufak bir detay gibi görünebilir fakat çok etkilidir.

HAYATTA NE İSTEMEDİĞİMİZİ DEĞİL NE İSTEDİĞİMİZİ BİLMEK BİZİM İÇİN DAHA FAYDALI OLACAKTIR......

4)Ve hedeflerimiz ölçülebilir olmalı

Bir önceki maddeyle ilişkili aslında bu madde.

 Bir hedef belirlemek için hedefin ölçülebilir bir hedef olduğundan emin olmalısınız. Bir önce ki madde de verdiğim dil öğrenme örneği gibi ölçülebilir olmalı. Dil seviyenizin iyi olmasını istiyorsunuz ama ''İYİ''  kavramı ölçülebilir bir terim değil. İyiden kastınız nedir? A1,B2,C2 gibi seviyelerle bunu ölçülebilir hale getirmelisiniz..

 “Çok para kazanacağım” ya da “işte çok başarılı olacağım” gibi genel hedefler faydalı olmayacaktır. Çünkü bu hedeflere ne zaman ulaşacağınızı ölçemezsiniz. Öncelikle şu anda nerede olduğunuzu ve hedefinize ne kadar yaklaştığınızı anlamalısınız. Bu motivasyonunuzu artırmak için de daha faydalı olacaktır. Ölçülebilir hedefler belirlerseniz, hedefe ulaşıp ulaşmadığınızı veya bunu başarmak için neler yapmanız gerektiğini planlayabilirsiniz.

5)Motivasyonumuzu /amacımızı belirlemek

Neden bu hedefleri belirlediğimizin farkında olmalıyız.

Hedeflerimizi tamamlamadığımız ya da devam ettiremediğimiz noktada aklımıza bu hedefleri neden en başta belirlediğimiz gelmeli. Neden dil öğrenmek istiyoruz, neden kilo vermek istiyoruz , neden sigarayı bırakmak istiyoruz? gibi.

                Bu nedenleri belirlediğimizde önceki maddeleri daha kolay hayata geçirebiliriz.Örneğin dili yurt dışında okumak için öğrenmek istiyor olabiliriz.Peki bu hedefimiz için hangi seviyede olmamız gerekiyor.(BU SAYEDE ÖLÇÜLEBİLİR VE NET BİR HEDEF BELİRLEMİŞ OLDUK)

 

6)Hedefleri Yazmak

Çok klasik bir madde farkındayım fakat bunun da bir nedeni var elbette ki.

Yazılmamış/somuta dönüştürülmemiş düşünceler önemini yitirir ve anlam kazanamaz. Bugün hedef belirlemek adına gerçek bir adım atabilir, aklınızdaki hedefleri bir kağıda yazabilirsiniz. Aksi takdirde dünyanın en yaratıcı düşünceleri bile yalnızca zihninizde kaldığı sürece bir işe yaramaz. Bu madde sayesinde bahsettiğimiz tüm maddeleri daha rahat hayata geçirecek ve karmaşadan uzaklaşacaksınız. Ve bu yazma eylemi sayesinde planlarınız, hedefleriniz zihninizde bir resmilik kazanacaklar.

 

 

Bu makale 20 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Zeynep Gülçetiner

Psikolog Zeynep Gülçetiner lisans eğitimini F.M.V Işık Üniversitesi Psikoloji %100 İngilizce ve burslu bir şekilde 3.5 senede başarıyla tamamlamıştır.Lisans eğitimi esnasında ÇAPA Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümünde Prof. Dr Öget Öktem TANÖR gözetiminde Amzeni alanına çalışmalar yapmıştır.İş Kulübü bünyesinde yapılan  İŞ ARAYAN VE PSİKOSOSYAL DESTEK ALMAK İSTEYEN BİREYLER için yürütülen bir projede GÖNÜLLÜ bir şekilde bireylere psiko-sosyal destek hizmeti vermiştir.Bu gibi sayısız bir çok psikolojik destek almak isteyen bireylere Gönüllü bir şekilde psikolojik destek sunmuştur Ve AİLEDER Derneğinin Başkan yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Nebraska Omaha'da bulunan , 3-5 yaş arasındaki dezavantajlı çocukların bulunduğu bir kreşte online bir şekilde psikolog olarak çalışmıştır.  Farklı şehir ve ülkelerden kişilere O ...

Etiketler
amaç ve hedefler
Psk. Zeynep Gülçetiner
Psk. Zeynep Gülçetiner
Van - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube