MEME TARAMASI NEDİR ?

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu
26 Şubat 202512 görüntülenme
Randevu Al
Meme Taraması Nedir ?
MEME TARAMASI NEDİR ?

Meme Taraması Nedir ?

 

Meme kanseri her 7 kadından birinde görülen, kadınlardaki en sık kanser türüdür. Meme kanserinin erken teşhis edilmesini amaçlayan bu sayede ölümlerin azaltılması hedefleyen çalışmalar meme kanseri taraması olarak planlanır ve uygulanır. 

 

Meme Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

 

 Meme kanseri taramasında önemli bazı parametreler mevcuttur. Bunlar; 

1. Hastanın yaşı a. 40 yaşından önce b. 40 yaşından sonra 

2. Hastanın risk faktörleri a. Risk faktörü yok b. Ailede meme kanseri öyküsü mevcut c. BRCA gen mutasyonu mevcut- yüksek risk faktörü 

3. Tarama yöntemi a. Klinik muayene b. Ultrasonografi c. Mamografi d. Manyetik rezonans (MR) görüntüleme. 

 

Meme kanseri taramasında bu parametreler dikkate alınarak planlama yapılmalıdır. Meme kanseri taramasında temel ilkeler; - 40 yaşından genç kadınların yılda bir kez klinik muayene olmaları, ayda bir kez kendilerinin meme muayenesi yapmaları gerekir. 

- 40 yaşından genç kadınlarda patolojiden şüphelenildiği zaman ultrasonografi yapılmalı buna göre karar verilmelidir. Riskli lezyon saptandığında biyopsi, karar verilemediği taktirde meme MR uygulanmalıdır. 

- 40 yaşından sonra tarama yöntemi mamografidir. Riskli lezyon saptandığı taktirde eğer patolojik mikrokalsifikasyon ise mamografi eşliğinde girişimsel radyolojide vakum biyopsi, lezyon şüpheli ise meme MR uygulanmalıdır. - Yüksek riskli hastalarda ya da BRCA pozitif gen mutasyonu olan hastalarda rutin taramaya meme MR incelemesi de eklenebilir. 

 

Meme kanseri erken teşhis edildiği taktirde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Meme kanseri taraması hayat kurtarıcıdır. Bu bakımdan her kadın mutlaka bilgilendirilmeli ve meme kanseri taraması uygulanmalıdır.

 

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu, Çukurova Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra mecburi hizmetini gerçekleştirmiştir. Askerlik hizmeti sırasında askeri hastanenin aktif ve motive acil hekimi olarak çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.