Miyom embolizasyonun doğurganlığa etkisi nedir?

Miyom Embolizasyonun Doğurganlığa Etkisi Nedir?

Miyom embolizasyonun doğurganlığa etkisi nedir?

Miyom tedavisinde girişimsel radyoloji önemli bir rol oynamaktadır. Uzun yıllardan beri embolizasyon güvenilir bir miyom tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Embolizasyondan sonra hamile kalan ve normal doğum yapan bir çok kadın bildirilmiştir. Dolayısıyla, miyom embolizasyon tedavisinin genel olarak gebe kalmaya ve sağlıklı doğum yapmaya bir engel oluşturmadığı gösterilmiştir. Ancak embolizasyon işlemi sırasında çok düşük olasılık olsa da yumurtalıklara ve rahime kalıcı hasar verme riski mevcuttur. Bu konuda halen devam eden bir çok bilimsel çalışma yapılmaktadır. Özellikle miyom embolizasyon ve miyomektomi sonrası hamilelik oranları bir çok çalışmada karşılaştırılmıştır. Bazı çalışmalarda miyomektomi sonrası hamilelik oranları bir miktar daha yüksek bildirilmiş olsa da sonuçlar arasında ciddi sapmalar mevcuttur. Miyom embolizasyonu sonrası hamilelik oranları miyomektomiye yakın olarak bulunan çalışmalar da bildirilmiştir.

Miyom embolizasyonu ya da miyomektomi sonrasında düşük vakaları az da olsa gösterilmiştir.

Güncel bilgilerimize göre, gelecekte mutlaka gebelik isteyen ve tekli miyomlara sahip genç kadınlarda, miyom tedavisi için ilk seçenek miyomektomi olsa da cerrahi istemeyen hastalarda miyom embolizasyonu önemli bir alternatiftir. Gebeliği mutlak koşul olarak görmeyen hastalarda ya da miyomektomiye uygun olmayan çok sayıda miyom içeren hastalarda embolizasyon tedavisi öncelikle tercih edilmelidir.

Bu makale 27 Haziran 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Çukurova Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra mecburi hizmetini gerçekleştirmiştir. Askerlik hizmeti sırasında askeri hastanenin aktif ve motive acil hekimi olarak çalışmıştır.  Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalında  uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra  West General Hospital, İskoçya’ da Dr. Sellar’ ın yanında çalışmıştır. İlk kez burada GDC koili ile ilgili tecbüre edinme fırsatı olmuştur.  Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Fırat Üniversitesi'nde Girişimsel Radyoloi Bölümü'nün kurucusudur. Justus-Liebig Universitesi Almanya'da  ilk superior vena cava stentleme yöntemini tecbüre etmiştir. Chicago’ da hem MR konusunda hem de girişimsel radyolojide  tecrübelerini pekiştirmiştir. Nöroradyolojinin dünya çapıdan duayenleri olan Prof. Ramsey, Prof. Huckman, Prof. Osborn ile  çal ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
youtube
linkedin
instagram
Etiketler
Miyom Embolizasyonun Doğurganlığa Etkisi Nedir?
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
İstanbul - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube