Miyofasiyal ağrı ( kulunç, kas romatizması) sendromu hakkında

Miyofasiyal Ağrı Sendromu olarak adlandırılan ağrılar kesin nedeni henüz bilinmeyen bölgesel kas-iskelet sistemi ağrılarıdır. Kas romatizması olarak da isimlendirilmektedir. Aynı bölgede dokunmakla hassasiyet, eklem hareketlerinde kısıtlanma ve ağrı vardır. En sık rastlanılan nedenleri: travma, ani ve zorlayıcı hareketler, vücut pozisyon bozuklukları, stres, beslenme yetersizliğidir. Tedavide fizik tedavi yöntemleri, kuru iğne, tetik nokta enjeksiyonları, germe egzersizleri rahatlatıcı olmaktadır.

Miyofasiyal ağrı ( kulunç, kas romatizması) sendromu hakkında

Miyofasiyal ağrı sendromu, bölgesel bir veya birkaç kas grubunda saptanan tetik noktalar ve bu noktaların palpasyonu ile ortaya çıkan yansıyan ağrı tablosu ile karakterize yumuşak doku romatizması veya bölgesel ağrı sendromudur. Temel belirtiler ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Hastalar birlikte uyku bozukluğu, terleme, üşüme veya sıcak basması gibi yakınmalar da yaşayabilir. Tekrarlayan düşük yoğunluklu travmalar, duruş (postür) bozuklukları, aşırı kas zorlanmaları en önemli nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle zeminde skolyoz (omurga eğriliği), kifoz (kamburluk) gibi omurga deformitesi olanlarda, bacak kısalığı gibi vücut dengesini bozan durumlarda, sabit duruşla uzun mesleksel veya hobi aktiviteleri yapan kişilerde (masa başında çalışanlar, bilgisayar kullanıcıları, terzilik, diş hekimliği gibi ) daha fazla gelişebilmektedir. Fizik tedavi, kuru iğne tedavisi, akupunktur, lokal enjeksiyonlar, Miyofasiyal ağrı sendromunun tedavisinde öne çıkan yaklaşımlardır.

Bu makale 29 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Betül Bakan

Doç. Dr.Betül Bakan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2000 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına .Şişli Kolan International Hospital'da devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Sırt ağrıları
Doç. Dr. Betül Bakan
Doç. Dr. Betül Bakan
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube