Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Nelerdir

Dyt. Fatih Bıçaklar
Dyt. Fatih Bıçaklar
8 Mayıs 2020108 görüntülenme
Randevu Al
Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Nelerdir

Metabolizmayı hızlandırıp kilo vermek ve kilo verdirici besinler herkesin merak konusu. Önceki yazılarımda oruç ile birlikte yavaşlayan metabolizmaya değindik ve birçok bilgi verdik. Peki metabolizma hızlandırıcı besinler var mıdır, varsa nelerdir, vücuda etkileri nasıl gerçekleşir?

Şöyle düşünelim, vücut her an çalışarak belli yapım ve yıkım olayları gerçekleştirir. Biz buna metabolizma diyoruz. Ne kadar kaliteli çalışırsa o kadar sağlıklıdır. Burada çok hızlı çalışması da bir sağlık sorunu olabilir, yavaş çalışması da. O halde o anki durumu değerlendirmemiz gerekmektedir.

Oruç ile birlikte artık biliyoruz ki metabolizmamız yavaşlar. O halde metabolizmamızı hızlandıracak bazı önemli ayrıntılara ihtiyacımız var demektir. Böylelikle kaliteli şekilde kilo kontrolü de sağlamış oluruz.

Besinleri saymadan önce şunu belirtmek gerekir ki hiçbir besin mucize değildir, yardımcıdır. Tabi ki alanlarına göre farklılık gösterip bazılarının kilo kaybına etkisi daha fazladır ama mucize değildir.

Doğru beslenme ile biz metabolizmanın yavaşlamasının önüne geçilebiliriz. Metabolizmayı hızlandıran besinlerle desteklemek de bu süreci daha iyi atlatmanızı sağlayacaktır.

O zaman şimdi bu besinleri/ besin gruplarını biraz inceleyelim.

Tam tahıllı ürünler: Daha uzun süre tokluk sağlayarak ve kan şekerinin dengeli seviyede kalmasını sağlayarak daha az kalori alınımını sağlar. Böylelikle kilo kontrolü çok daha kolay hale gelmiş olur. Tam buğday, çavdar, yulaf ürünlerini metabolizma hızlandırıcı besinlere örnek olarak verebiliriz.

Baharatlar: Zerdeçal, zencefil, tarçın, pul biber, karabiber, çörek otu, biberiye gibi baharat ürünleri de metabolizmamıza sağlıklı etki etmektedir. Sahurda tüketimi susama hissiyatı olabileceği için tüketilmemelidir. Ayrıca mide problemi olan kişilerin tüketmemesi daha sağlıklı olacaktır.

Yukarıda belirttiğim baharatlar; kan şekerini dengeleme, iştahı baskılama, bağışıklığı güçlendirme, yağ yakmaya yardımcı olma gibi çeşitli etkilerle metabolizmayı hızlandırır ve canlandırır.

Yeşil çay: İftardan 1-2 saat sonra 1 fincan yeşil çay içmek yemekle aldığınız karbonhidratların emilimi yavaşlayabilir. Bu sayede yağ depolanmasını azaltır ve metabolizmanızı hızlandırmış olursunuz. Tansiyon problemi olan, hamile ve emzirme döneminde olan kişilerin tüketmemesi gerekmektedir.

Yumurta: Protein içeriği sayesinde gün içerisinde daha tok kalmanızı sağlar hem de enerjinizi daha verimli kullanmanıza yardımcı olur.

Kefir: Faydaları saymakla bitmeyen kefir, sağlıklı beslenme için çok önemli bir yere sahiptir. İçeriğinde vücudun ihtiyacı olan pek çok farklı yararlı bakteri bulunan kefir metabolizmayı düzenleyerek de kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle sahurda tüketilen kefir gün içinde uzun süre tokluk sağlayacaktır. Sulandırarak tüketirseniz sıvı ihtiyacı yönünden de olumlu etki gösterecektir.

Yoğurt: Bağırsak dostu olan yoğurt aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak da kilo vermeye yardımcı olur. Yoğurt, içeriğindeki kalsiyum sayesinde göbek bölgesi üzerindeki yağlara etkisi diğer besinlere göre çok daha fazla olan bir besindir. Kabızlık sıkıntısı çekenler için de yoğurt önemlidir.

Avokado: Aslında bir meyve olarak bilinen avokado, yağ içeriği nedeni ile yağ grubu sayılan bir besindir. İçerdiği vitamin ve minerallerden dolayı faydalı bir besindir. İçerdiği yağ asitleri sayesinde yağ yakmaya yardımcı olabilmektedir.

Etiketler

Besinmetabolizmayı hızlandıran besin

Yazar Hakkında

Dyt. Fatih Bıçaklar

Dyt. Fatih Bıçaklar

Diyetisyen Fatih BIÇAKLAR 1996 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde doğmuştur. İlk,orta ve lise eğitimini Karacabey’de tamamlamıştır. Stajlarını 2014 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde, 2017 yılında Özel Medicabil Hastanesi’nde, ve son olarak Özel Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde tamamlamıştır. Dönem içinde Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Muğla Toplum Sağlığı Merkezi ve çeşitli Aile Sağlık Merkezleri’nde bire bir hastalarla ilgilenerek tıbbi beslenme tedavileri uygulamıştır. 2018 yılında Sporcu Beslenmesi eğitimi almış olup 2018 yılında mezun olmuştur. 2019 yılı içerisinde hastalarını daha iyi anlayabilmek ve daha sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturmak için İstanbul NLP Akademi’de uzun bir süre eğitim görüp Yaşam Koçluğu mesleğini de Diyetisyenlik mesleğinin yanına eklemiştir. Şu anda Bursa, Diyetisyen Fatih Bıçaklar Kliniği'nde Hastalıklarda Beslenme, Gebelik-Emzirme Döneminde Beslenme, Çocukluk-Ergenlik Döneminde Beslenme, İşçi Beslenmesi, Menopozda Beslenme, Sporcu Beslenmesi alanlarında çalışmalarına devam etmektedir. Ek olarak sağlıklı beslenmenin her alanda yayılmasına ve bunu anlatmayı da hedef olarak kendisine adayan Fatih Bıçaklar, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BESAŞ A.Ş kapsamında düzenlenen ''Diyetisyen Annem'' projesinde 2019 Aralık ayından beri eğitmen diyetisyen olarak görev yapmaktadır. Ayrıca çeşitli site ve medya kanallarında yazarlık yapmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır