Menisküs yaralanmaları nasıl oluşur ?

Menisküs yaralanmaları nasıl oluşur ?

Menisküs-diz ekleminde güç dağılımını aktaran, diz eklemini oluşturan kemikler arasında uyumu sağlayan, şok absorbsyonn özeliğine sahip bir anatomik yapıdır. Günümüzde sportif aktivitelerin artmasıyla menisküs yaralanmaları da artmaktadır. Menisküs yaralanmaları dize cerrahi müdahale gerektiren en yaygın patolojidir. Genç ve ileri yaştaki bireylerde menisküs yırtıkları farklı mekanizmalarla oluşabilmektedir.

Genç bireylerde karşılaştığımız yırtıklar sıklıkla travmatik yırtıklar olup, dizde ani dönme hareketi gibi travmatik olaylar akabinde karşımıza çıkmaktadır. Bu yırtıklara daha çok futbol, kayak, basketbol gibi sporlarla uğraşan bireylerde rastlanır. Eşlik eden bağ yaralanması olabilir. Hastalar sıklıkla dizde ani başlayan şişlik, dizde ani kilitlenme, aşırı ağrı ve üzerine basamamaya kadar ağır bir tablo oluşturabilir.

İleri yaştaki bireylerde ise özellikle iç menisküste zamanla yıpranmaya bağlı yırtıklar oluşabilir. Şikayetler daha yavaş seyirli başlar, ödem-şişlik daha az görülür.

Menisküs yırtığı olan bir bireyde belirtiler yırtığın iç veya dış menisküste olmasına bağlı dizin iç veya dış kısmında ağrı, diz ekleminde şişlik, akut dönemde topallama, dizde takılma-kilitlenme, dizi bükmekle ağrının artması gibi yakınmalar olabilir.

Bu makale 27 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tural Khalilov

Op. Dr. Tural Khalilov, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  Azerbeycan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Marmara Universitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim dalı tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur.

Türkiye Ortopedi ve Travmatoloji Derneği (TOTBİD), Türkiye Spor Yaralanmaları Derneği (TUSYAD), TOTDER üyesidir.

Op. Dr. Tural Khalilov, mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Mercan Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Menisküs yırtılması
Op. Dr. Tural Khalilov
Op. Dr. Tural Khalilov
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube