Narsizmin nedeni

1.Her istediği yapılmış çocuk Çocukluk döneminde özellikle 3-10 yaş aralığında anne ve baba asla kural koymazlar. Çocuğun her istediği yapılır adeta birilerinin prensi yada prensesidir. En çok Türkiye kültüründe erkek popülasyonunda narsizmin daha yüksek seyir göstermesinde toplumsal ataerkil yapı göze çarpmaktadır.Dünyanın onun etrafında döndüğünü öğrenen çocuğun her istediğini yapmaya hakkı vardır çünkü o eşi benzeri olmayan biri olarak yetiştirilmiştir. Yetişkinlik döneminde ise bu döngü devam eder onu pohpohlayan ve eleştirmeyen hayır demeyen partner ve arkadaşlar seçer. Bir gün reddedilip eleştirildiğinde ise dünyası başına yıkılır çünkü bu onun bildiği bir şey değildir. En çok rastlanan davranışlar;

Narsizmin nedeni

Ben en iyisiyim. Giyimim, başarım, statüm, ben farklıyım.
Kurallar sadece diğer insanlar içindir onun için kural yoktur.Ne yani ben bu sıranın sonunda mı beklediğim .Sürekli özel ilgi bekler.
Diğer kişileri dinlemez çünkü o en iyisini hep bilir ya o nedenle sürekli söz keser.
Her şey onun isteğine hizmet etmelidir eğer isteği dışında bir gelişme olursa ortalığı bir ejderha gibi yakabilir öfke nöbetleri söz konusudur.Nasıl ya saatinde uçak kalkmaz sizi aptallar.
O her şeyin en iyisini bilir, her konuda bir fikri vardır.Doktora gider ve sakın beni yanlış anlamayın sonuçta bu konunun uzmanı sizsiniz ama bu yaptığımız doğru mu gibi sorular ile aslımda kendi uzmanlığını ve gücünü gösterme çabasındadır.

2.Bağımlı Çocuk

Diğer herkes onun ihtiyaçlarını gerçekleştirmek için vardır. Çocukluk döneminde aman sen yapma ben yapıyım aman sen beceremezsin ben olmadan sakın yapma diyen bir anne, sürekli beceriksiz olduğunu ima eden bir baba figürü karşımıza çıkmaktadır. Çocuğun kendi başına yaşıtlarına göre yapması engellenen her şey onu çocukluk dönemimde anneye, yetişkin olduğunda ise diğer insanlara bağımlı kılar. Fakat dikkat edilmesi nokta şudur ki narsist bireyler karşı tarafa olan bağımlı davranışı bir sömürünün parçası olarak kullanır.çünkü bunu ona öğreten anne ve babasıydı o da tek bildiği senaryoyu sahnelemeye devam eder.

3.Yalnız Bırakılmış Çocuk

Her zaman en iyisi yapması beklenmiş çocuklardır. Burda çocuğun kendi olmasına asla izin verilmez koşullu bir sevgi vardır. Derslerinde başarılı olursan seni severiz, eğer 90 değil 100 alırsan bunu hak edebilirsin. Sen ne kadar beceriksizsin bak arkadaşlarına onlar öyle mi hiç. Bitmek bilmeyen bir kıyaslama ve eleştiri içinde yetiştirilir.Çocuk sürekli tam ve koşulsuz sevgiyi alamaz sürekli mükemmel olmak için kendi ile yarışır ki diğerleri onu sevsin bu da kusurlu ve utanç duyan bir çocuk olmasına sebep açar. Anne bakım veren çocuğu aşırı derecede her işini yapan hatta onu eşi yerine koyan bir sevgi verirken, baba burda sürekli eleştirirYetişkinlik dönemimde ise bu bireyler sadece başarı ile tatmin olurlar, en acısında duyguları bilemez ve empati yani karşısında ki kişinin ne hissettiğini anlayamazlar.onlar için en önemlisi başarı ve statüdür genellikle hep üst düzey statülerde çalışırlar insanların aptal ve başarısız olmasına tahammül edemezler çünkü babası onu öyle sevmiştir, sürekli birşeyler peşinde koşarlar, çıkarları uğruna iş dünyasında oldukça tehlikeli hamleler atabilirler. Hep daha iyisi olma peşinden gündem güne yalnızlaşırlar.Çünkü onlar karşısında ki partnerlerde sürekli bir eksik ve kusur görürler, sadece anneleri gibi seven kadınları tercih eden erkekler ve mazoşişt ya da sadist eğlim gösteren bireyler haline dönüşürler. Çünkü sevmek ve koşulsuz sevebilmek onlar için asla yoktur bu nedenle onunla birlikteyseniz ya çok güzel ya da çok başarılısınızdır belkide bir çıkara hizmet etmektesinizdir.
En çok sergilediği davranışlar;
Her kelimeyi sorgulayarak açıklama yaparlar çünkü diğer insanlar güvenilmezlerdir.Sürekli şüphelidirler, diğerleri onu küçük düşürür ve yalancı çıkarır korkusu ile sürekli teyit alırlar.”Bana bunu mu demek istedin, tam olarak bunu mu söyledin”.
Onun isteklerine engel olursanız vay halinize. @“sen kimsin, beni hal etmiyorsun, sen ne anlarsın zaten” doğrudan saldırmaya tabi olabilirsiniz ya da tam tersi sizi asla kayşe almaz siz ne yaptığımızı sorgularken o çoktan yedekte tutuğu birilerine doğru yelken almıştır.

Sürekli onay bekler, itaat eder, hediyeler ve para harcar”ben yakışıklıyım değil mi, bunu beğendin değil mi” Bazen sizi çıldırtan kadar aynı soruyu sorar.
O bir ip cambazıdır. Her zaman sana ihtiyacı olduğunu söyleyen mağduru oynar.Sen ne zaman ona ihtiyaç duysan o çoktan ortadan kaybolmuş olur ya çok fazla işi vardır ya da zamanı yoktur.Sürekli olarak seni anlamasını beklemeyi bırak çünkü o duyguların ne olduğunu sadece kendinde olan bencil duygular şemasından çıkarıp önüne koyar yani seni anlayamaz ayrıca sen nasıl olurda suan o bu durumdayken ondan birşey beklersin o hep daha madur.Empati yani karşısında ki kilinin ne hissettiğini anlayamaz, ama ona o kadar bağımlıdır ki asla onun zarar görmesinler istemez bu nedenle bazen saldırgan ve koruyucu olabilir.Bu dış dünyanın güvensiz ve kendinden başka herkesin ona bir gün zarar verebilme korkusu ile partnerlere güvenmez.Genelde kesin bir yedek vardır yada yine flörtçü tavırları ile avlanmaya çıkmıştır.Duygularını seks, para, lüks, hediyeler, güya çıkarcı yardımları işe size gösterirler.Özellikle kadın narsistler ise sürekli olarak ne kadar çık işi olduğu ve bir türlü yetişemediğinden bahsedip dururlar, ne zaman cümleyi kesip araya girmeye çalışsanız sizi asla dinlemeyen bir duvarla karşılaşırsınız.Ona çok ihtiyacınız varken o ortada yoktur puff bir varmış bir yokmuş.Siz çok çaresizler o bir yerlerde çalsın sazlar oynasın kızlar modunda takılır.
Sağlıklı Narsizm ise bizim sağlıklı bir çocukluk geçirdiğimizde oluşur. Kendimizi seven, işinde başarılı, duyguları anlayan ve empati kurabilen, kendine özen gösteren, yardımlaşmayı seven, statüye önem veren bir karakter olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu makale 15 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Tuğba Kara Aydınlıoğlu

Uzman Klinik Psikolog Tuğba Kara 1988 yılında İstanbul da doğmuş ve büyümüştür. Çocukluğundan itibaren insanları incelemek onlarla iletişime geçmek her zaman ilgisini çekmiş olup, lise yıllarında psikolog olmak en büyük hedefi olarak hayatına damga vurmuştur. Uzman Klinik Psikolog Tuğba Kara, Beykent Üniversitesi Psikoloji ve Sosyoloji Anabilim Dalından Yüksek Başarı ve Onur Belgesi ile mevzun olmuştur. Klinik alanda Yüksek Lisansını tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog Unvanı almıştır. MARMARA ÜNİVERSİTESİ AİLE ve ÇİFT DANIŞMANLIĞI Eğitimi (450 saat) tamamlayarak Uluslararası Aile ve Çift Danışmanlık Unvanına sahiptir. CİSED tarafından düzenlenen CİNSEL TERAPİ Eğitimi’ni Dr.Cem KEÇE’den alarak Cinsel Danışman Unvanını Uluslararası boyutta almış oldu. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversite’sinden Pedogolojik Formasyon ÇOCUK DAVRANIŞ BİLİMİ ...

Etiketler
Narsizm belirtileri
Psk. Tuğba Kara Aydınlıoğlu
Psk. Tuğba Kara Aydınlıoğlu
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube