Doktorsitesi.com

Namusa ve Namus Adına Kadına Uygulanan Şiddete İlişkin Tutumlar Ölçeklerinin Öğrenci Örneklemiyle Geliştirilmesi

Psk. Ruşen Işık
Psk. Ruşen Işık
3 Mart 202424 görüntülenme
Randevu Al
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de kadının namusuna ve namus uğruna kadına uygulanan şiddete ilişkin tutumları ölçebilecek iki ayrı ölçme aracı geliştirmektir: Namusa ilişkin Tutumlar Ölçeği (NTÖ) ve Namus adına Kadına Uygulanan Şiddete yönelik Tutumlar Ölçeği (NKUŞTÖ). Bu araştırmaya 180 kadın ve 166 erkek olmak üzere toplam 351 Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi lisans öğrencileri katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 21.30 (S = 2.36) yıl olarak bulunmuştur. Çalışmanın amacına uygun olarak namus konusunda yapılan çalışmalar ve özellikle Türkiye’deki Namus Cinayetlerinin Dinamikleri adlı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı raporundan yararlanılarak her iki ölçek için madde havuzları oluşturulmuştur. Ölçeklerin geçerliklerini test etmek için faktör analizi, madde-toplam korelasyonları ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ayrıca, cinsiyet değişkeni açısından gruplar arası ayrışma analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucunda hem NTÖ’nün hem de NKUŞTÖ’nün yeterli düzeyde geçerliğe sahip olduğu bulunmuştur. Güvenirlik için ise, iç tutarlık katsayısı hesaplanmıştır. NTÖ’nün iç tutarlık güvenirlik katsayısı. 94 değerinde iken, NKUŞTÖ’nün iç tutarlık katsayısı. 91 değerinde bulunmuştur. Sonuç olarak, yeni geliştirilen her iki ölçeğinde öğrenci örnekleminde namusun algılanışını ve namus adına kadına uygulanan şiddete ilişkin tutumları ölçebilecek geçerlik ve güvenirliğe sahip olduğu gösterilmiştir.
Namusa ve Namus Adına Kadına Uygulanan Şiddete İlişkin Tutumlar Ölçeklerinin Öğrenci Örneklemiyle Geliştirilmesi

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de kadının namusuna ve namus uğruna kadına uygulanan şiddete ilişkin tutumları ölçebilecek iki ayrı ölçme aracı geliştirmektir: Namusa ilişkin Tutumlar Ölçeği (NTÖ) ve Namus adına Kadına Uygulanan Şiddete yönelik Tutumlar Ölçeği (NKUŞTÖ). Bu araştırmaya 180 kadın ve 166 erkek olmak üzere toplam 351 Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi lisans öğrencileri katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 21.30 (S = 2.36) yıl olarak bulunmuştur. Çalışmanın amacına uygun olarak namus konusunda yapılan çalışmalar ve özellikle Türkiye’deki Namus Cinayetlerinin Dinamikleri adlı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı raporundan yararlanılarak her iki ölçek için madde havuzları oluşturulmuştur. Ölçeklerin geçerliklerini test etmek için faktör analizi, madde-toplam korelasyonları ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ayrıca, cinsiyet değişkeni açısından gruplar arası ayrışma analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucunda hem NTÖ’nün hem de NKUŞTÖ’nün yeterli düzeyde geçerliğe sahip olduğu bulunmuştur. Güvenirlik için ise, iç tutarlık katsayısı hesaplanmıştır. NTÖ’nün iç tutarlık güvenirlik katsayısı. 94 değerinde iken, NKUŞTÖ’nün iç tutarlık katsayısı. 91 değerinde bulunmuştur. Sonuç olarak, yeni geliştirilen her iki ölçeğinde öğrenci örnekleminde namusun algılanışını ve namus adına kadına uygulanan şiddete ilişkin tutumları ölçebilecek geçerlik ve güvenirliğe sahip olduğu gösterilmiştir.

Etiketler

TutumPsikolojik test ve ölçeklerde madde analizi yöntemleriPsikolojik test ve ölçeklersosyal psikoloji

Yazar Hakkında

Psk. Ruşen Işık

Psk. Ruşen Işık

Uzman Psikolog (Dr) Ruşen Işık ODTÜ psikoloji bölümünden onur derecesiyle mezun olmuştur. Yüksek lisansını da ODTÜ'de sosyal psikoloji alanında yüsek onur derecesiyle tamamlamış ve uzun yıllar aynı ünviersitenin psikoloji ve sosyoloji bölümlerinde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Doktorasını Fransa’da, Université de Bretagne Occidentale’de sosyoloji alanında tamamlayıp doktor ünvanını almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır