Mental retardasyon (zeka geriliği)

Mental retardasyon (zeka geriliği)

Kişisel sosyal, ince motor,dil ve kaba motor alanlardan en az ikisinde belirgin gelişme geriliği durumu ‘psikomotor gerilik’ olarak tanımlanır.

Sıklığı %5-10’dur. İlk beş yaşta bu terminoloji kullanılırken beş yaş sonrası dönemde ‘mental motor gerilik’ olarak adlandırılmaktadır. Altta yatan birçok neden olabilir. Kromozom anomalileri (down sendromu, frajil X),doğumsal metabolik hastalıklar, beyin gelişim bozuklukları, annenin kronik hastalığı ve gebelikte maruz kaldığı riskler, prematürelik, zor doğum ve doğumda oksijensiz kalma, santral sinir sistemi enfeksiyonları, malnütrisyon, geçirilmiş kafa travması bu duruma yol açabilir.

Zeka geriliğinin toplumdaki sıklığı %2-3’dür. Sınır, hafif, orta, ağır ve çok ağır zeka geriliği olarak sınıflanır. Hastaların %80’i hafif zeka geriliği, %10’u orta zeka geriliği, %1-2’si ağır zeka geriliği grubundadır.Bazı hastalarda tüm basamaklarda gerilik olarak değil izole dil geriliği veya izole motor gerilik görülebilir. Diğer gelişim alanları normal olup motor gecikme (baş kontrolü, desteksiz oturma ve yürümede gecikme) gösteren süt çocuklarında sıklıkla hipotonisite (gevşeklik) mevcuttur. Bir kısmında ise kas hastalığı kendisini motor gelişim geriliği (özellikle yürümede gecikme) olarak gösterir.

Altı ay ile 6 yaş arası çocuklarda Türk çocuklarına göre standardize edilmiş Denver II gelişim tarama testi kullanılarak kişisel sosyal, dil, ince ve kaba motor alanlarda yaşıtlarına göre durumu test edilmekte, ayrıca ilk 3 yaşta Bayley III testi ile de ayrıntılı inceleme yapılabilmektedir. Altı yaştan sonrası çocuklarda WISC-R testi ile IQ değerlendirmesi yapılmaktadır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Canan Kocaman

Uzm. Dr. Canan Kocaman, 1974 yılında Hatay'da doğmuştur. Lise öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2002-2004 yılları arasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak aynı hastanede Çocuk nörolojisi ünitesinde çalışmalarına devam etmiş olan Uzm. Dr. Canan YILDIRIM, 2004-2007 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Nörolojisi üst ihtisasını almıştır. Mecburi hizmet yükümlülüğünü 2008-2010 yılları arasında Diyarbakır Çocuk Hastanesi'nde yerine getirmiş olan Uzm. Dr. Canan YILDIRIM, 2010 yılında kısa süreli olarak Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma H ...

Etiketler
Zeka geriliği medikal tedavisi
Uzm. Dr. Canan Kocaman
Uzm. Dr. Canan Kocaman
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube