Mesane kanseri nedir?

Mesanenin iç yüzeyini kaplayan hücrelerde kontrolsüz hücre büyümesiyle mesane kanseri oluşur. Bu hücrelerin DNA’sında meydana gelen mutasyonlar, hücrelerin normalden daha hızlı bölünmelerine neden olur. Bu da bir tümörün oluşmasına yol açar. İdrarda kan veya idrar yapma alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtilerle kendini gösterir. Risk faktörleri arasında sigara içmek, belirli kimyasallara maruz kalmak bulunur. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın gidişatını büyük ölçüde etkileyebilir.

Mesane kanseri nedir?

Mesane Kanseri Belirtileri

En yaygın belirti olan hematuri, idrarda açıkça görülen kırmızı kan veya mikroskopik düzeyde kan olabilir. Kanın varlığı genellikle ağrısızdır. Normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilebilir. Aniden ve şiddetle idrar yapma ihtiyacı hissedilebilir. İdrar yaparken ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir.

Mesane bölgesinde, kasıkta veya pelvik bölgede ağrı veya rahatsızlık hissi olabilir. İdrar akışında zorluk veya değişiklikler olabilir. Kanser ilerledikçe, sırtın alt kısmında veya yanlarda ağrı oluşabilir. Mesane kanseri belirtileri başka sağlık sorunlarının da işareti olabilir. Bu tür belirtiler yaşayan kişilerin doktora başvurması önemlidir. Erken teşhis, tedavi şansını ve başarı oranını artırabilir.

Mesane Kanseri Risk Faktörleri

Sigara içmek, riski önemli ölçüde artırır. Sigara içindeki kimyasallar idrar yoluyla mesaneye geçer ve riski artırabilir. Bazı endüstriyel kimyasallara maruz kalmak. Özellikle kauçuk, kimyasal ve deri endüstrilerinde çalışanlar için risk artırabilir. Kronik mesane enfeksiyonları veya uzun süreli mesane iltihabı, riski artırabilir.

Kanserin öyküsü olan kişilerde veya ailelerinde bu kanser türüne yakalanma riski daha yüksektir. Özellikle pelvik bölgeye yapılan radyasyon tedavisi ve bazı kemoterapi ilaçlarının kullanımı riski artırabilir. Genellikle yaşlılarda ve erkeklerde daha sık görülür.

Bazı araştırmalar, yüksek yağ içeren diyetlerin riski artırabileceğini göstermektedir. Uzun süreli mesane kateteri kullanımı da risk faktörleri arasındadır. Bu risk faktörlerinin her biri, mesane kanseri gelişme riskini artırabilir. Ancak, risk faktörlerinin varlığı kanserin kesin olarak gelişeceği anlamına gelmez.

Mesane Kanseri Ölümcül Müdür?

Tıbbi tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuçlar veren bir hastalıktır. Erken evrelerde teşhis edildiğinde genellikle tedavi edilebilir.  Ancak hastalık ilerledikçe tedavi daha zorlaşabilir. Tedavi başarısı, hastalığın evresine, tipine, uygulanan tedaviye bağlı olarak değişir. Erken evre genellikle cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Bu evrede iyileşme oranları yüksektir.

İleri evre için tedavi seçenekleri arasında cerrahi, kemoterapi, radyoterapi yer alır. Ancak ileri evrelerde bazen tam bir iyileşme sağlanamayabilir. Mesane kanseri hakkında daha fazla bilgi almak için üroloji uzmanına danışmak önemlidir. Uzman kişisel durumunuz için en uygun tedavi seçeneklerini uygulayacaktır. Erken teşhis ve uygun tedavi, hastalığın kontrol altına alınmasında yaşam kalitesini iyileştirmede kritik rol oynar.

Mesane Kanseri Tedavisi

Cerrahi, en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Kanserin evresine bağlı olarak farklı cerrahi işlemler uygulanabilir. Transüretral rezeksiyon, erken evrede kullanılır. Bir sistoskop aracılığıyla tümör çıkarılır. İleri evre durumunda, mesanenin bir kısmının veya tamamının çıkarılması gerekebilir.

BCG aşısı, mesaneye doğrudan uygulanarak bağışıklık sisteminin tümör hücrelerine saldırmasını teşvik eder. Kemoterap, kanser hücrelerini öldürmek veya küçültmek için kullanılan ilaçları içerir. Mesaneye doğrudan veya damar yoluyla uygulanabilir. Radyoterapi yönteminde, yüksek enerjili ışınlar kullanılarak kanser hücreleri hedef alınır.

Genellikle cerrahiye alternatif olarak veya ameliyat öncesi/sonrası kullanılır. Ağrı yönetimi, beslenme danışmanlığı ve psikolojik destek gibi tedaviler uygulanır. Hastaların yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu tedavilerin kombinasyonu da sıkça kullanılır.

Mesane kanseri tedavisi kişiselleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir. Hastanın sağlık durumu, kanserin tipi ve evresi dikkate alınarak tedavi planı oluşturulur. Uygun tedavi yöntemleri ve seçenekleri konusunda doktorunuza danışmanız önemlidir.

Bu makale 15 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM

Prof. Dr. Mustafa Sofikerim​,  20 yıla aşkın süredir birçok başarılı operasyona imza atan Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2004 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Akademik çalışmalarına 2005 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda Öğretim görevlisi olarak başlayan Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, 2006 yılında bir yıl süre ile Manisa Asker Hastanesi’nde yedek subay olarak askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 2007 yılında ise Yardımcı Doçent kadrosuna yükselmiştir. 2007 yılında Avrupa Üroloji Topluluğunun açmış olduğu sınavda başarılı olarak FEBU (Avrupa Üroloji Uzmanlığı) unvanını almıştır. 2009 yılında ise University of Heidelberg Kliniku ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Mesane Kanseri Nedir?
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM
Prof. Dr. Mustafa SOFİKERİM
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube