Menapozda sağlıklı beslen, hastalıklara yakalanmaktan korun!

Menapozda sağlıklı beslen, hastalıklara yakalanmaktan korun!

Önce Vücut Ağırlığı:

Kilonuzun , Boyunuzun Karesine Oranının 26 ‘yı geçmemesine dikkat edin!
 

Enerji İçeriği Düşük, Besleyici Değeri Yüksek Besinler Tüket!

Basit şeker ve Karbonhidrat tüketimini en aza indirin! Bunların yerine, komplex karbonhidrat, posa alımını artırın! Tam tahıllı ürünlere, kurubaklagillere sofranızda yer açın.
 

Çözünür Posa Tüket, Diyabet ve Kalp Hastalıklarını Önle!

Meyveler (elma, armut, çilek vb), sebzeler, kuru fasulye, yağlı tohumlar, sert kabuklu yemişler (ceviz, fındık vb.), yulaf, arpa kepeğindeki suda çözünür posa sayesinde sağlığınızı koruyun!
 

Günde en az 5 porsiyon Sebze ve Meyve !

Kalp – Damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kemik mineral yoğunluğunun korunması vb sağlık sorunlarının önlenmesinde, Fitokimyasallar önem taşır! Bununla birlikte yeterli ve dengeli vitamin – mineral alımını desteklemek adına mutlaka meyve – sebze tüketin!
 

Günde Maksimum 5 Gram Tuz!

Tuzun aşırı tüketilmesi, kalsiyum atımını artırır! Günlük 9 gr ve üzerinde tuz tüketimi osteoporoz için risk faktörüdür. Salamura gıdalar, hazır işlenmiş ürünler ve sodyum içeriği yüksek gıdalardan uzak durun!
 

Yüksek Yağlı ve Kolesterollü Ürünlerden Uzak Dur!

Kalp – damar sağlığını korumak için, beyaz ete ağırlık verin! Haftada  en az 2-3 kez balık tüketiniz! Et yemeklerini yaparken, görünen yağ ve derilerini ayıklayın! Pişirme esnasında asl yağ kullanmayın. Diğer yemekleri pişirirken sadece 2 YK Zeytinyağı kullanın, asla hayvansal yağları tercih Etmeyin!
 

Kalsiyum ve D vitaminine Dikkat!

Menapoz öncesi kemik yoğunluğu kaybı, her 10 yılda %3-5 iken, menopoz sonrası bu oran yılda %1-3 arasındadır. Menopoz sonrası kemiklerde zayıflama sonucu omurga, kalça ve bilek kırıkları görülmektedir. Yeterli kalsiyumun ve D vitamininin alınması kemik mineral kaybını azaltır, kemik sağlığının korunmasını sağlar. Bu nedenle kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Günde en az 2 Bardak Süt İçin! Yoğurt, peynir, lor peyniri yeşil yapraklı sebzeler ve pekmez ile Kalsiyum alımınızı artırın! D Vitamini düzeylerinize 3 ayda 1 mutlaka baktırın! Her gün güneş ışığına avuç içlerinizi ortalama 20 dakika tutun!
 

Su Tüketimi Günde En Az 8 – 10 Bardak Olmalı!

Kafein , alkol, asitli gazlı içecekler, koyu ve demli çay tüketimi en aza indirilmeli!
 

Günde en az 30 dakika Fiziksel Egzersiz!

Kas kütlesinin zayıflamaması, yağ oranının artmaması, iştahın artmaması ve zindelik için günlük egzersizleri ertelemeyin! Hemen bugun Başlayın!

Bu makale 28 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun

1994 yılı Bolu doğumludur. Lise öğrenimini 2012 yılında birincilikle tamamladıktan sonra kazandığı Beslenme ve  Diyetetik bölümünden 2016 yılında mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek  Lisans Programını GESTASYONEL DİYABET ve  BESLENME alanında tamamlayarak 2019 yılında Uzman  Diyetisyen ünvanı almıştır. Aynı yıl Başkent Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Programına başlayarak  akademik eğitim hayatına devam etmektedir.  Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile beraber Anadolu  Üniversitesi’nde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünü tamamlamış, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler  Fakültesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümü’ne devam etmektedir. 2016 yılından itibaren Özel Sağlık kuruluşlarında Diyetisyenlik mesleğine başlamış, 2018’de  DİYETEMA BESLENME VE DİYET DANIŞMANLIK MERKEZİ’ni kurmuş, A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Beslenme düzeni
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube