Metabolizmayı hızlandırmanın altın kuralları

Metabolizmayı hızlandırmanın altın kuralları

Metabolizmayı hızlandırmak için en önemli unsurlardan birisi su’dur. Su içmeden iyi bir metabolizma bekleyemeyiz bu nedenle birinci ve altın kuralımız: su içmektir. Bol su tüketmek; günlük 2-2,5 litre su anlamına gelir. Her öğün öncesinde 1-2 bardak su içebiliriz, böylece hem metabolizmamız hızlanır, hem de daha az yememiz ve tokluk hissinin daha çabuk oluşması sağlanır.

SUYUNUZA TARÇIN, ZENCEFİL, ZERDEÇAL

Su içmekte zorlanılıyorsanız içine tarçın, zencefil veya zerdeçal atarak lezzetli hale getirebilirsiniz. Bunlar kan şekeri kontrolünü başarılı bir şekilde sağlayan ve metabolizmayı hızlandıran besinlerdir. Antioksidan içerdikleri için de aynı zamanda bağışıklığı da güçlendirici özellikleri vardır.

MUTLAKA KAHVALTI YAPIN

Kahvaltının protein ağırlıklı olması metabolizmanın hızlanmasında daha etkilidir. Bu yüzden kaliteli proteinler almalıyız, bunların başında yumurta gelir tam buğday, tam tahıllı veya çavdar ekmeğinin mutlaka bulunması gerekir.

BESLENMENİZDE PROBİYOTİKLERE YER AÇIN

Metabolizmayı hızlandırmak için probiyotik ve prebiyotik ürünlerin tercih edilmesi gerekmktedir. Bağırsağımıza dost mikroorganizmalara probiyotik, bunları besleyen yiyeceklerdeki sindirilmeyen besinlere ise prebiyotik denmektedir. Prebiyotikler, genelde lifli gıdalardır. Probiyotikler ise; bağırsağımıza dost yoğurt ve kefir gibi besinlerdir.

AÇ KALMAYIN

Uzun süre aç kalmayın, ara öğünleri mutlaka yapın. Ara öğünlerde küçük bir dilim ekmek ve peynir, süt yoğurt kefir gibi protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Çiğ badem, fındık, ceviz gibi besinler de yine ara öğünler için iyi birer seçenektir.

AKTİF OLUN

Spor yapmanın da metabolizmayı hızlandırıcı etkileri vardır, oksijenin bol olduğu ortamlarda kalori yakımı da artmaktadır. Evde ya da spor salonlarında spor yaparken de ortamın sık sık havalandırılması gerekmektedir.

HER GÜN İKİ BARDAK SÜT İÇİN

Süt ve sütten yapılan ürünlerde protein kaynağı olduğu için metabolizmayı hızlandırmaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Özge Çıtak Vatansever

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Özge Çıtak Vatansever
Dyt. Özge Çıtak Vatansever
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube