Mitokondriyal Beslenme
Enerji metabolizmasında mitokondriyal fonksiyonlar için çeşitli vitamin ve mineraller gereklidir. Bunlar kofaktörler ve antioksidanlar gibi hareket ederek mitokondriyal fonksiyonu desteklerler.
Bu iki fonksiyon bağlantılıdır, çünkü antioksidan fonksiyon enerji metabolizmasında yer alan enzimlerin hasar görmesini önleyebilir ve böylece enerji üretimindeki azalmayı önleyebilir. Özellikle B grubu vitaminler, askorbik asit, a-tokoferol, selenyum, çinko, koenzim Q10, kafein, melatonin, karnitin, nitrat, lipoik asit ve taurinin mitokondriyal fonksiyonda önemli role sahiptir.
Lipoik asit ve B grubu vitaminler; trikarboksilik asit döngüsünde esastır, selenyum, a-tokoferol, Koenzim Q10, kafein ve melatonin elektron transfer sistemi işlevini arttırmaktadır.
Mitokondriyal Beslenme Önerilerinde, İnsülin duyarlılığının artırılması, inflamasyonun azaltılması , mikrobiyotda olumlu dönüşümler, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve mitokondriyal biyogenez desteklenmektedir. Bunun için ise; Avokado, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, kabak, karnabahar, kereviz, kuşkonmaz, karalahana, mantar gibi sebzeleri; greyfurt ve kabuksuz meyveleri; keten tohumu, pikan cevizi, brezilya cevizi, Hindistan cevizi, chia tohumu gibi yağlı tohumlar beslenme programına eklenmelidir. Kaliteli yağlar bakımından zengin, karbonhidrat miktarı düşük ve iyi kalite protein içeren bir beslenme modeli esastır.
İşlenmiş ürünler, eklenmiş şeker içeren besinler, kızartılarak hazırlanan gıdalar, yüksek enerjili gıdalar, besleyici özelliği düşük fakat boş enerji içeren gıdalar tamamen uzaklaştırılmalıdır.