Neden az ve sık beslenme?

Her zaman günde 6-8 öğün yemek yenmesi söylenir durur. Günde 6-8 öğün yemek de amaç, 6-8 kez az ve sık insülin hormonu salgılatmaktır. Az ve sık beslenmek metabolizmayı aktif tutar, insülin hormonu salgısını terbiye eder. Açlık metabolizmayı tembelleştirir. İnsan 2 türlü enerji harcar; Bir kaslarla yapılan hareketlerde harcanan enerji. İki iç organlarımızın çalışmasıyla harcanan enerji. Kaslarımızla yani fiziksel hareket ile harcanan enerji, iç organlarımızın çalışması ile harcadığımız enerjinin yanında çok az kalır.

Neden az ve sık beslenme?

Her zaman günde 6-8 öğün yemek yenmesi söylenir durur. Günde 6-8 öğün yemek de amaç, 6-8 kez az ve sık insülin hormonu salgılatmaktır. Az ve sık beslenmek metabolizmayı aktif tutar, insülin hormonu salgısını terbiye eder. Açlık metabolizmayı tembelleştirir.

İnsan 2 türlü enerji harcar;

  1. Bir kaslarla yapılan hareketlerde harcanan enerji.
  2. İki iç organlarımızın çalışmasıyla harcanan enerji.

Kaslarımızla yani fiziksel hareket ile harcanan enerji, iç organlarımızın çalışması ile harcadığımız enerjinin yanında çok az kalır.

Çünkü bir insan 1 günde hiç hareket etmediği halde kg başına saatte 1 kalori harcar yani ağırlık x1x24 saat. Bunu bir örnek ile açıklayalım örn; 55 kg bir kişi 55x1x24=1320 kalori hiç hareket etmeden harcar. Bu iç organlarımızın harcadığı enerjidir. Fiziksel aktivite ile ise bir öğrenciyi ele alalım bu kalorinin sadece %10’u harcayabilir. Yani  (( 1320 x 10 )/ 100 ) = 132 kalori. Buradanda görüldüğü gibi iç organlarımızın çalışmasını sürekli aktif tutar isek enerji harcamasını da aktif tutarız.

İç organlarımızı sadece besin alarak çalıştırabiliriz. Çünkü besinleri yemek, sindirilmek sindirilen besinlerin kana geçmesi dokulara hücrelere giderek işlenmesi ve yakılması ve enerji oluşturması için çok fazla enerjiye ihtiyaç vardır. Bu işlemler içinde enerjiyi besinlerden alabiliriz. Bu işlemleri aktif tutmak için beslenmeliyiz. Açlık bu süreci tembelleştirdiği için zayıflama olmaz yada bir süre olur sonra durur.

Zayıflama diyeti yapan insanlar zayıflamaya başlarlar. Bir süre zayıflarlar sonra zayıflama durur. Bunun olmaması için az ve sık yemek, yeterli ve dengeli besin içeren bir zayıflama programı uygulamaları gerekir.

Az ve sık beslenen insanlar daha fazla enerjik olurlar. Sabah daha erken uyanırlar yemekten sonra kan şekerleri çok yükselmeyeceği için uykuları gelmez iş hayatında daha enerjik olurlar.

İnsülin hormonu salgılanması yenilen besinin miktarı ile de ilişkilidir. Çok yersek çok salgılanır az yersek az salgılanır. Uzun aralarla yemek yemek hem insülin hormonunda fazla salgılanmaya neden olur ki bu istenmez. Çünkü insülin hormonunun fazla olması yağ depolanmayı uyarır zayıflamayı durdurur. Ve hemde uzun açlık metabolizmayı tembelleştirir. İç organlarının fazla enerji yakmasını engeller ki buda enerji yakılmasını azalttığı için zayıflamayı durdurur.

Az ve sık beslenmek, Ghrelin ve Leptin hormonlarının salgısını da düzenler. Az ve sık beslenerek, hipoglisemi kan şerekiri düşüklüğü engellenir. İnsülün hormonu azalır.

Hipogliseminin engellenmesi açlığı engeller. Ghrelin hromonu aç iken salgılanır. İnsülin hormonu azalınca kan şekeri yükselir. Ghrelin (açlık) hormonu azalır. Mide sürekli dolu olunca, midenin dolu olduğu mesajını beyne ileten Leptin hormonu salgılanır. Leptin hormonu beyne midenin dolu olduğu mesajını gönderir. Ve tokluk hissi yaratır. Leptin hormonu enerji harcamasını arttırır, iştahı azaltır.

Bu makale 2 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Oya Abalar

 

Dyt. Oya Abalar ; 1961 yılında doğdu. 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetik Bölümünden mezun olmıştır, İstanbul Üniversitesi Kardioloji Enstütüsünde (Haseki) 2 yıl çalışmıştır. Daha sonra, İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Diyabet ve Metabolizma Kürsüsünde çalışırken, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Metabolizma ve Beslenme Hastalıkları Bilim Dalında Yüksek Lisans Diplomasını aldı.Tip II Diabetus Mellituslu hastalarda karbahidrattan zengin çeşitli besinlerin (Glikoz şeker, patates, ekmek, pirinç, mısır ekmeği ve mercimek) kan şekeri ve insülin düzeylerine etkisi hakkında tez yazdı . 39 yıllık tecribesi ile Dyt.Oya Obalar kliniğinde hizmet vermektedir.

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Dyt. Oya Abalar
Dyt. Oya Abalar
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube